Bivša austrijska ministarka: Zastrašujuće što se i 2020. godine organizuje „lov na veštice“

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaKarin Knajsl, bivša ministarska spoljnih poslova Austrije
Karin Knajsl, bivša ministarska spoljnih poslova Austrije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl uporedila je medijsko izveštavanje o situaciji oko trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog sa „lovom na veštice“.
„Pravljenje otrova se vezuje za optužbe koje su, kako je poznato, do 17. veka bile podnošene protiv veštica. Zastrašujuće je da i 2020. godine one ostavljaju pečat na praćenje događaja. Izgleda da su određeni obrasci mišljenja neuništivi", rekla je Knajsl za Sputnjik.

Prema njenim rečima, skoro svake nedelje se pisalo o indirektnoj odgovornosti Rusije za zdravstveno stanje Alekseja Navaljnog.

Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Berlin razmatra produženje šengenske vize Navaljnom

„Ono što me je posebno nerviralo kada sam čitala bila je fobija koja je bacila senku na svaku racionalnu vest o Rusiji“, dodala je ona.

Knajsl je primetila da je redovno dobijala zajedljive komentare zbog činjenice da je na svom venčanju plesala sa ruskim predsednikom.

„Ta slika je u austrijskim medijima nezasluženo postala oličenje nepoželjne bliskosti sa Rusijom“, izjavila je bivša ministarka.

Ruski predsednik je prisustvovao venčanju Knajsl 2018. godine. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin je na proslavi proveo samo sat vremena. Za to vreme ruski lider je uspeo da prisustvuje ceremoniji venčanja, nazdravi na nemačkom jeziku i zapleše sa nevestom. 

Predstavnički dom američkog Kongresa - Sputnik Srbija
Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju o sankcijama protiv Rusije zbog Navaljnog

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Evropska unija je donela odluku o sankcijama protiv šest Rusa i naučnog instituta u vezi sa situacijom oko Navaljnog. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Rusija je odlučila da zauzvrat uvede sankcije protiv određenog broja predstavnika Nemačke i Francuske.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala