Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avioni, tenkovi, rakete: Kako su talibani zahvaljujući SAD postali najopremljenija teroristička grupa

© AP Photo / Rahmat GulNaoružani talibanski militanti u Kabulu
Naoružani talibanski militanti u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Građanski rat u Avganistanu je završen. Lideri pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) proglasili su konačnu pobedu u avganistanskom ratu koji je trajao skoro 20 godina. Zastave ekstremističke organizacije viju se u glavnom gradu, predsednik Ašraf Gani pobegao je u avionu natovarenom dolarima, a vojska se predala bez borbe.
Stručnjaci smatraju da su danas talibani vojno najopremljenija teroristička grupa na svetu, a pokret je svo ovo oružje dobio besplatno. Kako piše portal Lajf, talibani su, između ostalog, dobili oružje koje su odbacili Amerikanci, kao i ono koje je koristila avganistanska vojska.
Prema postojećim podacima, vladine snage imale su prilično dobar arsenal: 40 srednjih tenkova T-55 i T-62, 640 oklopnih transportera MSFV, 200 američkih oklopnih vozila „Maks pro“ i nekoliko hiljada oklopnih vozila „Hamer“. Osim toga, Avganistan je imao artiljeriju, oko 50 ruskih raketnih sistema „Grad“, više od 80 haubica „D 30“ kalibra 122mm i više od 500 minobacača. Sada je sve ovo prešlo u ruke talibana.
Međutim, osim ovoga, talibani su dobili i naoružanje američkih trupa, koje sticajem okolnosti nisu imale vremena da ih iznesu iz zemlje.
Talibani patroliraju Kabulom - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Avijacija, tenkovi i artiljerija: Šta su sve talibani zaplenili kao trofeje
„Praktično je svo naoružanje koje su imali Amerikanci ostalo tamo, a to su oklopna vozila, legendarni ‘Džavelini’ i druge prenosne raketne sisteme, čitavo more streljačkog naoružanja svih kalibara i, što je najvažnije, ogroman broj komunikacione opreme. Odnosno, sve po čemu je američka vojska poznata: to su male radio-stanice, sve vrste uređaja za noćno osmatranje koji omogućavaju ciljano gađanje u mraku, sredstva za fiksiranje ciljeva, mali dronovi. Ono što je ostalo u bazi u Bagramu trebalo bi da bude dovoljno za bataljon sa idealnom opremom, a ukoliko je loša – onda i za celu diviziju“, smatra vojni stručnjak Sergej Sudakov.
Talibani su takođe zaplenili 22 laka jurišna aviona EMB-314 „Super tukano“, četiri transportna aviona C-130H „Herkules“, 24 laka aviona „Cesna“ 208B i 18 turbopropelerskih aviona PC-12. Tu su i šest Mi-35 ruske proizvodnje, 76 aviona Mi-17, 41 američki helikopter MD-530F i do 30 legendarnih helikoptera „Blek houk“ UH-60A.
Vojni ekspert Aleksej Leonkovsmatra da je ovo događaj koji je jedinstven na svoj način.
„Sada se mnogo govori da, navodno, Amerikanci ostavili talibanima oružje, ali to je jedna kap u moru. Glavni događaj tamo je to što se avganistanska vojska, koju su inače obučili Amerikanci, predala bez borbe. A sada su njegove zalihe prešle talibanima. U suštini, talibani su postali jedina teroristička organizacija na svetu koja u svom naoružanju ima avione“, istakao je on.
Stručnjak je dodao da će osim vazduhoplovstva, njihov arsenal oklopnih vozila i višecevni raketni sistemi u velikoj meri promeniti odnos snaga. Ali takođe je važno da su zbog nastale situacije, na stranu nove avganistanske vlade prešli da služe stručnjaci.
Ovo oružje se verovatno neće masovno koristiti u Avganistanu, jer su, zapravo, glavni sukobi završeni, ali to može dovesti do širenja van granica, kaže vojni specijalista Dmitrij Litovkin.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Oglušili se o upozorenja: Bela kuća sve znala o napredovanju talibana?
„Za talibane ovo je poklon sa neba. Možda su ga dobili u okviru sporazuma, možda se to samo tako dogodilo, ali činjenica ostaje činjenica. U suštini, građanski rat o kojem su SAD govorile bio je rat između američkih marioneta i talibana, a ovi drugi su pobedili. Kao što vidimo, proameričke snage jednostavno su se raspršile, nije bilo nikakve vlade, srušila se za jedan dan. Dakle, maksimum koji nas očekuje su lokalni sukobi sa Al Kaidom i DAEŠ-om (obe terorističke organizacije zabranjene u Rusiji). Oni su konkurenti, njih će potiskivati što može stvoriti određenu opasnost za Srednju Aziju“, istakao je stručnjak.
Razlog za tako brz pad avganistanske vlade, prema Sudakovu, bio je taj što je američka Demokratska partija htela da zastraši druge zemlje pokazujući „kakav će biti Avganistan bez SAD“, ali je situacija izmakla kontroli.
„Želeli su da pokažu da postoje dve velike razlike – Avganistan sa Amerikancima i bez njih. Svi su ih zbog toga kritikovali, a oni su to i pokazali. Ali, očigledno su toliko preterali sa povlačenjem trupa da ni sami nisu shvatili kako se sve urušilo i tek su u haosu humanitarne katastrofe shvatili da su učinili nešto loše, ali već je bilo kasno. Sada već nema snage da se zaustavi ono što se dogodilo“, konstatovao je ekspert.
Podsetimo, pad proameričkog režima u Kabulu dogodio se 15. avgusta. Za jedan dan iz zemlje su pobegli predsednik, ministri, vojni zvaničnici, vojska se povukla, a talibanske trupe ušle u prestonicu bez borbe. Brza i loše organizovana evakuacija Amerikanaca nije ličila na svečano povlačenje trupa koje je SSSR pokazao 1989. godine, već na sramno bekstvo koje su Amerikanci već demonstrirali 1975. godine u Vijetnamu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala