Zvezdina vrteška traje već tri godine – i opet za to u Srbiji nema rešenja

© Foto : Sajt ABA lige Stefan Jović
Stefan Jović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Košarkaški klub Crvena zvezda od odlaska Stefan Jovića leta 2017. ima problem da nađe pravog plejmejkera.

U Sjedinjenim Američkim Državama za takve igrače vole da kažu da su generali na terenu, neko ko ima ulogu da, pre svega, razigra saigrače, igra dobru odbranu i kada treba pogodi.

Prošle sezone to je bio Lorenzo Braun – Amerikanac koji je sporo krenuo, ali je posle izrastao u verovatno najboljeg igrača kluba sa Malog Kalemegdana.

To mu je, uostalom, donelo i transfer u Fenerbahče za koji ove takmičarske godine igra na visokom nivou.

Ako izuzmemo nekadašnjeg plejmejkera Toronto Reptorsa, uprava crveno-belih ne može da se pohvali najboljim rešenjima na poziciji „jedan“ poslednjih godina.

Posle odlaska Stefana Jovića usledila je nova era na Malom Kalemegdanu, pošto je klub napustio i najtrofejniji trener kluba Dejan Radonjić.

Zvezda je otvorila novo poglavlje, sastavljen je novi tim, a za organizatora igre doveden je Tejlor Ročesti.

Uz Ročestija, kratko u klubu bili su Dilan Enis i Nikola Radičević, te je dosta minuta imao Filip Čović.

Ročesti nije tip plejmejkera poput Jovića, a Enis, Radičević i Čović nisu mogli da nadoknade nedostatke Amerikanca.

Doskorašnji košarkaš Zvezde je sezone 2017/2018 beležio oko šest asistencija u proseku, što je izuzetno za Evropu, ali je mu je u igri nedostajalo liderstvo, nešto što je Jović i te kako imao.

Posle neuspele godine u kojoj nije obezbeđen plasman u Evroligu, Zvezda je morala da smanji budžet, te su mnogi, uključujući i Ročestija, napustili klub.

Džo Reglend je bio prvi plej, a Čoviću je ukazano veliko poverenje koje je on na kraju i opravdao.

Iako većinu vremena „trn u oku“ kod mnogih navijača, Čović je bio među najzaslužnijima za povratak crveno-belih u najelitnije klupsko košarkaško takmičenje Evrope.

Reglend nije zadovoljio, a Milan Tomić i saradnici uspeli su da urade veliku stvar dovođenjem Lorenza Brauna.

I sa Braunom je pitanje u kakvom bi sećanju ostao kod navijača.

Zbog pandemije virusa korona sezona je prekinuta i ko zna, ako uzmemo u obzir da je Partizan igrao sjajnu košarku pod Trinkijerijem, šta bi se desilo u završnici ABA lige i Superlige Srbije.

Dolazimo do tekuće sezone. Dva i po meseca smo u istoj, a Saša Obradović i čelnici kluba nalaze se na tržištu zbog pleja.

„Mi smo na tržištu, tražimo najbolje moguće opcije, što je i vidljivo. Fali nam organizacija, čistina, tako da razmišljamo o svemu, videćemo koje su nam mogućnosti“, rekao je šef stručnog štaba Zvezde posle poraza od Olimpijakosa.

Malo pre početka utakmice sa klubom iz Pireja na društvenoj mreži Tviter pojavila se informacija u vezi potencijalno novog igrača crveno-belih.

Španski novinar Ignasio Oheda preneo je da je Zvezda zainteresovana za plejmejkera Gran Kanarije – Endrua Albisija.

Albisi, koji je i reprezentativac Francuske, ove sezone prosečno beleži oko devet poena i pet asistencija u ACB ligi – domaćem prvenstvu Španije.

Francuski košarkaš ima iskustvo igranja u Evroligi, prošle godine nosio je dres Zenita, ali nije imao najbolju sezonu i zbog toga nije ostao u eliti.

Albisi ima 30 godina i iskusan je plej, a da li je pravi general na terenu, ono što je Zvezde baš potrebno, to je pitanje.

Najveći problem u ovoj priči je to što se na poziciji pleja traži stranac. Zvezda svih ovih godina nije uspela da iz mlađih kategorija izbaci organizatora igre i to se oseća.

Mladi Aleksa Uskoković dobio je malo minuta protiv Olimpijakosa, ali Obradović na njega ne računa u ozbiljnim evroligaškim utakmicama.

Zvezda nije uspela, ali nisu ni drugi srpski klubovi izrodili vrsnog organizatora igre u poslednje četiri godine, što je još jedan problem u srpskoj košarci.

Bilo kako bilo, crveno-beli će očigledno dovesti novog stranca u tim, što je neminovno jer na tržištu nema dostupnih, a ujedno i kvalitetnih, srpskih „kečeva“.

► Zvezda posle dramatičnog finiša izgubila od Olimpijakosa u 500. meču u Evropi

► Obradović: Ponovo bih isto, tražimo organizatora igre

► Prvi poraz Zvezde u ABA ligi – Budućnost slavila u Beogradu

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala