NATO traži transparentnu istragu o slučaju Navaljnog

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski bloger Aleksej Navaljni
Ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozvao da se sprovede transparentna istraga o situaciji sa pogoršanjem zdravstvenog stanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.
„Veoma smo zabrinuti njegovim zdravljem. Želim mu brz oporavak, Pozdravljamo napore Nemačke da mu pomogne, trenutno se leči u nemačkoj bolnici. Ono što nam je sada potrebno jeste transparentna istraga događaja“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a učestvuje na sastanku ministara odbrana zemalja EU u Berlinu, tokom koga se diskutuje o saradnji EU sa UN i NATO.

I komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je ruske vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu situacije sa Navaljnim i izrazila je nadu da će bloger uskoro potpuno ozdraviti.

„Izuzetno je važno da ruske vlasti sprovedu brzu, nezavisnu i efikasnu istragu kako bi se rasvetlili svi aspekti tog slučaja, konkretno, tvrdnje o namernom trovanju“, saopštila je komesarka.

Ranije su i premijer Velike Britanije Boris Džonson, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik SAD Donald Tramp, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali da se istraži slučaj Navaljnog.

Šta se dogodilo s Navaljnim

Navaljnom je prošle nedelje pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždarnog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala