Rusija: Imamo dokaze o saradnji Amerike i DAEŠ-a u Avganistanu

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Rusija ima dokaze o saradnji američkih vlasti sa militantima terorističke organizacije DAEŠ (Islamska država, zabranjena u Rusiji) u Avganistanu, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov tokom onlajn diskusije kluba „Valdaj“.
Kako je rekao, Rusija je dobila te informacije od lokalnih Avganistanaca i predstavnika vlasti koji nisu shvatali zbog čega helikopteri snabdevaju oružjem i municijom područja koja su zauzeli odredi DAEŠ-a.

Uveren sam da je bilo takve saradnje, nismo jednostavno tako počeli o tome da pričamo. Počeli smo da dobijamo konkretne informacije o potvrdi takve saradnje, o činjenici da su helikopteri pretrpani oružjem“, rekao je on.

Talibani su spremni za politički kompromis

Pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) spreman je za politički kompromis sa avganistanskim vlastima s obzirom da su se vladajući slojevi „zasitili rata“, kazao je Kabulov.

„Talibani su se takođe promenili zajedno sa svetom. U poslednjih 20 godina je osnovni deo rukovodstva, koji se dovoljno zasitio rata, shvatio da je potrebno da traže političke izlaze iz ćorsokaka“, izjavio je Kabulov istakavši da je reč o starijim predstavnicima pokreta.

„Osećam i vidim to ne samo po rečima, već i prema namerama koje su izražene u raznim formatima, da su oni spremni na politički kompromis. Međutim, oni smatraju da politički kompromis mora biti dostojanstven“, dodao je.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Lavrov: Američka misija u Avganistanu doživela krah
Kabulov je istakao i da se pojavljuju mlađi naraštaji, strastveni borci koji imaju duži fitilj i koji još uvek nisu živeli u Avganistanu koji nije okupiran. Oni su ubeđeni da ratuju za oslobađanje Avganistana od stranaca, zaključio je Kabulov.
„To je mladi i strastveni deo pokreta na čijem čelu su komandanti radikalnog opredeljenja“, dodao je Kabulov
Podsetimo, u Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta „Taliban" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala