Rusija: Sirija će se umiriti tek kad država opet bude cela

© Sputnik / Ministry of defence of the Russian FederationDemineri Međunarodnog protivminskog centra Oružanih snaga Rusije razminiraju istorijski deo Palmire
Demineri Međunarodnog protivminskog centra Oružanih snaga Rusije razminiraju istorijski deo Palmire - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog periodičnog izbijanja napetosti u sirijsko-turskim pograničnim područjima koje Ankara trenutno kontroliše, izjavila je u četvrtak portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Odlučno osuđujemo terorističke akte, čije su žrtve nedužni civili. U vezi s tim, ponovo naglašavamo da borba protiv terorista u Siriji, koje je potvrdio i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, nema alternativu. Zabrinuti smo zbog periodične napetosti u pograničnim područjima sirijsko-turske granice, koja je trenutno pod kontrolom Ankare“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u Moskvi smatraju da je potrebno podsetiti da se radi o teritoriji Sirije koja, „na kraju, treba da se vrati pod kontrolu Damaska“.

„Uvereni smo da je uspostavljanje čvrste i dugoročne stabilnosti i bezbednosti u pograničnom području sirijsko-turske granice i u Siriji uopšte moguće samo ako se ponovo uspostave njen suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet“, dodala je Zaharova.

Specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri izjavio je danas da će Turska nastaviti da vrši pritisak na terorističke grupe u Idlibu.

Podsetimo, ranije je Ministarstvo odbrane Turske saopštilo o eksploziji minirane auto-cisterne s gorivom u centru Afrina, optuživši za taj teroristički akt Radnu partiju Kurdistana (zabranjena u Turskoj) i povezane s njom Samoodbrambene snage sirijskih Kurda (YPG).

Prema poslednjim podacima, poginulo je 40 nedužnih civila, dok je više od 40 ranjeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala