Lideri EU odlučili: Posle incidenta sa avionom, Minsku se proširuju sankcije

© REUTERS / Francois LenoirSavet EU u Briselu
Savet EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Na samitu Evropske unije odlučeno je da se prošire ekonomske sankcije protiv Belorusije i da se na crni listu uključe nova fizička lica i organizacije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.
Ona je rekla da Brisel smatra da su prilikom prinudnog sletanja aviona u Minsku prekršena međunarodna pravila i da EU, pokretanjem pitanja proširenja sankcionih spiskova, daje politički signal Minsku.
„Smatramo da se radi o kršenju međunarodnog sporazuma. Ako međunarodna zajednica želi da radi zajednički onda je tako nešto neprihvatljivo“, rekla je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare po završetku samita.
Dodala je da je Brisel tražio da Belorusija oslobodi privedene - blogera Romana Protaseviča i Sofiju Sapegu.
Ona je rekla da je reakcija morala da usledi i da je Unija donela odluku.
„To je odgovor na postupke bez presedana… Privedeni nisu oslobođeni, bilo bi dobro da jesu, tada bismo mogli da razmotrimo dalje korake… Postupci su bez presedana, Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva sada mora da sprovede istragu, bilo bi jako dobro da oboje privedenih budu oslobođeni“, rekla je Merkelova.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Kremlj: Cenu evropske politike prema Belorusiji platiće putnici
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala