Ukrajina: Najgori scenario – sertifikacija „Severnog toka 2“ ove godine

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Ukrajina će uložiti žalbu na odluku o sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“, ukoliko ona bude doneta ove godine, izjavio je šef kompanije „Operater ukrajinskog sistema za transport gasa“ Sergej Makogon.
„Ukoliko 'Severni tok 2' bude sertifikovan ove godine to će za nas biti najnegativniji scenario. U tom slučaju Evropska komisija, poljska i naša vlada munjevito će uložiti žalbu na tu odluku. I mogu biti neka ograničenja korišćenja – 50 odsto i slično“, rekao je Makogon u intervjuu za „Novo vreme“.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Izgrađeno 99 odsto gasovoda: „Severni tok 2“ biće završen u avgustu
Kako je objasnio, sertifikacija zahteva poštovanje veoma strogih normi evropskog energetskog zakonodavstva, Trećeg energetskog paketa koji pre svega podrazumeva slobodan pristup drugih zemalja tom gasovodu.
„On takođe predviđa dodatna ograničenja za kompaniju – operatera tog gasovoda, stoga ćemo pratiti sertifikaciju, i nismo jedini. Imamo podršku Poljske, Evropske komisije koja se takođe uvek protivila izgradnji tog gasovoda“, dodao je on.
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Senatori prete blokadom Ministarstva finansija: Bajden da uvede sankcije „Severnom toku 2“
On smatra da zemlja ima dobre šanse za borbu protiv pokretanja „Severnog toka 2“.
„Kako razumem, određeni su pravci buduće saradnje, budućih pregovora o nastavku tranzita i o pokretanju 'Severnog toka 2'. Stoga smatram da još imamo veoma velike šanse da se borimo za očuvanje tranzita i protiv 'Severnog toka 2“, zaključio je on.
Podsetimo, prema navodima operatora projekta „Nord strim 2 AG“, izgrađeno je 99 odsto gasovoda „Severni tok 2“ . Kako je saopštio direktor austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele, gasovod će biti dovršen u avgustu, moguće je da će biti pušten u rad već ove godine.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala