Savet Federacije Rusije: NATO vrši pritisak na Rusiju, nadamo se da će zdrav razum prevladati

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaPrvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov
Prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO je u poslednje vreme pojačao aktivnosti oko ruskih granica, što ne može, a da ne izazove zabrinutost, izjavio je prvi zamenik predsednika Odbora za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.
„Mi ne brinemo bez razloga, jer zaista osećamo da naši takozvani partneri pokušavaju da stegnu obruč oko nas“, odgovorio je Džabarov na pitanje televizije „Rusija 24“ da li bi Rusija trebalo da reaguje na sve veće prelete vojnih aviona alijanse duž ruskih granica.

On se prisetio vremena kada se Sovjetski Savez raspadao, a zapadni „prijatelji“ Moskve rekli da ne brine, da se NATO neće pomeriti ni korak.

Američki vojnici na vojnoj vežbi  - Sputnik Srbija
Ulivanje straha — pravi cilj gomilanja trupa NATO i Amerike na granicama Rusije i Belorusije

„Međutim, postepeno su zemlje bivšeg Varšavskog pakta postale deo saveza. Čak i zemlje koje su bile deo Sovjetskog Saveza ─ tri baltičke republike, takođe su postale članice alijanse“, naglasio je on.

Prema rečima Džabarova, ovo je predstavljalo kršenje povelje same organizacije, jer su neke zemlje, kako su verovale, imale nerešena teritorijalna pitanja sa Rusijom.

„Osećamo da je NATO zaista povećao svoju aktivnost. Ne sećam se da su ranije avioni alijanse leteli tako aktivno duž naših granica i simulirali napad na Krim. Ustvari, NATO povećava pritisak“, rekao je.

Govoreći o NATO, treba napomenuti da su Sjedinjene Američke Države jedina moćna sila koja može predstavljati pretnju.

„Ali kada nam države poput Litvanije, Letonije, Estonije, skrivajući se iza NATO-a, prete i u ime NATO-a zahtevaju određene odluke koje su nepovoljne za Rusiju, mislim da precenjuju svoju snagu. One prave grešku što raspoređuju na svojoj teritoriji novo naoružanje, nove protivraketne odbrambene sisteme. Jer time postaju meta mogućeg uzvratnog udara Rusije“, izjavio je Džabarov.

Šojgu: Izviđačke aktivnosti avijacije NATO kod ruskih granica u znatnom porastu - Sputnik Srbija
Šojgu: Izviđačke aktivnosti avijacije NATO kod ruskih granica u znatnom porastu

Džabarov je rekao da mu nije jasno kako baltičke zemlje ne razumeju ovu potencijalnu opasnost. Prvobitno su na svoju teritoriju razmeštali sovjetske rakete, zatim američke i sve to stvara napetu situaciju na ruskim granicama, rekao je on.

„Nadam se da će zdrav razum prevladati i da će članice NATO na vreme zaustaviti, jer rat nije nikome potreban i u njemu nema pobednika“, zaključio je Džabarov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala