Senatori prete blokadom Ministarstva finansija: Bajden da uvede sankcije „Severnom toku 2“

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Grupa američkih senatora zapretila da će blokirati imenovanja u Ministarstvu finansija ukoliko administracija predsednika Džozefa Bajdena ne promeni stav i ne uvede nove sankcije gasovodu „Severni tok 2“, objavila je američka agencija Blumberg pozivajući se na pismo senatora.
Kako se navodi, 12 senatora iz redova republikanaca uputilo je pismo ministarki finansija SAD Dženet Jelen u kojem upozoravaju da će blokirati imenovanje dvoje kandidata za to Ministarstvo ako Bajdenova administracija ne promeni stav prema gasovodu i ne naloži nove sankcije.

„Gasovod direktno nanosi štetu interesima nacionalne bezbednosti SAD i naših saveznika i partnera. U slučaju da taj projekat bude završen to će povećati štetan uticaj (predsednika Rusije) Vladimira Putina na Evropu, destabilizovati krhku bezbednost u Ukrajini i doprineće daljoj ruskoj agresiji“, navodi se u pismu senatora.

Podsetimo, Nemačka i SAD su nedavno sklopile sporazum o „Severnom toku 2“, u kome se govori o merama podrške Ukrajini, evropskoj energetskoj bezbednosti i zajedničkim ciljevima za zaštitu klime.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Puškov: Kad „Severni tok 2“ počne da radi nove američke sankcije malo verovatne
Formulisano je i nekoliko uslova za rad Severnog toka 2. Između ostalog, SAD i Nemačka su izjavile da će u interesu Kijeva i Evrope produžiti tranzit ruskog gasa preko Ukrajine posle 2024. godine. Berlin se obavezao da će iskoristiti sva sredstva uticaja kako bi sporazum između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa bio prolongiran.
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Postavljanje gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Amerika nije kapitulirala, ali priznaje da ne može da slomi Rusiju: Ko je pobedio na Severnom toku 2
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala