Navaljni tuži Peskova zbog izjave da radi sa CIA

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aleksej Navaljni podneo je tužbu o zaštiti časti i dostojanstva protiv portparola Kremlja Dmitrija Peskova, izjavila je portparolka Presnjenskog suda Moskve Lela Kokaja i dodala da je sud primio tužbu. Prema njenim rečima, ruski opozicionar zahteva od Peskova da demantuje izjavu da on dobija instrukcije od CIA.

Pomenuta tužba je objavljena na sajtu Presnjenskog suda Moskve.

„U sud je stigla tužba Navaljnog o zaštiti časti, dostojanstva i poslovne reputacije protiv Peskova“, rekla je ona.

Portparolka je precizirala da je predmet spora izjava Peskova objavljena u medijima o tome da Rusija ima informacije da zaposleni u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) rade sa Navaljnim i da ovo nije prvi put da mu daju uputstva.

„Ne radi pacijent sa zapadnim obaveštajnim službama, već zapadne obaveštajne službe rade sa njim – to će biti tačnije. Zaista postoje takve informacije, čak mogu i konkretno reći – sa njim ovih dana rade stručnjaci američke Centralne obaveštajne agencije. Nije prvi put da mu daju razna uputstva“, rekao je ranije Peskov.

U tužbi Navaljni zahteva priznanje da te reči nisu u skladu sa stvarnošću i da diskredituju njegovu čast, dostojanstvo i poslovnu reputaciju.

Ruski bloger takođe insistira na objavljivanju demanta na zvaničnom sajtu administracije predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Tužba je samo stigla, nije doneta nikakva proceduralna odluka u vezi s njom“, precizirala je Kokaja i dodala da nije bilo novčanih potraživanja.

Portparol ruskog predsednika, odgovarajući na zahtev da komentariše izjavu Navaljnog da namerava da ga tuži zbog izjave da radi sa zapadnim obaveštajnim službama, preporučio je ranije da se ponovno pročita ono što je ranije rekao o „berlinskom pacijentu“.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala