Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Zaharova: Bajdenova izjava o ispunjenim ciljevima u Avganistanu – apsolutna fantazija

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da su SAD po pitanju Avganistana ispunili svoje ciljeve podsetivši da je jedan od tih ciljeva bio i „obuzdavanje talibana“ (teroristička organizacija koja je u Rusiji zabranjena).
„Iz Vašingtona sada govore da su ciljevi u Avganistanu ispunjeni. Kada Amerikanci sa takvom lakoćom počinju da fantaziraju na temu ciljeva potrebno je zapitati se – ko je te ciljeve uopšte i postavljao“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Ona je podsetila i da su 2000. godine stvorene takozvane Međunarodne snage saradnje za bezbednost, predvođene NATO, koje su funkcionisale na teritoriji Avganistana.
„Prvo je njihov mandat bio da se osigura bezbednost u Kabulu i u obližnjim regionima kako bi tadašnja vlast mogla da funkcioniše. Međutim, 2003. godine Savet bezbednosti UN je proširio mandat tim snagama sa ciljem da se izvrši obuzdavanje aktivnosti talibana i pruži prilika Avganistancima da preuzmu kontrolu nad celom zemljom“, naglasila je ona.

„Međutim, sada i sami možete da donesete zaključak da li su ti ciljevi ispunjeni ili ne“, dodala je.

Podsetimo, Bajden je prethodno izjavio da su američki ciljevi u Avganistanu ispunjeni i da Amerikanci ne treba da ginu u ratu koji ne želi da vodi sama avganistanska vojska.
Džo Bajden u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Bajden: Nećemo da ginemo u ratu u kojem sami Avganistanci neće da se bore
"Naša misija u Avganistanu nikad nije bila da izgradimo naciju, niti je trebalo da bude izgradnja ujedinjene, civilizovane demokratije. Naš jedini krucijalan interes u Avganistanu je da sprečimo terorističke napade na Ameriku", rekao je Bajden.
Po njegovim rečima, Amerika je imala za cilj da uhvati krivce za 11. septembar, da bude sigurna da Avganistan neće koristiti za buduće napade, što je i urađeno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala