Lavrov: Američka misija u Avganistanu doživela krah

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Sjedinjene Američke Države nisu uspele da realizuju postavljene ciljeve u Avganistanu.

„Amerikanci su otišli, kao što je potvrdio predsednik (SAD Džozef) Bajden, jer su ocenili da je njihova misija završena. Naravno, on se trudio da predstavi situaciju u maksimalno pozitivnom svetlu, ali svi shvataju da je misija propala. To se otvoreno priznaje, između ostalog i u SAD“, rekao je Lavrov.

Ministar je istakao da terorizam nigde nije nestao, a da su teroristička grupa DAEŠ (zabranjena u Rusiji) i ogranci „Al Kaide“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) učvrstile svoje pozicije u zemlji. Pritom, kako je dodao, proizvodnja narkotika dostigla je rekordne pokazatelje, a ništa se ne čini u cilju borbe protiv toga.
Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Kriza u Avganistanu
Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako zatreba računamo i na bazu u Tadžikistanu
Istovremeno, šef ruske diplomatije naglasio je da Moskva namerava da sarađuje sa Vašingtonom i Pekingom u cilju rešavanja situacije u zemlji. Kako je dodao, neophodno je da se koriste politička sredstva da bi se ti ciljevi postigli, a u dijalogu bi trebalo da učestvuju predstavnici talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Lavrov je poručio da Moskva nije zainteresovana za to da na teritoriji Avganistana caruje haos.

„Ne samo zbog toga što ne želimo da se on prelije na naše susedne, savezničke zemlje, nego jednostavno zbog toga što želimo sve najbolje avganistanskom narodu i zainteresovani smo za to da taj, za nas prijateljski narod živi mirno i u društvu koje se razvija stabilno, bez nekih opasnosti od terorizma, trgovine drogom koje dolaze sa te teritorije“, objasnio je šef ruske diplomatije.

On je precizirao da Rusija ne želi da jedna od strana nadvlada u Avganistanu, jer bi to bilo veoma nestabilno, krhko i privremeno rešenje. Napori Rusije su usmereni na to da dijalog, koji će dovesti do političkog rešavanja situacije, bude „inkluzivan sa učešćem svih političkih, etničkih i drugih grupa u Avganistanu“, poručio je šef ruske diplomatije.

Američke baze u Centralnoj Aziji

Lavrov je istakao da Amerikanci ne skrivaju svoje namere kako bi nagovorili zemlje Centralne Azije i Pakistan da na svojim teritorijama rasporede deo vojne infrastrukture koju povlače iz Avganistana.
Voennoslužaщie armii Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Sila i moć: Tadžikistan održao vojnu paradu na granici sa Avganistanom

„Kao prvo, Pakistan i Uzbekistan su već zvanično saopštili da je to isključeno, oni neće razmeštati takvu infrastrukturu na svojim teritorijama... Niko od naših saveznika nije saopštio da namerava da izloži svoju teritoriju, svoje stanovništvo ovakvom riziku“, konstatovao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije boravi u Taškentu gde se održava dvodnevna međunarodna konferencija „Centralna i Južna Azija: regionalna povezanost. Izazovi i mogućnosti“. Na marginama konferencije Lavrov se sastao sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" (zabranjen u Rusiji) su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika. Bela kuća je obećala da će se vojska iz Avganistana povući do 11. septembra.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Pročitajte još:
Zaharova: Zapad stvorio problem u Avganistanu, a sad poziva na zajedničku odgovornost
Nestabilnost u Avganistanu se može preliti na ceo region
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala