Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Svetski centri moći uprli oči u Tokio: Neophodno je odgovoriti Kini

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaProslava u Pekingu povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja NR Kine
Proslava u Pekingu povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja NR Kine  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
U sportu ima politike. Maradonina „božija ruka“ ostaje zapamćena i među Argentincima i širom sveta kao odgovor na ishod Foklandskog rata i svojevrsna poruka Britancima. I politika se bavi sportom. Češće i temeljnije nego što se čini. Olimpijske igre, uz Mundijal, najznačajniji planetarni sportski događaj, zbog toga su u fokusu svih centara moći.
Politike tu ima od određivanja domaćinstva, preko ceremonije otvaranja igara, nošenja olimpijske baklje, do mesta na tabeli osvajača medalja. Olimpijske igre jesu i politika.

Kakav je japanski odgovor Kini

Japanci su mnogo učinili, vodili dugu kampanju kako bi Tokio po drugi put postao grad domaćin, ali im je podrška došla sa raznih strana i zbog još jedne stvari: neophodno je odgovoriti Kini na do danas neprevaziđeni spektakl organizovan u Pekingu 2008. godine.
Zapad zazire od rasta samopouzdanja Kineza, ovo je trebalo da predstavlja pokušaj podsećanja kako im komšije mogu parirati. Tokio je pobedio, u drugom krugu glasanja, ispred Istanbula i Madrida.
Prva letnja Olimpijada u Tokiju odigrala se 1964. godine. Tada je pobeda izvojevana već u prvom krugu glasanja, ispred Detroita, Beča i Brisela.
Nepune dve decenije nakon Drugog svetskog rata, Japan se svetu prikazao u novom svetlu, kao tehnološki napredna zemlja, posvećena razvoju, ambiciozna i fokusirana na ekonomski rast, ali bez bilo kakvih političkih pretenzija.
Ovoga puta, planirana poruka ekonomskog džina, članice G7 sa nezanemarljivim političkim uticajem trebala je da se tiče podsećanja na globalne probleme sa kojima se suočava čovečanstvo.
Samim tim i ukaže na stremljenja ove zemlje i sagledavanje njenog položaja u međunarodnim odnosima. Međutim, pandemija je sve to promenila.

Prvi put odložene Igre

Prvi put u istoriji Igre su odložene. Do sada su dva puta otkazivane, 1940. i četiri godine kasnije, zbog poznatih razloga, ali nikada na ovakan način odlagane.
Kuriozitet predstavlja i činjenica da je Tokio povezan i sa 1940. godinom.
Naime, nakon glasanja Međunarodni olimpijski komitet dodelio je domaćinstvo za tu letnju Olimpijadu glavnom gradu Japana. Ali, posle izbijanja Drugog japansko – kineskog rata odluka je preinačena i za domaćina proglašen finski Helsinki.
Glavni grad Japana tako je povezan i sa prvim otkazivanjem i sa prvim odlaganjem Igara.

Pariz kao nova šansa

Tako se došlo do situacije u kojoj je umesto da Olimpijske igre posluže za slanje poruka o globalnim problemima i načelima za njihovo rešavanje, globani haos uzrokovan posledicama pandemije opteretio ovu manifestaciju do te mere, da je neizvesno u kakvoj atmosferi će se sve organizovati.
Izvesno je da spektakl iz Pekinga ostaje neprevaziđen.
Ako žele da nadmaše Kineze, zapadni centri odlučivanja moraće to da pokušaju u Parizu 2024. ili Los Anđelesu 2028. godine.
Olimpijske igre u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Olimpijske igre – uz Sputnjik!
Čovek s maskom ispred olimpijskih krugova u Tokiju. - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Poslednji voz za Tokio
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Novakova „eksplozija“ – briga za druge, ne i za Srbiju /foto/
Lopta na Olimpijskim igrama - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Rusi ukazali na probleme, Japanac reagovao: „Da objasnim...“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala