Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Japanci protiv Igara – neko će platiti ceh

© AP Photo / Fernando VergaraTokio – 2020
Tokio – 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Da se pitaju Japanci, Olimpijske igre ne bi ni sada bile održane. Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno svega mesec dana pre početka pokazalo je da se samo četvrtina ispitanika zalaže za održavanje, trećina je za novo odlaganje, a 40 posto za otkazivanje.
Problematično je i što čak devet desetina anketiranih misli kako dolazak inostranih sportista i članova stručnih štabova povećava rizik od širenja virusa.

Oko 40 odsto Japanaca za otkazivanje OI

Blizu deset hiljada volontera zbog toga je povuklo svoje prijave. Antiolimpijsko raspoloženje uočljivo je na svakom koraku, što može skupo koštati premijera Sugu na predstojećim oktobarskim izborima. Popularnost vladajuće stranke kontinualno opada.
Najviše mu zameraju što je zakasnio sa vakcinacijom, a onda pod pritiskom Međunarodnog olimpijskog komiteta, uprkos mišljenju većine građana, dozvolio da se Igre upriliče ovog leta.
Ipak, ključni pritisak došao je od političara. Uz Komitet, oglašavali su se i američki predsednik Džo Bajden, te zvaničnici EU Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, javno i snažno podržavajući stav japanskog premijera.

Kolika je korist, a kolika šteta

Olimpijske igre su i veliki biznis. Prema kalkulaciji profesora Kacuhira Mijamota pomeranje za godinu dana moglo bi na kraju koštati Japan oko 6 milijardi dolara, računajući tu i troškove održavanja neiskorišćenih objekata, dok bi otkazivanje koštalo preko 40 milijardi.
Poređenja radi, skoro polovina članica UN ima manji nominalni godišnji bruto društveni proizvod. Deo troškova morale bi pokriti moćne osiguravajuće kompanije.
Na interese sponzora i krupnog kapitala nadovezao se i zaključak sa poslednjeg samita G7. U saopštenju prvi zaključak glasi: okončati pandemiju i pripremiti se za budućnost. Igre moraju biti održane i zbog novca koji se oko njih vrti, ali i zbog toga što bi njihovo otkazivanje predstavljalo lošu političku poruku.

A da je Tramp pobedio…

Da je kojim slučajem na američkim predsedničkim izborima pobedio Donald Tramp, pitanje je da li bi Igara uopšte bilo!? Ovako, sa Bajdenom, neophodno je promeniti kontekst, insistirati na optimizmu, dokazivati kako je kraj vanrednog stanja blizu, te da se život vraća u normalu. Bez obzira što se virus vraća, a slike iz pojedinih država podsećaju na situaciju iz jula 2020. godine. Na Indijskom potkontinentu čak je i gore nego pre dvanaest meseci.
Igre se održavaju bez obzira što se tome protivi ubedljiva većina građana. Što je još jedan pokazatelj krize demokratije. U Japanu, zbog toga će, najverovatnije, ceh platiti premijer Jošihide Suga.
A što se sveta tiče, teško da će se zbog toga bilo ko uzbuditi. Interesi da se Olimpijske igre održe nisu samo sportskog karaktera, ima tu i biznisa i politike. Odluka je doneta, realizacija podrazumeva i neke žrtve. Makar ta žrtva bio i predsednik vlade treće najveće ekonomije na svetu.
Proslava u Pekingu povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja NR Kine  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Svetski centri moći uprli oči u Tokio: Neophodno je odgovoriti Kini
Tijana Bogdanović sa bronzanom medaljom na Olimpijskim igrama u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Jedan dan, dve medalje – i tri prsta! /video/
Ruski teniser Danil Medvedev u prvom kolu Olimpijskih igara u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Medvedev: Mislio sam da ću umreti; Đoković: Ne razumem zašto to rade
Zoran Terzić, selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Terzić za Sputnjik: Nekada pomislim – čime smo to zaslužili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala