Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako zatreba računamo i na bazu u Tadžikistanu

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu
Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršava, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da će Rusija učiniti sve da zaštiti saveznike u ODKB od potencijalnih pretnji, uključujući angažovanje svoje baze na granici Tadžikistana i Avganistana.
„Učinićemo sve, što između ostalog obuhvata angažovanje naše vojne baze na granici Tadžikistana i Avganistana, da bismo sprečili bilo kakve pokušaje agresije prema našim saveznicima“, rekao je Lavrov tokom posete Laosu.
Kako je dodao, Rusija pomno prati situaciju u Avganistanu. On je rekao i da je predsednik Rusije Vladimir Putin ovih dana telefonom razgovarao sa liderima Tadžikistana i Uzbekistana, a u kontaktu je i sa liderima drugih centralnoazijskih država.
„Obaveze u okviru ODKB ostaju na snazi u potpunosti“, dodao je ministar.
Predstavnici Sekretarijata ODKB su juče posetili deo granice kako bi procenili situaciju i izvestiće Stalni savet organizacije.
Eksplozija kod bolnice u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Kriza u Avganistanu
Kao nekad Vijetnam: Pustoš u Avganistanu — poraz američke spoljne politike
Podsetimo, u Avganistanu traju sukobi vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.
Nestabilnost u zemlji je u porastu posebno s obzirom na to da je Vašington obećao da će do 11. septembra povući sve svoje vojnike.
Vašington i talibani su prošle godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum u  poslednjih 18 godina koji predviđa povlačenje stranih snaga, razmenu zarobljenika i početak dijaloga između snaga u Avganistanu.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala