Da li je jedini spas – vakcina?

© AFP 2023 / WILLIAM WESTNovak Đoković reaguje na povredu u meču protiv Tejlora Frica na Australijan openu 2021.
Novak Đoković reaguje na povredu u meču protiv Tejlora Frica na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Virus korona već više od godinu dana hara svetom i čak i onima koji nisu došli u kontakt sa njim, remeti svakodnevni život i bilo kakve planove. Naš nevidljivi neprijatelj ostavio je trag i u svim sportovima, pa tako i u tenisu.

O rigoroznim merama koje ove nedelje vladaju na Srbija openu mogli ste da čitate u našoj reportaži: Sputnjik na mestu u koje će gledati svet: Đokovićev naslednik i pust Dorćol /foto/

Južnokorejski teniser Sunvu Kvon iskoristio je poraz od Novaka Đokovića u Beogradu da se vakciniše vakcinom kompanije „Fajzer“.

Kvon je nedavno doputovao u prestonicu Srbije, gde je učestvovao na turniru iz serije 250, Srbija openu.

U prvom kolu turnira savladao je Roberta Karbaljesa Baenu, ali je onda protiv Novaka Đokovića doživeo ubedljiv poraz od 6:1, 6:3.

Dan nakon ispadanja, Kvon se zajedno sa ostalim članovima svog tima vakcinisao u kompleksu na Dorćolu vakcinom američke kompanije „Fajzer“.

Kvon nije prvi ni poslednji teniser koji se vakcinisao tokom nekog turnira, a, prema informacijama Sputnjik sporta, pored njega i njegovog tima se u Beogradu vakcinisalo još mnogo ljudi iz teniskog sveta.

​Srpski teniser Filip Krajinović će ove subote primiti drugu dozu vakcine, te postati jedan od prvih, ako ne i prvi revakcinisani teniser na ATP turu.

„Nisam imao nikakve simptome posle prve doze, sve je prošlo dobro. Uradio sam to jer mislim da će mi pomoći sa putovanjima u budućnosti. Srećan sam jer sam se vakcinisao. Sada se igrači sve više i više vakcinišu i mislim da će to biti od pomoći u budućnosti“, rekao je Krajinović tokom Srbija opena.

Takođe, prvu dozu vakcine je primio i Dušan Lajović, kome uskoro sleduje i druga, tokom Srbija opena.

„Svako ima svoje mišljenje, ali ja verujem da je potrebno da se vakcinišemo kako bi se suzbila ili ograničila pandemija“, rekao je nedavno Lajović.

Inicijator vakcinisanja na ženskom, VTA turu bio je turnir u Čarlstonu pre nekoliko nedelja, na kojem je teniserkama obezbeđena vakcina firme „Džonson i Džonson“.

© Foto : Screenshot/RTSFilip Krajinović prima vakcinu protiv virusa korona
Da li je jedini spas – vakcina? - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Filip Krajinović prima vakcinu protiv virusa korona

Razne vakcine dostupne su na raznim turnirima, tako da problem dostupnosti teniserima i teniserkama neće biti problem u budućnosti.

Ipak, definitivno postoje problemi vezani za želju igrača da se vakcinišu.

​Dok većina nema problem sa imunizacijom, postoje određeni igrači, kao što je jedan od najboljih tenisera ove sezone Andrej Rubljov, koji to ne žele da urade.

„Ako budem imao izbora, biraću da se ne vakcinišem. Mislim da ću, ukoliko budem mogao, pomoći svojoj porodici da se vakciniše, ali meni se vakcina ne sviđa. Nije tradicija u mojoj porodici da se vakcinišemo“, rekao je Rubljov.

Sličnog stava je i beloruska teniserka Arina Sabalenka, koja je nedavno otkrila „da preterano ne veruje vakcini“.

Ono što je zajedničko i za Rubljova i za Sabalenku, ali i za većinu drugih sportista koji ne žele da se vakcinišu, je to da će to ipak uraditi ukoliko im od toga bude zavisilo učešće na nekom velikom turniru, kao što su na primer Olimpijske igre.

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Novakov okršaj sa Britancem – odbio je provokaciju i uporedio Rusiju sa Zapadom

Uzeti kao kontroverzni bili su i komentari Novaka Đokovića, koji je u nekoliko navrata dobijao pitanja o potencijalno obaveznoj vakcinaciji.

Nakon izjave „da je protiv vakcinacije i da ne želi da bude primoran da se vakciniše kako bi mogao slobodno da putuje“, prošle godine je pojasnio svoj stav.

​„Nisam protiv vakcinacije. Ko sam ja da pričam o vakcinama kada su tu stručni ljudi, medicinski radnici koji spasavaju ljude širom sveta? Siguran sam da postoje vakcine sa malim nuspojavama koje su pomogle da se zaustavi širenje raznih infekcija“, objasnio je najbolji teniser planete.

​I tokom Srbija opena Novak je govorio o vakcini i implikacijama koje ona ima na tenis, ali su njegove reči, kako to suviše neretko biva, izvrnute kako bi Srbin ispao zlikovac.

Zaključak o tome da li će se vakcinisati može se izvući i od onih igrača koji o tome ne govore direktno, već indirektno putem kritika na račun pravilnika ATP-a.

Iako „najglasniji“, daleko od toga da je Đoković jedini igrač koji je izrazio zabrinutost zbog striktnih pravila tokom teniske turneje koja traju već skoro godinu dana.

„Ne razumem zašto se ne prate pravila restrikcija lokalnih upravi i vlada (po principu) tamo gde se održava turnir, pratiš kako je stanje u toj zemlji i pratiš pravila u toj zemlji. Međutim, oni su odlučili da zauzmu rigorozniji stav, po meni nepotreban, jer mislim da bi svako trebalo da ima svoju odgovornost“, rekao je nedavno Novak.

​Igrači jesu zahvalni ATP-u na tome što i pored pandemije mogu da učestvuju na turnirima i da zarađuju, ali je ono što im smeta visok nivo rigoroznosti.

Na nedavno završenom Australijan openu viđen je ranije neviđen scenario, pošto je preko 70 igrača i igračica bilo u surovom dvonedeljnom karantinu.

Oni tokom 14 dana nisu smeli da izađu iz svoje hotelske sobe – ni zbog čega, ni na sekundu – dok su oni „privilegovani“ to mogli da urade tek na nekoliko sati dnevno, zbog hrane i treninga.

„Igračima je dosta više, zatvoreni su u hotelu iz nedelje u nedelju i polako svi već traže da se to promeni. Nije lako, em što si ceo dan na terenima, pa onda posle ceo dan u sobi i tako iz nedelje u nedelju, što postaje previše“, odgovorio je na pitanje Sputnjika nedavno Miomir Kecmanović, perspektivni srpski teniser.

​Ovaj problem rešiće se ili tako što će korona nestati, ili tako što će igrači biti vakcinisani, ili tako što će se ona koliko-toliko zanemariti radi veće slobode.

Opcija koja je trenutno najrealnija zove se: vakcina.

I da ona ne bude obavezna za tenisere i teniserke, veruje se da će privilegije koje će imati revakcinisani teniseri imati tokom turnira biti značajna prednost u odnosu na njihove neimunizovane kolege.

Što se tiče najboljeg tenisera planete, iz njegovih izjava se jasno može zaključiti da mu vakcinacija nije iskrena želja. Ono što ostaje za videti je to da li će biti primoran, odnosno „primoran“, da to uradi kako bi imao ravnopravan teren sa protivnicima u borbi za najveće titule.

Ništa nije isto bez Novakovih suza /foto, video/

Nadal i doping – zašto je stric Toni bio ljut?

Đoković meta novog „političkog“ napada

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala