Amerika i Evropa zahtevaju: Zabraniti letove iznad Belorusije i uvesti sankcije Minsku

© AP Photo / Claude ParisRajaner
Rajaner - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Šef komiteta za međunarodne poslove američkog Senata Bob Menendez, zajedno sa kolegama iz Češke, Letonije, Nemačke, Litvanije, Irske, Poljske i Velike Britanije, pozvao je da se zabrane svi letovi iznad Belorusije i uvedu sankcije Minsku u svetlu incidenta sa prinudnim sletanjem aviona „Rajan er“ u beloruskoj prestonici.
„Pozivamo Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva (IKAO) da odmah sprovede istragu tog javnog kršenja slobodnog tranzita između država i pretnji po avijaciju“, navedeno je u izjavi.
Istovremeno, zakonodavci su apelovali na suspenziju članstva Belorusiji u toj organizaciji i na „zabranu svih letova iznad Belorusije, uključujući letove do zemlje i iz nje“ dok se ne obavi istraga.
Pored toga, saopštenje sadrži i preporuku zemljama NATO-a i Evropske unije da uvedu sankcije Minsku i onemoguće beloruske vlasti da „koriste Interpol i druge međunarodne organizacija za dalje napade na demokratiju u Evropi“.
Avion kompanije Ryanair  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Opasan i ozbiljan incident: Nastavljaju se osude povodom incidenta sa avionom "Rajan era" u Minsku
„Pozivamo na momentalno i bezuslovno oslobađanje opozicionara Romana Protaseviča i svih drugih političkih zatvorenika“, navedeno je u dokumentu.
Ranije je saopšteno da je avion „Rajan era“, koji je leteo iz Atine u Viljnus, prinudno sleteo u Minsk nakon saopštenja da se u njemu mogla nalaziti bomba. Među putnicima je bio i osnivač opozicionog Telegram kanala „Neksta“, Roman Protasevič, koji je odmah uhapšen na aerodromu. On je optužen, između ostalog, za „organizaciju masovnih nemira“ u Belorusiji.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, za pratnju putničkog aviona bio je podignut MiG-29.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala