Ruski diplomata o prinudnom sletanju aviona u Minsk: U Evropskoj uniji žele da pronađu ruski trag

© REUTERS / ANDRIUS SYTASAvion kompanije "Rajan er"
Avion kompanije Rajan er - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Najrevnosniji umovi u Evropskoj uniji žele da pronađu ruski trag u incidentu sa avionom „Rajan era“ u Belorusiji, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov.
„Radi se o tome da najrevnosniji umovi ovde... veoma žele da pronađu ruski trag u ovom događaju – kako da prođe bez toga? Logika je, naravno, primitivna, ali, nažalost, već je postala poznata: navodno se u Belorusiji ništa ne radi bez znanja Kremlja“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, oprezni glasovi onih evropskih lidera koji govore o faktičkom odsustvu dokaza jakih optužbi, po svemu sudeći, mnoge nerviraju.
Odgovarajući na pitanje da li se najnoviji koraci EU prema Belorusiji mogu smatrati kao još jedan pokušaj podbadanja Rusije, Čižov je odgovorio da bi „ovde bio pogodniji drugi izraz: to više čak nije ni pokušaj, već refleks, koji je opisao veliki ruski naučnik Ivan Pavlov na svima dobro poznatom primeru“.
Postupci lidera zemalja Evropske unije u vezi sa Belorusijom koje se tiču, između ostalog, vazdušnog saobraćaja, čudni su i monstruozni, dodao je Čižov.
„Mislim da ova procena nije preterivanje, jer je teško naći elementarnu logiku u stavu zapadnih zemalja – ne samo Evropske unije“, dodao je on.
Savet EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Lideri EU odlučili: Posle incidenta sa avionom, Minsku se proširuju sankcije
Čižov je primetio da situacija posle samita Evropske unije održanog početkom nedelje izgleda ovako: lideri su pokrenuli pitanje potrebe za što skorijom objektivnom međunarodnom istragom, uz učešće IKAO, o situaciji sa avionom „Rajan era“, i upravo tu, u tom dokumentu, bukvalno se kaže da je neophodno hitno zatvoriti vazdušni prostor Belorusije i uvesti joj sankcije.
„Ali, izvinite, gospodo, ili se zalažete za istragu, ili vam istraga nije potrebna, jer ste već identifikovali počinioce i predvideli rezultate same istrage koja još nije ni započela“, upitao je Čižov.
„Nažalost, ovo nije prvi put da vidimo takve nelogične piruete. Oni ne pojednostavljuju situaciju i ni na koji način ne pomažu u potrazi za istinom, već upravo suprotno“, konstatovao je on.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Rajaner - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Amerika i Evropa zahtevaju: Zabraniti letove iznad Belorusije i uvesti sankcije Minsku
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora. Zajedno sa Protasevičem, u Minsku je privedena i drćavljanka Rusije Sofija Sapega.
Belorusija je, sa svoje strane, saopštila da je saopštenje o miniranju aviona stiglo na elektronsku poštu minskog aerodroma. Komandant posade sam je doneo odluku da sleti u Minsku. Nije se radilo ni o kakvoj prinudi, saopštio je komandant beloruskih vazdušnih snaga Igor Golub. Belorusija je spremna da preda snimke dispečera kako bi potvrdila da je u pravu. Međutim, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, za sada nijedna evropska zemlja nije izrazila želju da se sa njima upozna.
To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Pogledajte i kako je predsednik Belorusije Aleksandar Luakšenko u šali obećao da će spustiti avion američkog lidera Džoa Bajdena, ako odluči da dođe u Minsk na razgovore s Vladimirom Putinom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala