Bezbednost Navaljnog u rukama nemačke federalne policije

© REUTERS / FABRIZIO BENSCHPripadnici nemačke policije obezbeđuju bolnicu u Berlinu u kojoj se nalazi ruski bloger Aleksej Navaljni
Pripadnici nemačke policije obezbeđuju bolnicu u Berlinu u kojoj se nalazi ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osiguravanje bezbednosti ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog u Berlinu je u nadležnosti federalnog odeljenja za kriminalističku policiju Nemačke, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

„Bilo je jasno da su po njegovom dolasku morale da budu uključene mere bezbednosti, jer se radi o pacijentu kojeg su uz određenu dozu verovatnoće pokušali da otruju. U međuresorskom dijalogu je doneta odluka da se taj zadatak prenese na federalni nivo. To znači da federalno odeljenje kriminalističke policije ima pravne osnove za to“, rekao je Zajbert.

Ko finansira lečenje Navaljnog u Berlinu?

Vlada Nemačke je saopštila da ne raspolaže informacijama o tome ko finansira boravak Alekseja Navaljnog na klinici u Berlinu.

„Nije nam poznato“, rekao je Zajbert i dodao da bi se povodom pitanja koja se tiču finansiranja trebalo obratiti privatnoj strani koja je organizovala prevoz, između ostalog, porodici Navaljnog.

Glavni lekar urgentnog centra u Omsku Aleksandar Murahovski - Sputnik Srbija
Ruski lekari koji su lečili Navaljnog dobijaju pretnje

Predstavnik Ministarstva zdravlja Nemačke, koji je bio prisutan na brifingu, takođe je rekao da nema informacije o tome ko plaća lečenje Navaljnog.

Inače, Jak Bizil, predsednik Fonda „Sinema for pis“ koji je organizovao transport, rekao je ranije novinarima da je transport Navaljnog u Berlin, organizovan za kratko vreme, košta mnogo ali da troškove nisu snosili ni nemački poreski obveznici ni Fond, već privatna lica.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Fond koji je organizovao prevoz Navaljnog saopštio je da je on dobro izdržao let, da se njegovo stanje nije pogoršalo, ali je i dalje kritično.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala