Zvezda na raskrsnici – dete ili opet stranac, a zapravo ima „keca u rukavu"

Filip Čović, srpski košarkaš
Filip Čović, srpski košarkaš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crvena zvezda rešenje svojih trenutnih problema traži na slobodnom tržištu... Da li istovremeno ne vidi najrealniju opciju u svoja četiri zida?

Zvezda je ove sezone dovela nekoliko plejmejkerskih opcija, ali nijedna se nije ispostavila kao prava.

Lengston Hol je doveden kao primarni plejmejker, nešto kasnije ugovor je potpisao i Tejlor Ročesti, a kao primarni adut iz olmadinskog pogona najavljen je Aleksa Uskoković.

Ipak, odlazak Lorenza Brauna u Fenerbahče nije bio mala stvar, što je dodatno potvrđeno i tokom sezone koja je uveliko u toku.

Kako je i sam trener prvog tima Saša Obradović potvrdio, Zvezda traži organizatora igre, odnosno svog „generala“.

Takvog igrača crveno-beli nisu imali još od odlaska Stefana Jovića leta 2017. godine.

Stefan Jović  - Sputnik Srbija
Zvezdina vrteška traje već tri godine – i opet za to u Srbiji nema rešenja

To čak ni u pravom smislu te reči nije bio ni pomenuti Braun, koji je predstavljao klasu kakvu ove sezone tim sa Malog Kalemegdana dobija od Džordana Lojda.

Ni Hol, ni Ročesti (koji nije dobio produžetak saradnje) nisu uspeli da opravdaju očekivanja, pa se krenulo u novu potragu...

Neki bi rekli da je to bila sreća, neki bi rekli da je nešto drugo, ali Zvezda je godinama putem nekih „planova B“ dobijala igrače koji su donosili prevagu u najbitnijim trenucima.

Sezone 2018/19 taj igrač bio je Filip Čović, koji je u odsustvu tada prvog plejmejkera Džoa Reglenda stavio teret na svoja leđa i izneo ga na način na koji niko nije očekivao.

Bio je izuzetno bitan faktor u osvajanju ABA lige protiv Budućnosti, kao i Superlige Srbije protiv Partizana.

​Naredne sezone, Čović je bio planiran kao rezervni organizator igre iza pomenutog Brauna, ali ovog puta u Evroligi, kategoriji iznad one u kojoj je prethodno igrao.

Za Filipa Čovića se uvek govorilo da je izuzetan igrač takmičenja u kojem godinama igra izuzetno, što je bila ABA liga, ali da bi problematično bilo dati mu odgovornost u Evropi.

U Evrokupu nije bilo nikakvih problema, ali su oni nastali igranjem Evrolige kojoj, istini za volju, Čović nije dorastao.

To, pak, nije bio ni izbliza dovoljno validan okidač za torturu koju je on pretrpeo od sopstvenih igrača.

„Nama je Filip možda i najbolji plejmejker u ekipi. Ne kažem ja, Lorenzo (Braun) je naš najbolji igrač. Ipak, ono što Filip radi nije za potcenjivanje“, pričao je tada Šakota.

A, kada vas sopstveni navijači vređaju na domaćem parketu... onda je slanje Filipa u FMP, Zvezdin nezvanični razvojni tim, bila jedina opcija.

To što je bio sin prvog čoveka kluba nabacilo mu je preveliki teret na leđa, a nekima dalo za pravo da privatne frustracije istresu na čoveku koji ih ni najmanje nije zaslužio.

Čović je te 2019. bio jedan od najzaslužnijih što se Zvezda vratila u Evroligu – i to je činjenica. Bio je ono što je crveno-belima bilo potrebno.

„Čović je 'gejm-čejndžer'. Uđe sa klupe i uvek je spreman“, pričao je doskorašnji trener Partizana, Andrea Trinkijeri.

Da li je Zvezdi ove sezone potreban „gejm-čejndžer“ za ABA ligu, ili, ipak, nešto više?

I ove sezone je Zvezdi potreban igrač usred iste, kao što to obično biva sa srpskim klubovima. Ali, ako klub želi da se okrene svojim redovima, Filip nije jedina opcija.

Odlazak Ročestija je na utakmici 10. kola ABA lige otvorio prostor za minute Alekse Uskokovića, 21-godišnjaka koji je prethodno nastupao za FMP.

Marko Jagodić-Kuridža, Crvena zvezda košarka - Sputnik Srbija
Furiozna Zvezda počistila FMP u Železniku

Uskoković je zablistao sa deset poena (3/4 iz igre), deset asistencija, dve ukradene i samo jednom izgubljenom loptom, za 28 minuta u igri.

U moru stranaca koji trenutno nastupaju za Zvezdu sve glasnije i glasnije odjekuje kritika javnosti da nedovoljno srpskih košarkaša dobija priliku i minute, pogotovo nakon najavljene akcije „Kupujmo domaće“.

Nekoliko utakmica ove sezone završilo je tako što su svi srpski igrači u timu crveno-belih sveukupno izbrojali jednocifren broj poena na kraju utakmice.

Razvijati domaće igrače i od njih ili praviti „gejm-čejndžere“, ili barem unosne finansijske poslove, je nešto što bilo koji srpski klub mora da radi, jer se na taj način egzistencija neuporedivo lakše obezbeđuje.

Svakako i da nije neophodno po svaku cenu forsirati domaćeg igrača, da se na kraju ne bi došlo do neuspešnog eksperimenta kakav je pre par godina bio Nemanja Nenadić u ulozi plejmejkera.

Uskoković, za sada, ima samo potencijal, ali ne još i kvalitet. Da se njegova uloga meri čistim kvalitetom, on ne bi bio spreman za Evroligu.

Da li će Zvezda izabrati njega kao nekoga ko će biti „bačen u vatru“? Teško...

Ciljevi kluba sa Malog Kalemegdana su ove godine visoki, kao što je ranije najavljeno, i potajno se gađa plasman u najboljih osam ekipa najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Situacija u EL je za sada ni izbliza onakva kakvoj su se mnogi nadali, pa posle 13 odigranih utakmica beležimo tek četiri pobede, uz četiri poraza u nizu.

Jasno je bilo da Ročesti nije ono što je Zvezdi trenutno potrebno, pa je ovo trenutak da uprava i stručni štab preseku.

Da li dovesti nešto već provereno (što je, u teoriji, trebalo da bude Ročesti), da li prekrstiti se i domaćem, mladom igraču dati priliku, ili... baciti se na tržište.

Treća opcija je ne samo najverovatnija, već i nešto što je već potvrđeno da se dešava.

© Foto : ABA liga/FMPAleksa Uskoković, košarkaš Crvene zvezde
Zvezda na raskrsnici – dete ili opet stranac, a zapravo ima „keca u rukavu - Sputnik Srbija
Aleksa Uskoković, košarkaš Crvene zvezde

Kako saznaje Sputnjik sport, Zvezda je uveliko u pregovorima sa nekoliko igrača na poziciji plejmejkera.

Dve opcije koje su se pominjale u prethodnom periodu su 32-godišnji Španac Kino Kolom i 30-godišnji Francuz Endrju Albisi.

Obojica su imali relativno bogate evropske karijere, ali već neko vreme nisu ni blizu svog vrhunca, tako da je jasno da predstavljaju kratkoročno rešenje.

Zvezda je neretko bila primorana da u toku sezone krpi rupe i ovo je klasičan primer te situacije. Rupa, doduše, mora da bude zakrpljena, što više nego jasno pokazuju trenutni rezultati.

Za razliku od početka sezone, u ovom trenutku mesta za grešku maltene da uopšte nema.

NBA se vratio – Bogdanović slabo šutirao na debiju, Bjelica van ritma

Spanulis protiv Zvezde ispisao istoriju Evrolige

Obradović: Ponovo bih isto, tražimo organizatora igre

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala