Srpski mediji u Crnoj Gori na ivici gašenja, jedina nada pomoć iz Srbije

© Sputnik / Aleksandar MilačićCrnogorska kapa
Crnogorska kapa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski mediji u Crnoj Gori se nalaze  u nikad težem položaju i postoji realna opasnost da se ugase, upozorava predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović. Kako ističe, jedina nada je pomoć iz Srbije.
Srpska kuća u Podgorici. - Sputnik Srbija
Srpski nacionalni savet: Država diskriminiše srpske medije u Crnoj Gori

Vuksanović u razgovoru za Sputnjik navodi da je aktuelna vlast u Podgorici u protekle tri godine obustavila svako finansiranje srpskih organizacija, među kojima najznačajniju ulogu igraju upravo mediji – Srpska TV, Srpski radio, portal Srpske novine i Srpska književna zadruga.

Prema rečima Vuksanovića, da nije bilo pomoći Vlade Republike Srbije, srpski mediji odavno više ne bi funkcionisali na prostoru Crne Gore.

Nada u pomoć iz Srbije

On ističe da, međutim, to nije bilo dovoljno, te da se srpske organizacije u ovom trenutku nalaze u tolikom problemu da postoji realna mogućnost da se ugasi rad srpskih medija. Kako kaže, Srpski nacionalni savjet već nekoliko mjeseci održava rad srpskih medija na minimumu nadajući se da će nadležne institucije Republike Srbije učiniti nešto i pomoći im da opstanu.

© Sputnjiku ustuio Momčilo VuksanovićMomčilo Vuksanović
Srpski mediji u Crnoj Gori na ivici gašenja, jedina nada pomoć iz Srbije - Sputnik Srbija
Momčilo Vuksanović

„Pokušavali smo da to riješimo u dogovoru sa institucijama Republike Srbije. Međutim, oni sada zbog posledica pandemije korona virusa imaju velikih problema i mi smo zaustavili ta naša potraživanja, ali jednostavno moraćemo ponovo da im se obratimo jer su u pitanju organizacije koje funkcionišu 24 sata dnevno tokom čitave godine“, kaže Vuksanović.

Zaposleni u srpskim medijima već dva mjeseca bez primanja

On napominje da srpski mediji trenutno broje skoro 40 zaposlenih koji su uključeni u čitav taj proces angažovanja i rada, kao i da su do sada svi oni zavisili od minimalne sume koja je izdvajana za njihove plate.

Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Otvoreno pismo Vučiću: Pomozite srpskom narodu u Crnoj Gori

„Sada je i to potpuno zaustavljeno. Već dva mjeseca ljudi nisu primili plate i smanjili smo i broj zasposlenih, tako da smo rad sada sveli na minimum kako bi održali program srpskog radija i televizije, dok časopis Srpske novine već duže vremena i ne izlazi, a štampa se i daleko manji broj knjiga na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu“, kaže Vuksanović.

Sagovornik Sputnjika dodaje da kompanije iz Crne Gore i Srbije takođe nemaju hrabrosti da se reklamiraju preko srpskih medija, jer aktuelna crnogorska vlast veoma dobro prati ko se reklamira u srpskim medijima i onda, kako tvrdi, pravi probleme tim privrednim subjektima.

Kako pojašnjava, činjenica da samo u režiji srpskog radija, televizije i novina imaju trošak veći od 100 hiljada evra na godišnjem nivou, dovoljno ukazuje da su srpski mediji ušli u značajnu dubiozu i da teško da mogu izaći iz svega toga.

Jedini prenose program Sputnjika

Predsjednik Srpskog nacinalnog saveta takođe nema dilemu da se u Crnoj Gori vodi kampanja protiv srpskih medija, kao i da je jedan od razloga za to što su oni jedini informativni sistem koji prenosi program ruske agencije Sputnjik.

Zastava Srbije u Herceg Novom - Sputnik Srbija
Srpski nacionalni savet Crne Gore: Posledice će biti teške za sve ako vlast ovako nastavi sa Srbima
„Ali zbog velikog interesovanja građana srpske nacionalnosti mi nećemo odustati od prenošenja tih programa dok god budemo funkcionisali. Nažalost, već su se čuli i neki glasovi da sve medije koji prenose sadržaje agencije Sputnjik na neki način treba zaustaviti, i to aktuelna vlast već radi vjerovatno u skladu sa instrukcijama koje dobija od Zapada“, navodi Vuksanović.
Srbija može da rješi problem u komunikaciji s Podgoricom

Objašnjavajući uzroke finansijskih problema srpskih medija, Vuksanović kaže da se Srpski nacionalni savjet u protekle tri godine javio na sve konkurse koji su raspisani u Crnoj Gori, odnosno u okviru Fonda za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava.

„Međutim, oni nisu imali razumijevanja za naše potrebe, odnosno, zaustavili su finasiranje“, kaže naš sagovornik. Po njegovoj ocijeni, nije bilo dovoljno razumijevanja ni od Srbije, koju su molili da u bilateralnim kontaktima riješi problem srpskog naroda i finansiranja srpskih organizacija.

„Srpski nacionalni savjet kao krovna organizacija srpskog naroda u Crnoj Gori (u okviru koje funkcionišu i srpski mediji), predstavlja 30 odsto od ukupnog stanovništva u Crnoj Gori“, kaže Vuksanović, koji smatra da su institucije Crne Gore dužne da finansiraju srpske nacionalne organizacije koje se bave zaštitom identiteta.
Nikola Malović - Sputnik Srbija
Pisac iz Herceg Novog sprema atrakciju: Razglednice sa litija za turiste

S obzirom da su državne institucije Crne Gore u protekle tri godine rapodijelile četiri miliona evra za programe očuvanja nacionalnog identiteta, pri čemu su srpske organizacije dobile manje od jedan odsto (iako srpski narod čini više od 60 odsto korisnika tih fondacija), naš sagovornik smatra da problem opstanka srpskih medija i organizacija sada mogu da riješe samo institucije Republike Srbije u odnosima sa Crnom Gorom, ne bi li srpske organizacije dobile ravnopravan tretman sa organizacijama drugih naroda i zajednica što do sada nije bio slučaj.

„Srbija nama jeste pomagala periodično, ali nikada nisu stupile konkretno u komunikaciju sa državnim institucijama države Crne Gore da riješe taj problem i zaštite svoj narod u Crnoj Gori“, tvrdi Vuksanović.  

Zbog svega navedenog, naš sagovornik na kraju razgovora za Sputnjik upozorava da bi crnogorski Srbi, ukoliko Republika Srbija ne pomogne, mogli da dožive sudbinu sunarodnika u regionu, čiji je broj negdje pao i na jedan odsto. Ukoliko se to desi, to bi bio kraj postojanja Srba u Crnoj Gori, strahuje Vuksanović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala