Šojgu: Izviđačke aktivnosti avijacije NATO kod ruskih granica u znatnom porastu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaŠojgu: Izviđačke aktivnosti avijacije NATO kod ruskih granica u znatnom porastu
Šojgu: Izviđačke aktivnosti avijacije NATO kod ruskih granica u znatnom porastu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu konstatovao je da se broj letova izviđačke avijacije NATO u blizini ruskih granica u poslednje vreme povećao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.
„U poslednje vreme države Severnoatlantskog saveza pojačale su izviđačke aktivnosti. Intenzitet primene izviđačkih aviona u blizini granica Rusije povećao se za više od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. U avgustu prošle godine bilo je 87 letova, a sada - 120“, rekao je Šojgu novinarima nakon završetka Međunarodnih vojnih igara.

Samo od 23. avgusta do 2. septembra ruska avijacija je minimun deset puta uzletala kako bi presrela izviđačke avione NATO iznad Baltičkog, Barencovog i Crnog mora, dodao je on.

Ranije danas ruski lovački avion MiG-31 podignut je kako bi presreo norveški izviđački avion iznad Barencovog mora. To je četvrti put od početka septembra da dolazi do presretanja norveških izviđačkih aviona iznad Barencovog mora.

Militarizacija Crnomorskog regiona

Šojgu je upozorio i na nameru NATO da izvrši militarizaciju Crnomorskog regiona.

Kako je naveo, američki borodovi  i brodovi njihovih saveznika iz grupe zemalja koje ne čine taj region redovno ulaze u akvatoriju Crnog mora.

Takođe, Alijansa razvija vojnu infrastrukturu istočnoevropskih saveznika - modernizuju se aerodromi, vojno-pomorske baze, luke, putevi i železnice. Podižu se objekti za smeštaj vojnih jedinica, skladišta naoružanja, tehnike, rekao je ministar.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala