Jedini čovek na planeti za kojeg je nemoguće – moguće

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković nakon što je savladao Rafu Nadala u polufinalu Rolan Garosa
Novak Đoković nakon što je savladao Rafu Nadala u polufinalu Rolan Garosa - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nas
Duel Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u polufinalu Rolan Garosa je bio jedan od onih koji se teško mogu opisati rečima. Ako ga niste gledali, onda nikakvi „hajlajci“ i izveštaji ne mogu da vam dočaraju šta se desilo u petak uveče u Parizu.
Đoković je, kao što verovatno već znate, pobedio Nadala sa 3-1 u setovima i plasirao se u šesto finale Rolan Garosa u karijeri.
Po redu 58. duel Novaka i Rafe počeo je u 19.10 časova, a završen je četiri časa i 13 minuta kasnije. Iako je trajao toliko koliko je trajao, apsolutno niko se ne bi bunio da je potrajao i duže.
Kako u samo nekoliko reči opisati ono što se desilo na stadionu „Filip Šatrije“?
Čudesno? Vanzemaljsko? Nerealno ili nadrealno? Nemoguće?
Šta god pisali, ostaćemo nedorečeni, ali na kraju je zaključak koji se najviše nameće taj da je Novak Đoković oslikao novo remek-delo – i to u kraljevstvu svog najvećeg rivala Rafaela Nadala, trinaestostrukog šampiona Rolan Garosa.
„Ostavio sam celog sebe na terenu, i fizički i psihički. Igrao sam protiv jednog od najboljih svih vremena“, izjavio je Nadal posle meča, uopšte ne pokušavajući da pronađe bilo kakve izgovore.
​Rafa je bio svestan da je izgubio od boljeg, ali i da on uopšte nije bio loš, naprotiv.
A, biti bolji od Nadala na Rolan Garosu je možda i najzahtevnija stvar koju možete da uradite ne samo u tenisu, već i generalno u sportu, s obzirom da se radi o čoveku koji je u Parizu tokom karijere ostvario 105 pobeda i (posle petka) tri poraza – od čega dva baš od najboljeg srpskog sportiste.
Od čega krenuti u analizi ovog meča?
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pariz se poklonio Novaku: „Moj najveći meč u karijeri ovde“
Da li od toga da je Rafa vodio sa 5:0, isto koliko je bilo u prošlogodišnjem finalu kada se završilo sa 3-0 u setovima za Španca?
Sve karte su pokazivale to da se crta prošlogodišnji scenario, jer je Nadal uhvatio ritam i bacio Novaka na kolena posle samo pola sata tenisa.
Mentalni pritisak koji teniseri trpe kada od prvih pet gemova ne osvoje nijedan nije mali, ali Novak je ponovo dokazao da on ne spada među tenisere, već među titane.
„Znam sam i posle 0:5 da imam šansu da pobedim“, rekao je Đoković na konferenciji posle meča.
Da li od toga što se sve što nije smelo da se desi prema Sputnjikova tri ključna faktora – desilo?
Nadalov servis bio je ključan faktor brejk lopti tokom celog meča, ali pogotovo u prvom setu, pošto je u prvom gemu obe spasao tim udarcem i potpuno okrenuo momentum u svoju korist.
Đoković je od početka krenuo da forsira drop-šotove, usput osvojivši jako mali broj poena posle takvih udaraca, koji nisu nužno završavali u mreži ili autu, ali nisu bili dovoljno dobri.
​Takođe je Rafi dozvolio da „namiriše krv“ i da krene da „melje“ još jače, kako samo on ume.
Sve to, ipak, nije bilo dovoljno. Ni za set više od tog jednog.
Da li možda od toga da je ovaj meč bio toliko dobar, da francuske vlasti nisu smele da se usude da sprovedu „policijski čas“ u delo i isteraju publiku u 23 časa?
Ne ulazeći u odluku organizatora da ne pomere održavanje prvog polufinala kako bi rizik od ulaska meča u termin zabrane okupljanja, vrlo je verovatno da bi publikapoludela“ da je morala da napusti stadion.
​Takođe, organizatori i francuske vlasti ne bi odlučile da prekrše pravila da nivo tenisa na „Šatrijeu“ nije bio kakav je bio, opisan od strane Endija Rodika, čuvenog američkog tenisera, kao „jedan od najboljih mečeva koje je ikada gledao“.
Đoković se nije samo plasirao u finale Rolan Garosa, već je sebi popločao put ka neosporivom prvom mestu u trci za najvećeg tenisera svih vremena, popularnog GOAT-a.
Em što je sebi prokrčio put ka 19. Grend slem tituli u karijeri, em je Nadala sprečio da potencijalno dođe do 21.
​Ujedno nije dozvolio Rafi da izjednači u međusobnim susretima, te je sada skor 30-28 za Srbina, koji ima i pozitivan skor sa Rodžerom Federerom, koji mu (zasad) beži za dva osvojena Slema.
Novak Đoković – Rolan Garos - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Krv, suze, znoj – za večnost /video/
Vredi ponovo pomenuti da je Rafi naneo tek ukupno treći poraz na turniru na kojem ima 13 titula, od čega je on bio odgovoran za dva neuspeha.
Nadal i dalje vodi u duelima na GS turnirima, sada sa 10-7, ali to ne čudi s obzirom da su od 17 duela čak devet odigrani na Rolan Garosu – više nego na svim ostalim slemovima zajedno.
Novak još nije završio posao. Uradio je nešto što je mogao samo on da uradi. Ostvario je uspeh koji je možda i veći nego osvajanje celog Rolan Garosa.
U finalu će ga čekati motivisani Stefanos Cicipas (nedelja, 15.00), ali – otom-potom. Uživajmo u osvajanju Mont Everesta barem još malo.
„Đoković me se uplašio“ /video/
Novak pokazao šta se desi dok gledate Đokovića i Nadala /foto/
„Federer nije želeo da ga Đoković razbije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala