U inat svima!

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANENovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nas
Novak Đoković je osvojio Rolan Garos. Da li sada, uprkos željama mnogih kritičara, konačno možemo da kažemo da je najveći teniser svih vremena (GOAT)?
Đoković je u Parizu osvojio 19. Grend slem titulu u karijeri, drugu na Rolan Garosu, čime je prišao na trofej od Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji imaju po 20.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Đoković je gromada – izgubio dva seta pa osvojio Rolan Garos!
Ne samo to, već je postao i prvi teniser koji je ikada osvojio barem po dve titule na svakom od četiri Grend slema, pošto Nadalu fali jedan sa Australijan opena, a Federeru jedan sa Rolan Garosa.
Novak, pored dve na Rolan Garosu, ima devet na Australijan openu, pet na Vimbldonu i tri na US openu.
Osvajanjem Rolan Garosa i Australijan opena ove godine, srpski teniser je napravio novi korak ka tome da osvoji „kalendarski slem“, odnosno da bude vlasnik sva četiri GS trofeja u istoj godini.
Đoković to nikada nije uspeo da uradi, iako je bio relativno blizu, ali je zato vlasnik popularnog „Nole slema“ – termina koji podseća na to da je osvojio četiri Slema u nizu. Nažalost ne u istoj godini.
​Samo dvojici tenisera je pre te 2016. pošlo za rukom da u isto vreme budu vlasnici titula u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku – Donu Badžu i Rodu Lejveru.
Ni Federeru, ni Nadalu. Badžu davno pre Open ere 1938, a Lejveru 1962. i 1969. godine.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Imamo sreće. Živimo u vremenu Novaka Đokovića
Prilaskom na korak od Španca i Švajcarca po broju Grend slem titula, preostala dva konkurenta u borbi za GOAT-a, Novak je došao bliže penjanju na jedini stepenik koji mu je potreban da kritičarima jednom za svagda objasni ko je i šta je.
Odavno je postao rekorder po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP rang liste, te će od ponedeljka taj broj biti 325.
Nikada niko nije imao više bodova u jednom trenutku od Novaka (16.950) i niko nikada češće od njega nije bio na prvom mestu rang liste na kraju godine.
Novak je šest puta završavao godinu kao najbolji, isto koliko i Pit Sampras, ali, kako stvari stoje, rušenje i tog rekorda je samo pitanje vremena.
​Igrao je na šest ili više finala na svakom Slemu, igrao je triput uzastopno finale svakog Slema u jednom trenutku i ima tri niza od po tri titule na slemovima u nizu.
Apsolutni je rekorder Australijan opena sa devet osvojenih titula, a čak do dve je došao nakon što je u nekom trenutku spasao meč loptu (što je pored njega uradio samo još Lejver).
Srpski teniser je 2018. godine postao prvi teniser u istoriji sa takozvanim „Zlatnim mastersom“, odnosno sa svakom mogućom Masters titulom u svojim vitrinama.
Dve godine kasnije je pobošljao taj učinak, jer je nakon druge titule u Sinsinatiju postao jedini teniser u istoriji koji ima po barem dve titule sa svakog Mastersa.
Rekorder je po broju titula u jednoj godini sa šest iz 2015, kada je postavio i rekord po broju pobeda u sezoni sa 39.
Novak u Parizu ove godine ne samo da je Rafu udaljio od 21. Grend slema, čime bi priču o GOAT-u dodatno zakomplikovao, već je sprečio Španca da se izjednači u međusobnim susretima.
Srbin je uspeo da nadmudri analitičare i kladionice i poveća prednost nad Nadalom na 30-28, dok i protiv Federera, drugog najvećeg rivala, ima pozitivan učinak – 27-23.
Vredi podsetiti i da je „kralju šljake“ naneo tek ukupno treći poraz u istoriji Grend slema na kojem ima 13 titula – drugi Srbinovom zaslugom.
Uopšte ne razmatrajući razne razloge koji se ne tiču titula i statistike, zbog kojih bi GOAT trebalo da pripadne Novaku, jasno je da većina faktora ide u njegovu korist.
Većina, ali ne i svi – pa možda i onaj najbitniji, a to su Grend slem titule.
Vrlo je moguće da momak rođen 22. maja 1987. godine u Beogradu već ove sezone, na preostala dva Slema, prestigne Rodžera i Rafu.
Priča o GOAT-u često je donosila mnogo toga negativnog, pokušavajući da posvađa navijače dve ili tri zaraćene strane, s obzirom na to da su karijere i sve trojice bile i dalje u toku.
Novak Đoković nakon što je savladao Rafu Nadala u polufinalu Rolan Garosa - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Jedini čovek na planeti za kojeg je nemoguće – moguće
Iako je možda i dalje pomalo nezahvalno pričati o temi o kojoj upravo čitate, činjenice se moraju sagledavati nezavisno od trenutka i lagodnosti.
Ako jedan od trojice igrača u konkurenciji za najvećeg ima praktično sve relevantne rekorde na svojoj strani, kakav onda zaključak može – odnosno, mora – da se izvuče?
Mediji sa Zapada, pre svih, nikada nisu želeli Novaka Đokovića na vrhu Mont Everesta. Nisu želeli, ali su ga dobili. I to konačno i bezrezervno možemo da zaključimo.
A tačku će staviti Novak Đoković – uskoro. Trenutno slavi šampionsku titulu na Rolan Garosu.
A šta uspesi Đokovića predstavljaju za Srbe u dijaspori, možete čuti iz ugla Stefana Popovića, glumca i voditelja koji je rođen u dalekoj Australiji. Ispričao nam je kako mu je Srđan Đoković poklonio skupocenu kartu u Melburnu, kao i šta ga je vratilo korenima, pa sada živi i radi u Srbiji.
Đoković je gromada – izgubio dva seta pa osvojio Rolan Garos!
Đoković: Ostvario sam san!
Pevaj Novače, slavi Srbijo! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala