Tadžikistan: Provera borbene gotovosti Oružanih snaga na celoj teritoriji - prvi put u istoriji

© Press-služba prezidenta Respubliki TadžikistanPrezident Tadžikistana Эmomali Rahmon
Prezident Tadžikistana Эmomali Rahmon - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Provera borbene gotovosti Oružanih snaga Tadžikistana na celoj teritoriji zemlje „Marz-2021", po nalogu predsednika Tadžikistana Emomali Rahmona, održava se prvi put u istoriji zemlje. Vežbe se održavaju u trenutku kada se provincije na severu Avganistana ubrzano pretvaraju u novo žarište kao posledica povlačenja američkih snaga iz te zemlje.
U proveri je učestvovalo 100.000 vojnika i 130.000 oficira i rezervnih vojnika. Pored toga 20.000 oficira i vojnika u rezervi su naknadno poslati u pogranične regione Tadžikistana sa Avganistanom.
„Izjavljujem da mi nećemo koristiti naše oružane snage protiv susednih zemalja. Naprotiv, mi smo uvek bili pristalice toga da u susednim država vladaju mir i stabilnost, da sa susedima možemo da živimo mirno, stabilno i u prijateljskim odnosima“, naveo je predsednik Tadžikistana.
Kako je rekao, Avganistan je najbliži sused Tadžikistana, prijateljska država sa kojom ima zajednički jezik, religiju i kulturu i nije im svejedno šta će biti sa sudbinom avganistanskog naroda.
On je istakao da za avganistanski konflikt ne postoji vojno rešenje i da se problemi te države moraju rešavati samo mirnim putem.
„Narod Avganistana, koji ima staru istoriju i kulturne vrednosti, čija je zemlja priznata jednim od centara ljudske civilizacije, narod koji je čovečanstvu podario desetine i stotine velikih ličnosti, mora uzeti sudbinu u svoje ruke“, rekao je predsednik Tadžikistana.

„Verujem da ti teški dani avganistanskog naroda neće trajati večno i izražavam nadu da će, na kraju krajeva, u Avganistanu preovladati zdrav razum, da će u susednoj državi biti uspostavljen mir i stabilnost i da ćemo učvršćivati i širiti veze sa tom prijateljskom državom“, izjavio je Rahmon.

On je dodao da metode upravljanja državom i struktura države u svim suverenim zemljama, uključujući i Avganistan, mora biti uspostavljena samo na osnovu volje većine građana.
Bivši pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Sever Avganistana postaje novo žarište, grupišu se strani teroristi

U avgustu zajedničke vojne vežbe, Rusi prebacuju oklopna vozila u svoju vojnu bazu

Ruski avioni Il-76 su počeli dostavu pešadijskih vozila BMP-2M u rusku vojnu bazu u Tadžikistanu radi učešća na zajedničkim vežbama sa vojnicima Rusije, Uzbekistana i Tadžikistana, saopštio je Centralni vojni okug (CVO).
„Avioni Il-76 vojno-transportne avijacije su doleteli iz Rusije na aerodrom Gisar kako bi dostavili modernizovana pešadijska vozila BMP-2M u 201. rusku vojnu bazu u Tadžikistanu“, navodi se u saopštenju.
Ukupno 17 modernizovanih pešadijskih vozila će biti isporučeno do kraja jula.

Modernizovana pešadijska vozila će učestvovati u zajedničkim vojnim vežbama Rusije, Uzbekistana i Tadžikistana koje će u periodu od 5. do 10. avgusta biti održane na poligonu Harb-Majdon u Hatlonskoj oblasti Tadžikistana.
Podsetimo, u Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta „Taliban" (organizacija zabranjena u Rusiji) koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala