Rođen je u Minhenu, ali je izabrao Srbiju – i za njega garantuje Novak Đoković

© Foto : Beograd open/Srdjan StevanovicSrpski teniser Marko Topo tokom Beograd opena
Srpski teniser Marko Topo tokom Beograd opena - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Marko Topo je rođen 13. septembra 2003. godine u Minhenu, ali je uprkos tome odlučio da predstavlja Srbiju. Pred njim je blistava budućnost, a to potvrđuju i reči najboljeg srpskog sportiste, Novaka Đokovića.
Topo je priliku da se oproba na jednom ATP turniru prvi put dobio u Beogradu, ali je doživeo poraz od Argentinca Federika Korije sa 2-1 u setovima (6:4, 2:6, 0:6).
Iako je često neumesno govoriti o porazima kao uspesima, samo učešće na Beograd openu je za Topoa veliki podstrek za dalji razvoj.
„Nije imao sreće jer se povredio, došao je na turnir sa problemima sa leđima koji su pogoršani danas tokom meča. Pokazao je pobednički duh i video sam ga kad je izlazio sa terena. Čestitao sam mu što nije odustajao, što je pokazao dobar stav na terenu i mislim da je to mnogo bitno za mladog tenisera, na velikoj sceni kao što je ova“, rekao je Đoković, koji je sa tribina Teniskog centra „Novak“ gledao deo Markovog meča.
Da pobedi Koriju, trenutno 94. tenisera planete, nije bilo realno, pa je samo osvajanje jednog seta veliki podvig za mladog srpskog tenisera.
„Ovo je moje prvo iskustvo na ATP turinu. Neverovatno je da sam ovde, da igram sa velikim igračima, sa Federikom. U prvom setu sam dobro igrao, imao kontrolu, servirao dobro, bio sam u vodećoj poziciji na terenu. U drugom setu sam osetio gubitak energije, imao sam bolove u leđima, možda sam previše razmišljao i moja igra je popustila. On je solidno igrao do kraja i na kraju pobedio“, rekao je Topo posle meča.
„Korija je u Top 100, on je specijalista za šljaku. Marko je morao sve da zaradi i mislim da je igrao set i po veoma dobro, a onda je sve postalo fizički zahtevnije i tu je Korija bio bolji. Marko je pokazao mnogo pozitivnih stvari u svojoj igri i svom ponašanju. Bio je zahvalan na tome što je dobio specijalnu pozivnicu i veoma sam zadovoljan sa njim. Nema mnogo toga negativnog da kažem, veoma sam zadovoljan njegovom igrom i napretkom“, objašnjava Novak.
​Topo od nedavno trenira u Beogradu. Naglasio je da je neverovatna stvar to što trenira u Teniskom centru „Novak“, ali i mogućnost da vežba sa Novakom.
„On je moj idol, on je najveći naš sportista i osećam se ponosno. Nakon meča mi je čestitao, i zahvalan sam da imam priliku da kroz vajld-kard budem ovde“.
Đoković ističe da Marko ima veliki potencijal na kojem je potrebno raditi kako bi srpski tenis dobio još jednog visokorangiranog igrača.
„On trenira u našem centru, sa našim trenerima već neko vreme, tu i u Nemačkoj, gde je odrastao. Srećni smo što je tu i mislim da ima veliki potencijal i da može da postane uspešan teniser. Postoji mnogo faktora koji moraju da se poklope kako bi on sve to izveo, ali on definitivno to može i daćemo sve od sebe da mu pružimo podršku, koliko i Hamadu (Međedoviću)“, kazao je Đoković i priseća se dana kada je imao godina otprilike kao Marko sada:
„Oni (Hamad i Marko) su isto godište, poznaju se i obojica su u Top 20 juniora na svetu. Mislim da oni mogu da pomognu jedan drugome tako što će zajedno putovati i trenirati. Sećam se kako je meni bilo sa Viktorom (Troickim), iako je on samo godinu dana stariji od mene. Provodili smo mnogo vremena i van terena i na njemu – odrasli smo zajedno, igrali mnogo mečeva za Srbiju, igrali jedan protiv drugog, delili smo sobe tokom putovanja... Ako imate nekog ko će da vas motiviše, to vaš put čini mnogo lakšim i uzbudljivijim. Njih dvojica imaju jako dobar odnos i voleo bih da provode što više vremena zajedno putujući i trenirajući“.
​Iako je rođen u Minhenu, odlučio je da igra za Srbiju jer je, kako je naveo, osetio da je Srbija njegov dom. Pre dve nedelje počeo je da trenira u Teniskom centru „Novak“, pod upravljačkom palicom Borisa Bošnjakovića.
O svojoj igri je rekao se zasniva na napadu i agresivnoj igri, da voli forhende, dobro servira, ali i da je mlad i da ima dosta stvari da unapredi i koriguje.
O odnosu sa Novakom gotovo da niko nema nešto loše da kaže, a isto važi i za Topoa.
Novak Đoković i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Zbog jedne rečenice Federer nikada neće voleti Đokovića
„Kad sam počeo da igram, Novak je bio najbolji sportista u našoj zemlji, učinio je puno za naš sport, neverovatno je da je već 12 godina u teniskom vrhu. Zahvalan sam što imam priliku da pričam sa njim i treniram u njegovom centru“.
Marka ćete teško moći da gledate na još nekom ATP turniru ove sezone, pošto se na njegovom putu nalaze juniorski grend slemovi, fjučersi i dželendžeri.
Ali, ako uspe da realizuje svoj talenat i ispuni Novakova očekivanja, nemojte da se začudite ukoliko Srbija kroz nekoliko sezona u njemu i Hamadu dobije, u najgorem slučaju „samo“ još dva Top 100 igrača.
„San svakog tenisera je da bude broj 1 – i to je i moj cilj“, zaključio je Topo.
Topo je nedavno učestvovao i u kvalifikacijama za čelendžer u Beogradu, gde je poražen od Italijana Alesandra Đanezija, nekada 84. tenisera sveta, posle preokreta u tri seta.
Đoković: Sve bih pozvao u Srbiju, da vide naše najveće bogatstvo /video/
„Nisu bili korektni prema Đokoviću, sigurno bi uradili drugačije zbog Nadala ili Federera“
Drugi „reket” Srbije odustao od Olimpijskih igara!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala