Berlin razmatra produženje šengenske vize Navaljnom

© AP Photo / Markus SchreiberBerlinska klinika "Šarite" u kojoj je hospitalizovan ruski bloger Aleksej Navaljni
Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlinski senat saopštio je da se trenutno razmatra pitanje produženja šengenske vize za ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, rekao je za Sputnjik poslanika iz stranke „Alternativna za Nemačku“ Gunar Lindeman.
„Navaljni, protiv kojeg je u Rusiji trenutno pokrenuto nekoliko sudskih postupaka, uključujući i na temu lažnog bankrotstva kompanije, izgleda da nije mnogo zainteresovan za povratak u svoju domovinu. Senat trenutno razmatra pitanje produženja šengenske vize za gospodina Navaljnog", rekao je Lindeman.

„Sve je očiglednije da savezna vlada i berlinski Senat očekuju da će vreme proći, a sa njim i zastareti ovaj slučaj“, rekao je poslanik. On smatra da bi, ako bi nemačke agencije za sprovođenje zakona bile zainteresovane za otkrivanje istine o slučaju Navaljnog „istraga bi davno bila završena“.

Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Nemačka: Ruske sankcije zbog Navaljnog neopravdane

Dodao je i da je sada sve u čekanju, kada će, konačno, sve ostati u prošlosti. Mi sada govorimo o „skrivanju gospodina Navaljnog od ruske pravde dozvoljavajući mu da ostane na teritoriji Savezne Republike Nemačke“.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala