Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Oglušili se o upozorenja: Bela kuća sve znala o napredovanju talibana?

© AFP 2023 / Noorullah ShirzadaBivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Prema izveštajima, američki predsednik Džo Bajden i njegov tim bili su u nedelju „zaprepašćeni“ brzinom kojom su talibani napredovali u Avganistanu nakon njegovog poteza da započne povlačenje američkih trupa. Međutim, čini se da talibanski talas nije trebalo da bude toliko iznenađenje za administraciju.
Bajdenov tim „zanemario je obaveštajne procene koje su upozorile na mogući brzi talas talibana (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) i zauzimanje Kabula od strane grupe“, preneo je „Ej-bi-si njuz“, pozivajući se na neimenovane američke obaveštajne službenike.
„Vojska je rekla [liderima SAD] da talibanima neće trebati mnogo vremena da sve zauzmu“ rekao je anonimni zvaničnik američke obaveštajne službe za „Ej-bi-si njuz“. „Niko nije slušao“.
Ranije su se pojavili izveštaji koji se pozivaju na obaveštajne procene u kojima se kaže da bi glavni grad Avganistana mogao da padne pod talibane u roku od 90 dana, ali ne do vikenda. Neke prijavljene procene ukazuju na to da bi militanti mogli da „izoluju“ Kabul u roku od 72 sata.
Neki ljudi, među kojima i predstavnica Džeki Špajer, nazvali su napredovanje talibana u Avganistanu „greškom u obaveštajnoj delatnosti“, ali pojedini neimenovani zvaničnici koje citira „Ej-bi-si njuz“ tvrde da to nije tačno.
„Procena obaveštajne zajednice je uvek bila tačna; oni su je jednostavno zanemarili“, rekao je visoki zvaničnik kongresa za „Ej-bi-si njuz“.
Prema izveštaju, Bajdenova administracija je takođe obaveštena o tome kako su pripadnici pakistanske obaveštajne službe koja je pomogla u stvaranju talibana navodno podržavali militante tokom leta.
„Ej-bi-si njuz“ je takođe citirao neimenovanog pakistanskog obaveštajnog zvaničnika koji nije negirao ulogu agencija svoje zemlje u napretku Talibana, ali je takođe svalio krivicu na „topljenje“ avganistanske vlade i američke „pogrešne proračune“.
„Ne kažem da nikada nije postojala veza [sa talibanima] ili da smo je potpuno prekinuli“, rekao je pakistanski zvaničnik za „Ej-bi-si njuz“ u subotu. „[…] Talibani bi svoj uspeh trebalo da prihvate sa rezervom. Zauzeti grad je jedno, ali zadržati ga je drugačija igra“.
Nakon što su započeli američko povlačenje iz Avganistana i suočili se sa početnim kritikama, članovi Bajdenove administracije umanjili su pretnje talibana koji su zavladali zemljom. Sve do poslednjih dana, Biden i njegovi zvaničnici nastavili su da izražavaju poverenje u snage avganistanske vlade, ističući da je na njima da održe državu.
Ranije su i Bajden i državni sekretar Entoni Blinken tvrdili da je neposredno zauzimanje Avganistana od strane talibana „malo verovatno“.
„Mislim da se to neće dogoditi od petka do ponedeljka“, rekao je Blinken u junu. „Ne bih nužno izjednačio odlazak naših snaga u julu, avgustu ili početkom septembra sa nekom vrstom trenutnog pogoršanja situacije“.
Bajdenova administracija naišla je na snažne reakcije zbog svojih akcija u Avganistanu, kojima se priključio i bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je najavio da bi 46. američki predsednik trebalo da podnese ostavku zbog situacije.
Pročitajte još:
Ko su talibani – „studenti“ u koje su uprte oči celog sveta
Talibani: Rat u Avganistanu je završen. Gde je predsednik?
Zaharova o situaciji u Kabulu: Ljudi traže pomoć, a SAD ćute
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala