Ko je platio transport Navaljnog na lečenje u Nemačku

© AP Photo / Christoph Soeder / DPAKlinika Šarite u Berlinu
Klinika Šarite u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač berlinske fondacije „Bioskop za mir“ Jaka Bizil saopštio je da je on organizovao transport Alekseja Navaljnog na kliniku u Berlin. Otkud ovaj Slovenac, muzički i filmski producent u ovoj priči?

Navaljni se trenutno nalazi u komi i čuvaju ga predstavnici Federalne službe kriminalističke policije – „iz humanitarnih razloga“. Troškovi obezbeđenja se plaćaju federalnim sredstvima. Skup transport pacijenta iz sibirskog Omska do Berlina avionom „Bombarder Čelindžer 604“ i njegovo lečenje, su platila neka privatna lica, saopštio je inicijator pomoći, osnivač berlinske fondacije „Bioskop za mir“ Jaka Bizil u intervjuu agenciji DPA. Prema njegovim rečima, nemačke poreske obveznike, kao i federalnu vladu, evakuacija Navaljnog nije ništa koštala. Bizil je odbio da navede imena ljudi koji su platili let.

U isto vreme Leonid Volkov, rukovodilac projekata Navaljnog u okviru "Fondacije za borbu protiv korupcije" (FBK), u nedelju se zahvalio preduzetniku Borisu Ziminu i njegovoj porodičnoj fondaciji, jer su platili transportne troškove. Zimin je sin osnivača ruskog telekomunikacionog koncerna „Vimpelkom“ Dmitrija Zimina, koji je 2012. godine bio prvi javni sponzor FBK.

Ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
NATO traži transparentnu istragu o slučaju Navaljnog

Navaljni je priznao, da mu je on bio glavni izvor prihoda dok je živeo u Americi. Zimin je 2015. godine zatvorio svoju neprofitnu fondaciju „Dinastija“, kada ga je rusko Ministarstvo pravde proglasilo „stranim agentom“. Fondacija je podržavala razne naučne i obrazovne projekte. Predstavnici fondacije su tada izjavili, da su njen jedini izvor prihoda bili inostrani računi Zimina, dok se njegova politička aktivnost svodi na podršku projektima fondacije „Liberalna misija“ ekonomiste Evgenija Jasina.

Čime se bavi fondacija „Bioskop za mir“?

Jaka Bizil je u nedelju izjavio agenciji DPA, da fondacija „Bioskop za mir“ nema nikakve veze sa ruskim političkim krugovima. On je spontano rešio da transportuje Navaljnog u Berlin, koga lično i ne poznaje, a posle molbe koju je dobio od aktivista ruske pank grupe „Pusi Riot“ Petra Verzilova.

Pre dve godine Bizil je na lečenje iz Rusije u „Šarite“ transportovao Verzilova, koji je takođe imao simptome trovanja. Prema rezultatima istraživanja saopšteno je, da je mogućnost trovanja bila jako velika. Lekari nisu razjasnili kojom supstancom je otrovan Verzilov.

Nemački lekari u ponedeljak o stanju Navaljnog, u toku ispitivanja - Sputnik Srbija
Ruski lekari nemačkim kolegama: Objasnite kako ste utvrdili da je Navaljni otrovan

Po čemu je još poznat Jaka Bizil, koji može da organizuje takav tip transporta? Slovenac, muzički i filmski producent je osnovao svoju fondaciju 2002. godine posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Prema njegovim rečima, cilj fondacije je humanitarna, društvena i politička aktivnost i podrška filmskim radnicima. Najznačajniji događaji fondacije su bili od 2002. godine u vreme gala večeri Berlinskog filmskog festivala, kada se uručuju nagrade filmovima i glumcima, koji podržavaju mir. Tako su 2019. godine gosti Bizila bili filmske zvezde Majkl Daglas i Šarliz Teron, kao i bivši kancelar Nemačke Gerhard Šreder.

Na račun Bizila ima i mnogo kritika, za nekad neprimerene izgrede i nedovoljnu transparentnost rada njegove fondacije. Tako je bivši direktor Berlinskog filmskog festivala Diter Koslik 2016. godine nazvao gala veče, koje je organizovao Bizil, „standardom idiota“, koji se „bogate na račun izbeglica najneukusnijim stvarima koje se mogu prirediti siromašnim ljudima“. Pored toga fondacija ne objavljuje na svom internet sajtu nikakve informacije o prihodima ili rashodima. Bizil je nekoliko puta na ovakvu kritiku izjavio, da revizori nadgledaju donacije.

Turistički brod prolazi ispod Velikog kamenog mosta u blizini Kremlja u Moskvi - Sputnik Srbija
Kremlj: Ne želimo pogoršanje odnosa sa Zapadom zbog Navaljnog

Posle skandala, koji se desio na gala večeri 2015. godine, mediji su počeli da sumnjaju u dobre principe fondacije „Bioskop za mir“. Iako fondacija podržava „slobodu izražavanja“ (čitaj slobodu reči), ona je agresivno odreagovala na kritička pisanja časopisa „Tagesspiegel“ i“Taz“, zapretivši predstavnicima oba časopisa da neće moći da posećuju njene događaje.

Ostaje otvoreno pitanje da li su metode odavno nestalog „Kongresa za slobode kulture“ zaista stvar prošlosti. Ta antikomunistička kulturna organizacija, sa centrom u Parizu bila je aktivna u periodu 1950-1969. godine i započela je svoj rad kao organizacija „Kulturna i naučna komferencija za mir u celom svetu“. Podržavali su levo-liberalne predstavnike inteligencije u Evropi. Kasnije je otkriveno, da je organizacija dobijala finansijsku podršku od CIA, koja ju je i kontrolisala.

Podsetimo, Aleksej Navaljni je u subotu prebačen iz Rusije na kliniku u Berlinu. On se i dalje nalazi u kritičnom stanju.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala