Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avijacija, tenkovi i artiljerija: Šta su sve talibani zaplenili kao trofeje

© REUTERS / SNAPCHAT/ @ mr_khaludiTalibani patroliraju Kabulom
Talibani patroliraju Kabulom - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Rukovodstvo pokreta „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) je objavilo pobedu u dvadesetogodišnjem avganistanskom ratu. Iznad Kabula se vijore zastave ekstremističke organizacije, predsednik Ašraf Gani je napustio zemlju, vojnici i civili zapadnih država su evakuisani.
Talibani su preuzeli oružje i tehniku republikanske vojske koja je kapitulirala. Uskoro će imati i dobro opremljene snage, ali i neke druge mogućnosti.
Laki trofeji
Talibanski režim se u jesen 2001. godine nije održao ni nekoliko meseci. Vojska Severne Alijanse je uz podršku američke avijacije naterala ekstremiste da se povuku u susedni Pakistan. Ekstremistima je nedostajalo oružje i tehnika. Američki i saveznički avioni su efikasno uništavali karavane sa naoružanjem. Talibani su pokrenuli veliki partizanski rat po celoj državi i sve češće su osvajali i najnovije zapadno naoružanje. Pored toga, pojačale su se i isporuke oružja iz Pakistana.
Tokom 2010. godine na bilo kojoj avganistanskoj pijaci je moglo za malo novca da se kupi američko oružje sa kolimatorskim nišanom, nemačka jurišna puška ili japanska radiostanica. Pijačni asortiman se popunjavao oružjem iz NATO konvoja koji su upadali u zasede terorista. Kada su talibani tokom maja krenuli u široku ofanzivu, ekstremisti nisu bili ništa lošije naoružani od avganistanske vojske.
Talibani: Kontrolišemo veći deo teritorije Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani objavili sveopštu amnestiju i pozvali građane da se vrate na svoje poslove
Talibani su motivisani mnogo više. Državna vojska se raspala nakon što je američka vojska počela da se povlači. Nije im pomoglo ni američko naoružanje, ni višegodišnje obuke zapadnih instruktora. Ispostavilo se da svih sedam korpusa nisu bili u mogućnosti da odreaguju. Čak su i čitavi odredi prelazili na stranu talibana sa oružjem i tehnikom.
Ekstremisti su na društvenim mrežama objavljivali fotografije i video snimke sa velikim brojem trofeja koje su preuzeli na američkim bazama. U Kunduzu su preuzeli na desetine oklopnih vozila, srednji tenk T-55 i bespilotnu letelicu „Sken igl“. Na bazi u Bagramu su zatekli na stotine jedinica specijalne tehnike, rezervne delove i opremu, dok su u gradu Mazari Šarif pronašli helikoptere i lake borbene avione.
Ozbiljan arsenal
Talibani su uzeli svo naoružanje avganistanske vojske, osim tehnike koja je prebačena preko granice u druge države, pre svega u Iran.

Prema podacima biltena „Militari balans“, avganistanska vojska je imala 40 srednjih tenkova T-55 i T-62, 640 oklopnih transportera MSFV, 200 oklopnih vozila „Makspro“ i nekoliko hiljada „Hamera“. Među naoružanjem je bila i ozbiljna artiljerija: oko 50 raketnih lansera „Grad“, 85 haubica D-30 kalibra 122 milimetra, 24 haubice M114A1 kalibra 155 milimetara i oko 600 minobacača. Sada se ovaj arsenal naoružanja nalazi kod talibana.

Pored toga, ekstremisti su preuzeli i nekoliko desetina hiljada malokalibarskog oružja zapadne proizvodnje, na tone municije, teleskopa za noćno osmatranje, termografske kamere, specijalnu opremu, uniforme i zaštitna sredstva. U propagandnom videu „Taliban“ su prikazali opremu vojnika specijalnih jedinica, koja nije ništa lošija od američke.
Turska gradi zid na granici sa Iranom - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Turska diže zid na granici /video/
Vojska Avganistana je imala 22 laka lovca-bombardera EMB-314 „Super tukano“, četiri transportna aviona C-130H „Herkules“, 24 lakih aviona „Cesna“ 208V i 18 aviona na turboelisni pogon RS-12. U vojnoj avijaciji je i šest udarnih helikoptera Mi-35, 76 vojno-transportnih Mi-17, 41 laki helikopter MD-530F i oko 30 višenamenskih helikoptera UH-60A „Crni jastreb“. Naravno, sva tehnika nije u najboljem stanju. Međutim, ako je samo deo ispravan talibani imaju nove mogućnosti.
Avijacija terorističke organizacije predstavlja pretnju za susedne države. Potrebno je reći da su povod za američku invaziju bili teroristički napadi 11. septembra 2001. godine, kada su ekstremisti oteli nekoliko putničkih aviona i njima udarili u višespratnice u Njujorku. Teoretski, svaka talibanska letelica je „džihad-letelica“ u koju se može utovariti eksploziv. Vojska Avganistana nije o tome razmišljala i davali su tehniku i ne pokušavajući da je onesposobe za rad. Čak su se i mnogi piloti dobrovoljno priključili islamistima.
Rizik od ekspanzije
Danas talibani tvrde da ne planiraju da kreću u invaziju na druge države. Međutim, ko zna šta će odlučiti kasnije. Gomile naoružanja mogu rukovodstvu organizacije da daju sigurnost u sopstvene snage i dalju želju za uspehom. Teroristi DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su takođe započeli ekspanziju u zemlje Bliskog istoka odmah pošto su preuzeli arsenal sirijske i iračke vojske. Mnogi eksperti su uvereni da su talibani pretnja za svetsku bezbednost.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Zaharova: Bajdenova izjava o ispunjenim ciljevima u Avganistanu – apsolutna fantazija
Po rečima eksperta Asocijacije vojnih politikologa Olega Glazunova, talibani imaju „spavače“ u svim republikama Srednje Azije, pre svega u Tadžikistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu.
„Zajedno sa izbeglicama iz Avganistana tamo mogu da proniknu i oni koji će pripremati terorističke napade i uznemiravati stanovništvo“, rekao je on za Sputnjik.

„Zašto se to dešava? Mislim da talibani imaju dalekosežne planove izvan Avganistana, plan im je da stvore pojas islamskih država u Srednjoj Aziji, zato se oni ne zaustavljaju. Talibani ratuju već 20 godina, njima odgovara da imaju više saveznika, zato im je i važno da integrišu svoje ljude. Mislim da i Kina strahuje, sukobi mogu izbiti i u Autonomnom ujgurskom regionu Sinđan. Čak je i teško zamisliti koliko će se sada srušiti bezbednost zbog zauzimanja Avganistana. Amerikanci nisu uspeli da se izbore, odleteli su jer Amerika je daleko i njima je svejedno. Međutim, Rusi, Iranci, Kinezi i Pakistanci, sve ostale države, svi će rešavati situaciju“, izjavio je Glazunov.

Rusija je nekoliko puta govorila da ne planira da ponovo ratuje u Avganistanu. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je takođe primetio da države ODKB-a moraju da budu spremne da će se teroristi infiltrirati u rejone koje kontrolišu talibani. On je naglasio i da će Moskva nastaviti modernizaciju savezničke vojske koje bi, u slučaju pogoršanja situacije, bile prve na udaru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala