Ruski lekari nemačkim kolegama: Objasnite kako ste utvrdili da je Navaljni otrovan

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaNemački lekari u ponedeljak o stanju Navaljnog, u toku ispitivanja
Nemački lekari u ponedeljak o stanju Navaljnog, u toku ispitivanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bolnica u Omsku u kojoj se lečio ruski bloger i opozicioni lider Aleksej Navaljni, zatražila je od nemačkih kolega iz bolnice „Šarite“, gde ja sada na lečenju, da objave podatke na osnovu kojih su utvrdili da se radi o trovanju.

„Crpimo informacije iz svih dostupnih izvora, uključujući i zvanične predstavnike bolnice ’Šarite‘. Koliko juče uputili smo pismo klinici s molbom da nam predoče podatke laboratorijskih analiza na osnovu kojih su utvrdili da se radi o intoksikaciji inhibitorom holinesteraze“, rekao je glavni lekar bolnice Aleksandar Murahovski u video-poruci objavljenoj na TV „Rusija 1“.

On je dodao da je bolnica u Omsku spremna da bilateralno razmeni podatke s nemačkim kolegama da bi se efikasno korigovalo lečenje Navaljnog i postavila dijagnoza.

Murahovski je precizirao da je dijagnoza „trovanje“ bila osnovna prilikom dolaska Navaljnog u bolnicu, ali da laboratorijske analize to nisu potvrdile.

On je dodao da su analize sprovedene ne samo u Omsku, već da je biološki materijal, krv i urin, bio poslat i u druge nezavisne laboratorije, gde je takođe dobijen negativan odgovor na prisustvo inhibitora holinesteraze.

Istovremeno, zvanična predstavnica nemačke vlade Ulrike Demer rekla je da nemački lekari, iznoseći zaključak o znacima trovanja Navaljnog, nisu bili pod političkim uticajem.

Ranije danas iz Kremlja su poručili da je i Moskva jednako zainteresovana za utvrđivanja uzroka onoga što se Navaljnom desilo.

Kremlj ne želi pogoršanje odnosa sa Zapadom zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim i za to ne postoji nikakav razlog, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Peskov je dodao da u Kremlju ne znaju kako se razvijala situacija sa Navaljnim u protekla 24 sata.

Šta se dogodilo s Navaljnim

Navaljnom je prošle nedelje pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Ruski bloger je u subotu iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala