Medvedev progovorio o velikom problemu – kako se zloupotrebljavaju deca

© AP Photo / Hamish BlairDanil Medvedev posle pobede nad Stefanosom Cicipasom
Danil Medvedev posle pobede nad Stefanosom Cicipasom - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Ruski teniser Danil Medvedev otvoreno je govorio o problemima sa sponzorskim ugovorima, te je naveo da određene situacije mogu da tenis dovedu do velikog broja problema, sa kojima je tenis veoma dobro upoznat.

Tenis se, kao i praktično svaki drugi sport, suočava sa mnogo poteškoća tokom pandemije virusa korona, pa je tako profit ATP tura upola umanjen za taj period.

Novak Đoković reaguje na povredu u meču protiv Tejlora Frica na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Da li je jedini spas – vakcina?

Već postojeći problem sa sponzorima dodatno se produbio za mlade igrače, koji neretko nemaju finansijsku pomoć tokom tinejdžerskih godina, ukoliko nisu smatrani velikim talentima.

„To je interesantna tema. Retko kada vidite da nekog mladog igrača sponzoriše neki filantrop koji samo želi da mu pomogne da se probije do nivoa profesionalca“, rekao je Medvedev.

Najbolji ruski teniser je aludirao na to da su sponzorima retko kada namerečiste“, odnosno da uvek pokušavaju da od tenisera naprave uspešnu investiciju.

„Uglavnom (kao mlad igrač) potpišete ugovor sa sponzorom ili nekom agencijom. Ali, poenta je u tome što niste vi koji to potpišete, s obzirom da su mladi igrači maloletni, već to urade vaši roditelji“, nastavio je Medvedev.

Mnogi juniori prve ugovore potpišu pre nego što napune 18 godina, pa je dvadesetpetogodišnjak iz Moskve objasnio šta sledi nekoliko godina kasnije.

„Kada igrač postane profesionalac i krene da osvaja nagradne fondove, onda počne i da se pita: 'Čekaj, pa ja nisam ništa potpisao. Zašto bih dao deo svog novca nekom nepoznatom čoveku zbog nekog ugovora koji nikada nisam potpisao? To nije bila moja odluka...'“, objašnjava Rus.

Upravo zbog ovih razloga su i neki od najpoznatijih igrača imali dosta problema sa svojim agentima i sponzorima.

Saša Zverev je dugo vodio pravnu bitku sa svojim bivšim agentom i menadžmentom, da bi se nedugo zatim prebacio u „Tim8“ Rodžera Federera, a posle kraćeg vremenskog perioda vratio „korenima“ i prepustio svom bratu i jednom prijatelju da mu upravljaju karijerom.

Nemac je u saradnju sa agencijom „Ejs“ stupio baš kada je imao 15 godina, a situacija je kulminirala toliko da je sve na kraju rešeno u sudu u Londonu.

Spor je trajao dve godine, a glavni problem, kako su tvrdili iz Sašinog tabora, bio je taj što mu njegov bivši agent Patrisio Apej nije dopustio da izađe iz ugovora.

„Zbog svega toga kreću da postoje problemi, rasprave, tužbe... To često viđamo u tenisu“, dodao je Medvedev.

​Višestruka Grend slem šampionka, dvadesettrogodišnja Naomi Osaka, nedavno je imala sukob sa bivšim trenerom Kristofom Džinom, koji se pojavio pravo niotkuda kada je japansko-američka teniserka krenula da beleži sjajne rezultate.

On je naveo da je sa Osakinim ocem potpisao ugovor kada je ona imala 14 godina, prema kojem mu je sledovalo 20 odsto njene zarade na turnirima – do kraja njene karijere.

„Taj ugovor, koji Naomi nikada nije niti videla niti potpisala – a prema kojem je 'prodala' deo sebe sa 14 godina – potpuno je apsurdan“, naveo je tada Osakin advokat.

​​Austrijski teniser Dominik Tim, trenutno četvrti teniser sveta, suočio se 2019. godine sa tužbom koja je došla od njegovog bivšeg trenera Gintera Breznika.

Breznik je tužio Dominika i njegovog oca Volfganga pokušavajući da dobije odštetu u visini od više od 450.000 evra, a sve se na kraju završilo nagodbom van suda, koja nikada nije otkrivena.

Problem u ovom odnosu nastao je – sem zbog novca – i zbog toga što je Breznik očekivao da dobija novac od Tima i nakon raskida saradnje.

Novak Đoković na turniru Adrija tur u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Ništa nije isto bez Novakovih suza /foto, video/

Naime, on je istovremeno obavljao i ulogu menadžera, pa je želeo da bude finansijski namiren sve do isteka ugovora koje je on sklopio dok je bio menadžer jednog od najboljih tenisera sveta.

Breznik je prvobitnim ugovorom sa Timom trebalo da dobija 30 odsto svih sponzorskih ugovora koje je sklopio do njihovog isteka, da bi se to 2016. godine vremenski ograničilo.

Međutim, kada je Hervig Straka došao na poziciju menadžera austrijskog tenisera, on je, uz pomoadvokata, poništio i taj ugovor, pa zajedno sa Dominikm izjavio da ih je Breznik „zlonamerno obmanuo“, nakon čega su usleidli oštri demanti.

​Problem je imala i Teniska asocijacija SAD (USTA), koja je tužena „jer nije adekvatno reagovala“ prilikom slučaja bivšeg teniskog trenera, osuđenog na 255 godina zatvora.

Normandi Burgos, nekada udarna igla USTA, osuđen je po 60 tačaka zlostavljanja dece.

Jedna od njegovih žrtava je, kako su preneli američki mediji, odlučila da tuži upravo USTA jer nije na vreme zaustavio Burgosa, niti uradio bilo šta pre nego što su optužbe postale javne.

„Ne možemo da komentarišemo tužbu, ali smo sigurni u to da smo reagovali na vreme“, naveli su tada iz pomenute Asocijacije.

„Hvala Novaku i srpskom narodu na vakcini!“

Druga najveća nepravda u istoriji tenisa – posle Đokovićeve?

Karacev za Sputnjik pozdravio Srbe: Hvala na podršci, volim Beograd i jedva čekam da vas vidim!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala