Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju o sankcijama protiv Rusije zbog Navaljnog

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePredstavnički dom američkog Kongresa
Predstavnički dom američkog Kongresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za rezoluciju o antiruskim sankcijama zbog navodnog trovanja političara Alekseja Navaljnog. Usvojeni dokument je savetodavne prirode.
„Predstavnički dom glasao je o Rezoluciji 1145“, navodi se u saopštenju Predstavničkog doma na Tviteru. U rezoluciji senatori osuđuju trovanje ruskog opozicionara i pozivaju na uvođenje sankcija.

​Ranije su se američki senatori više puta zalagali za uvođenje restriktivnih mera.

Evropska unija je u septembru uvela sankcije za nekoliko visokih ruskih zvaničnika i jednom istraživačkom institutu. Kasnije se sankcijama pridružila i Velika Britanija. SAD su pozdravile uvođenje restriktivnih mera. Prema Briselu, uvedene su sankcije za Ruse koji su odgovorni za navodno trovanje Navaljnog.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Navaljni tuži Peskova zbog izjave da radi sa CIA

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala