Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Šta Rusija poručuje vojnim vežbama u Tadžikistanu – imamo snage, ne brinite zbog Avganistana

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-tadžikistanske vojne vežbe u Tadžikistanu
Rusko-tadžikistanske vojne vežbe u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Vojne vežbe u Tadžikistanu su signal centralno-azijskim partnerima u kontekstu eskalacije u Avganistanu – postoje zajedničke snage koje će rešavati zadatak održavanja bezbednosti, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.
Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Avganistanu, uspesi „Talibana“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) uznemirili su narod u Centralnoj Aziji, „koji veoma direktno shvata događaje, ne obraćajući pažnju na detalje kao što je to da se talibani bave svojim unutrašnjim sukobima“.

„Da, oni preuzimaju kontrolu nad tim teritorijama koje kontroliše vlada i to je sve. Oni ne nameravaju i do sad nisu uradili ništa da pređu granicu. Ali kod naroda koji pamti iskustvo od pre 20 godina, javlja se zabrinutost... Stoga su takve vojne vežbe, kao prvo, generalno korisne za vojsku... A sa druge strane, šalju signale pre svega stanovništvu Centralne Azije da je sve u redu, imamo snage. Da, mogući su neki zabrinjavajući momenti, ali zato imamo zajedničke oružane snage koje će rešavati te zadatke“, kazao je Kabulov za radio „Eho Moskve“.

Prezident Tadžikistana Эmomali Rahmon - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Tadžikistan: Provera borbene gotovosti Oružanih snaga na celoj teritoriji - prvi put u istoriji

Postoje dokazi – SAD sarađivale sa teroristima

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, postoji dovoljno činjenica koje govore u prilog tome da su Sjedinjene Američke Države sarađivale sa pripadnicima DAEŠ-a (teroristička grupa zabranjena u Rusiji) na severu Avganistana.
„Imali smo mnogo pitanja o letovima neobeleženih helikoptera od 2017. godine u područjima aktivnosti militanata DAEŠ-a, posebno na severu Avganistana... Prema informacijama avganistanskih izvora,posredstvom tih letelica odredima DAEŠ-a stizalo je pojačanje, predavano je naoružanje, municija. Sa ratišta su odvoženi poginuli i ranjeni“, precizirala je portparolka.
Bivši pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Sever Avganistana postaje novo žarište, grupišu se strani teroristi
Te informacije su, kako je kazala, više puta obelodanjivane i zahtevaju pažnju međunarodnih struktura.
„Takva aktivnost se jednostavno nije mogla realizovati bez znanja SAD i NATO snaga koje su u potpunosti kontrolisale vazdušni prostor Avganistana“, konstatovala je Zaharova.
Kako je dodala, „zabeleženi su precizni napadi Ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje 'Talibana' (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) koji su se sukobili sa DAEŠ-om“.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Rusija: Imamo dokaze o saradnji Amerike i DAEŠ-a u Avganistanu
„Takva domišljatost nedvosmisleno ukazuje na saradnju. Smatramo da postoji dovoljno tih informacija kako bi se izveo zaključak o saradnji SAD i militantima DAEŠ-a“, konstatovala je portparolka.
Podsetimo, u Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta Taliban" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala