SAD: Rusija nesporno vojno uspešna u Siriji, ali mora da se distancira od Asada

© AP Photo / Syrian PresidencyPredsednici Rusije i Sirije, Vladimir Putin i Bašar Asad, na sastanku u Damasku
Predsednici Rusije i Sirije, Vladimir Putin i Bašar Asad, na sastanku u Damasku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u vojnom smislu veoma uspešna u Siriji, iako se političko rešenje neće naći sve dok se ne distancira od Asada i Iranaca, izjavio je specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Siriju Džejms Džefri.

Prema njegovim rečima, ključni interesi Rusije u Siriji su — održavanje vojnih baza, kao i zaštita svojih ekonomskih investicija. Osim toga, kako je izjavio Džefri, Rusija smatra da će joj ograničeno vojno učešće u Siriji pomoći da ostvari velike strateške uspehe.

Sirijska vojska u Manbidžu - Sputnik Srbija
Novi napadi na Rusiju zbog pomoći Siriji: Priključio se i „Amnesti internešnal“
„Rusija je, u vojnom smislu, zaista uspešna u Siriji. Problem je u tome što političkog rešenja nema zbog problema sa predsednikom Bašarom Asadom. Naš zadatak je da im ukažemo dalji put preko Ujedinjenih nacija i pri podršci UN. Ali, to zahteva da se oni u nekoj meri distanciraju od Asada i Iranaca”, istakao je Džefri na videokonferenciji u analitičkom centru „Hadson institut“.

Tom prilikom, Džefriju je postavljeno pitanje, da li je moguće „uneti razdor u odnose Asada i Rusa” i vredi li verovati u saopštenja da je Moskva u poslednje vreme nezadovoljna Asadom.

„Smatramo da su ta saopštenja istinita. Razgovarali smo s Rusima tokom prošle godine i Rusi nisu zadovoljni Asadom. Problem je što oni ne vide alternativu”, naglasio je Džefri.

Demineri Međunarodnog protivminskog centra Oružanih snaga Rusije razminiraju istorijski deo Palmire - Sputnik Srbija
Rusija: Sirija će se umiriti tek kad država opet bude cela

Rusija i SAD podržavaju mirno rešavanje situacije u Siriji pod okriljem UN.

SAD od 2011. godine zahtevaju ostavku sirijskog predsednika Asada i u to ubeđuju i druge zemlje, ali za sada bezuspešno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala