Srbima je doneo najveću radost, bio suspendovan na 12 meseci, a sada je rekao – zbogom

© AP Photo / AnonymousViktor Troicki nakon osvajanja prve titule u karijeri, u Moskvi 2010.
Viktor Troicki nakon osvajanja prve titule u karijeri, u Moskvi 2010. - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Vest o tome da je Viktor Troicki odigrao svoj poslednji profesionalni meč nikoga nije zatekla, jer je bila najavljena, ali je svakako tužna. Šta je nekada 12. teniser planete tačno sve uradio, zašto je suspendovan na godinu dana i zašto je odlučio da okonča karijeru?
Troicki je okačio reket o klin u 36. godini života, završivši bogatu karijeru sa tri ATP titule u singlu (Moskva, Sidnej, Sidnej) i dve u dublu (Bangkok, Sofija), usput ostvarivši i plasman na 12. mesto ATP rang liste davne 2011. godine.
Srpski teniser Marko Topo tokom Beograd opena - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Rođen je u Minhenu, ali je izabrao Srbiju – i za njega garantuje Novak Đoković
Iako je se poslednjih nekoliko godina mučio pokušavajući da zaleči povrede i da se vrati u najboljih 100 tenisera sveta, karijera Viktora Troickog bila je nedvosmisleno – uspešna.
Pored pomenutih uspeha, momak rođen 10. februara 1986. godine je pet puta igrao osminu finala nekog Grend slema u singlu, dok je na Rolan Garosu 2008. uspeo da dođe i do četvrtfinala u dublu.
Troicki je ujedno postao i prvi teniser iz Srbije, posle Novaka Đokovića, koji je uspeo da uđe u najboljih 20 na svetu u singlu i da osvoji barem jednu ATP titulu.
Ali, pored toga, najlepše uspomene, ali i najveći uspesi, vezani su mu za reprezentaciju Srbije, sa kojom je dvaput postao nezvanični šampion sveta.
Prvi put to se desilo sada već davne 2010. godine, kada u velikom finalu Dejvis kupa doneo odlučujući bod Srbiji protiv Francuske, razbivši Mihaela Ljodru sa 6:2, 6:2, 6:3.
„Svima nama iz te generacije je to mnogo značilo, nakon toga smo i napravili najveće uspehe u karijerama. To je definitivno najveći trenutak u mojoj karijeri, pred domaćom publikom... Ostaće zauvek u mom srcu. Ogromno je bilo za sve nas i pomoglo nam je u svakom smislu“, rekao je Troicki u intervjuu za Sputnjik.
Drugi put to se desilo na ATP kupu 2020. godine, kada je zajedno sa Đokovićem u dublu doneo odlučujući poen Srbiji protiv Španije, savladavši Pabla Karenja Bustu i Felisijana Lopesa sa 6:3, 6:4.
​Nažalost, Viktorova karijera je već nekoliko godina išla silaznom putanjom, što je i normalno za tenisera koji više nije u „prajmu“.
Poslednja titula došla je 2016. godine, koju je završio na 29. mestu ATP rang liste.
Na kraju 2017. je bio na 55. poziciji, a samo godinu dana kasnije već je bio izvan najboljih 200, te se u Top 100 nijednom više nije vratio.
U intervjuu za naš portal u decembru prošle godine, Troicki je rekao da bi voleo da karijeru završi na Vimbldonu, usput najavivši da bi 2021. godina mogla da mu bude poslednja.
I, upravo je to uradio. Doduše ne baš onako kako je želeo, jer je kraj na turniru na kojem je dvaput igrao osminu finala došao u kvalifikacijama, ali, opet...
„Odlučio sam da je ovo kraj. Mučio sam se poslednjih godina sa odlukom da li da igram ili ne, ali s obzirom na to da nisam mnogo napredovao, da nisam ušao u Top 100 i da sam imao problem sa povredama i činjenicom da imam 35 godina, shvatio sam da je bilo dosta“, rekao je Troicki pred početak kvalifikacija za londonski Grend slem.
Troicki se tokom karijere nije mučio samo sa protivnicima i povredama, već je bilo problema sa zakonom, odnosno „zakonom“.
Srpski teniser je 2013. godine suspendovan na godinu dana iz tenisa, a o tome je detaljno pričao u podkastu „Viš end Gou“.
„Izgubio sam meč u Monte Karlu, jutarnji meč. Vratio sam se kasno iz Amerike, promena vremenske zone i nisam se najbolje adaptirao na vreme. Prvi meč u Monte Karlu startuje u 10:30. Loše sam se osećao na terenu i izgubio sam dosta glatko – 6:1, 6:1 od Nieminena, koga sam inače dobijao dosta glatko prethodnih puta. To nije opravdanje, jednostavno sam se osećao slabo. Izabran sam za doping kontrolu posle meča. Prvo sam radio urin, a potom je trebalo i krv da dam. Pošto imam fobiju od igle i od davanja krvi – ne smem da gledam, moram da legnem – pitao sam doktorku da li je bilo moguće da ne uradim test. Osećao sam se loše, a imam problem sa vađenjem krvi i bude mi još gore. Dvaput sam pao u nesvest od vađenja krvi. Doktorka koja je bila glavna i odgovorna rekla mi je da je to skroz OK i da ne moram da brinem. Proveravao sam i više puta sam je pitao da je to sigurno u redu. Dala mi je kontakt glavnog odgovornog iz Svetske antidoping agencije, sa kojim sam na kraju imao problema. Zvali smo ga direktno, ali dala mi je, verovali ili ne, pogrešan broj. Posle toga nam je diktirao ceo tekst koji treba da napišem i objasnim zašto ne mogu da dam krv, iako mi je ona pred mojim trenerom rekla da neću snositi nikakve posledice. Ubedila me je da je sve u redu.
Danil Medvedev posle pobede nad Stefanosom Cicipasom - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Medvedev progovorio o velikom problemu – kako se zloupotrebljavaju deca
Rekla mi je: ‚Dao si urin, vidim da ti nije dobro‘. Izdiktirala mi je reč po reč. Potpisao sam se, kazala mi je da mogu da idem, posle čega sam otišao u sobu. Sutradan je trebalo da igram dubl, pa sam tokom popodneva vratio u klub. Da bi svi digli frku gde sam i rekli mi da moram da se javim glavnoj doktorki za doping. Ona me je tražila jer je postojao problem. Nije mi bio jasno o čemu se radi. Rekla mi je da tog dana moram da vadim krv, na šta sam ja odmah pristao jer sam se bolje osećao. Uzela mi je krv i rekla mi da je sve u redu. Da bi nakon nedelju dana dobio mejl glavnog iz Svetske antidoping agencije da sam prekršio pravilo jer nisam dao krv kada je od mene traženo i da im se obratim pravnim putem. Prvo sam im napisao mejl šta se tačno desilo, rekavši da je trener bio pored mene sve vreme i da može da posvedoči. Osetio sam se kao da su me nanišanili od početka. Nešto nije bilo odrađeno po protokolu, ali su oni želeli da idu do kraja i da me skroz saseku.
ITF je taj koji odlučuje o tome. Oni određuju svoje sudije i sve je na njima. Angažovao sam dobar tim advokata, na čemu sam izgubio dosta novca. Dali su mi 18 meseci na prvom suđenju, tu nismo imali nikakve šanse. Doktorka je bila prisutna, dovedena je kao svedok. Moj trener je dao izjavu, ali je ona odbijena jer je navodno pristrastan. Bila je njena reč protiv moje, da bi ona kazala da me je upozoravala kako mogu da snosim posledice i da budem suspendovan. Sedela je preko puta mene, ja sam planuo, hteo da skočim na nju, smirivali su me u sudu. Nisam mogao da podnesem nepravdu. Nekoliko puta sam je prekidao i pitao o čemu priča i da li je normalna. To su bile nebuloze. Svi testovi su bili negativni, samo procedura nije bila ispoštovana. Posle suđenja u Londonu mogao sam da se žalim u Lozani. Bio je specifičan slučaj, koji se ranije nije desio i minimalna kazna za propuštanje testa bila je 12 meseci. Moja je krivica što nisam dao krv i što sam joj verovao. Interesantno je to da su je izbacili iz tenisa, nikada više u njemu nije učestvovala“, podvukao je Troicki.
Viktorove mečeve neretko je odlikovala velika drama. Što zbog velikih preokreta, što zbog njegovog temperamenta.
To da ne trpi nepravdu je dokazao mnogo puta, jer je gotovo svaki put kada je osetio da je oštećen tokom nekog meča reagovao burno.
Najzanimljivije, da se tako izrazimo, bilo je na turniru u Rimu u meču protiv Ernestsa Gulbisa, kada je posle svađe sa sudijom Sedrikom Murijeom doveo kamermana do spornog traga na šljaci i naterao ga da snimi i svetu pokaže da je loptica zakačila liniju.
To nije bilo jedini put kada je Troicki zbog svađe sa sudijama dospeo u žižu javnosti, daleko od toga...
Priliku da pokazuje emocije Viktor će imati i dalje, pošto je prošle godine preuzeo Dejvis kup selekciju Srbije.
Nažalost, na terenu ga više nećemo gledati, a razlog je više nego jasan.
Moja porodica je kod kuće. Nažalost oni ne mogu da putuju (sa mnom) jer je jako teško putovati u današnje vreme, zbog svih karantina i mehura. Ne uživam u tome. Biti daleko od svoje porodice, ne viđati kako vam odrastaju deca, mislim da je (zbog toga) ovo mudra odluka“, rekao je Troicki i dodao:
„Definitivno ima tu i dosta emocija. Ceo život igram tenis. Ostvario sam mnoge stvari i živeo svoj san, da tako kažem. Iako će mi nedostajati mislim da sam doneo dobru odluku“.
Pored obaveza Dejvis kup tima, Troicki će se posvetiti i akademiji Novaka Đokovića, koja je trenutno u procesu nastajanja, a biće locirana na Novakovim terenima na Dorćolu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
U inat svima!
Troicki je, zajedno sa Đokovićem, Srbiji pokazao šta je tenis. Bio je deo zlatne generacije u koju su sve oči bile uprte tokom osvajanja Dejvis kupa.
Iako je Novak najviše doprineo popularnosti tenisa u našoj zemlji, ništa ne bi bilo isto da uz njega nisu bili Troicki, Tipsarević, Zimonjić...
Sada se okreće nečemu dosta drugačijem, ali istovremeno i dosta sličnom. Najbitnije je da ostaje u tenisu – jer Srbiji je potreban i novi „Viktor Troicki“.
​Troicki je ranije ove godine bio gost „Miljanovog kornera“, u kojem je govorio o svojoj karijeri, Novaku Đokoviću, mukama u Australiji...
Rus otkrio Novakov recept: „Đokoviću je Beograd pomogao da uništi sve“
Amaterska greška zbog koje je „nastradao“ Federerov legat
Oblak depresije nad Parizom – ko je đubre, gde je bila greška i šta misli Đoković?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala