Kremlj: Ne želimo pogoršanje odnosa sa Zapadom zbog Navaljnog

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaTuristički brod prolazi ispod Velikog kamenog mosta u blizini Kremlja u Moskvi
Turistički brod prolazi ispod Velikog kamenog mosta u blizini Kremlja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj ne želi pogoršanje odnosa sa Zapadom zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim i za to ne postoji nikakav razlog, izjavio je portoparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da u Kremlju ne znaju kako se razvijala situacija sa Navaljnim u protekla 24 sata.

Prema njegovim rečima, brojne analize koje su napravili ruski lekari, nažalost, nisu pomogle da se utvrdi postojanje supstance u telu Navaljnog koja je mogla da izazove njegovo stanje.

„Ne znamo da li su do sada nemački lekari uspeli da utvrde ovu supstancu. Procene stanja su apsolutno iste i kod naših lekara i kod nemačkih. Ne znamo kako se događaji odvijaju u poslednja 24 sata, jer, kao što znate, pacijent je prevezen na lečenje u Nemačkoj“, objasnio je Peskov.

Pripadnici nemačke policije obezbeđuju bolnicu u Berlinu u kojoj se nalazi ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Bezbednost Navaljnog u rukama nemačke federalne policije

On je dodao da je i Moskva jednako zainteresovana za utvrđivanja uzroka onoga što se Navaljnom desilo.

„Što se tiče saopštenja međunarodnih agencija da je neko razočaran i tako dalje, ovde još uvek polazimo od zvaničnih izjava, a ne od izveštaja agencija“, dodao je Peskov.

Portparol Kremlja je naveo i da se istragom o uzrocima incidenta sa Navaljnim ne bavi Kremlj, već da je to obaveza policije.

„Još jednom ponavljam – apsolutno smo zainteresovani, jednako kao drugi, da se shvati šta je dovelo do kome pacijenta koji se sada leči u bolnici u Berlinu“, dodao je on.

Etiketiranje

Kremlj je kategorički protiv etiketiranja u vezi sa situacijom sa Aleksejem Navaljnim, rekao je Peskov.

„Kategorički smo protiv toga da se trenutna situacija etiketira, odnosno da neko naziva trovanjem nešto što još nije konačno potvrđeno kao trovanje. I naravno, takođe nas interesuje. To je ruski državljanin koji je u komi i želeli bismo da otkrijemo šta je izazvalo ovu komu“, precizirao je Peskov.

Da je objavljeno da je trovanje uzrok incidenta, to bi bio razlog da se zamislimo u čijem je to interesu, ali za sada nema odgovora na to šta mu se dogodilo, istakao je on.

Glavni lekar urgentnog centra u Omsku Aleksandar Murahovski - Sputnik Srbija
Ruski lekari koji su lečili Navaljnog dobijaju pretnje
„Naši lekari su prvo razmatrali verziju trovanja kao uzrok pacijentovog stanja kada su tražili neke otrovne supstance u njegovom organizmu. Hipotetički gledano, ako bismo došli do konačnog zaključka da je došlo do trovanja i utvrdili otrovnu supstancu, onda bi, naravno, to bio povod da se zamislimo u čijem je to interesu učinjeno“, objasnio je Peskov.

On je dodao da je verzija trovanja za sada samo pretpostavka i da tačni uzroci stanja pacijenta nisu ustanovljeni.

Incident sa Navaljnim

Navaljnom je prošle nedelje pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždarnog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala