Srpski nacionalni savet Crne Gore: Posledice će biti teške za sve ako vlast ovako nastavi sa Srbima

© Sputnik / Nebojša PopovićZastava Srbije u Herceg Novom
Zastava Srbije u Herceg Novom - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski nacionalni savet (SNS) Crne Gore ukazao je danas na to da insistiranje državnih institucija Crne Gore na zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru tako i za srpski narod u njoj.

„Srpski nacionalni savet Crne Gore poziva najznačajnije institucije Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi proizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i sveta“, navodi se u saopštenju.

SNS Crne Gore smatra da su za srpski narod u toj zemlji prestala da važe osnovna ustavna opredeljenja kao što su sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

„To se ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti, kao i izbora, upotrebe i javnog isticanja nacionalnih simbola i obeležavanja nacionalnih praznika“, ističe Srpski nacionalni savet u saopštenju koje prenosi Tanjug.

Dodaje se da se to odnosi i na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim, kako kažu, oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

Prema njihovim rečima, takav odnos izaziva nepoverenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno, kako dodaju, u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, „uz stalne provokacije državne vlasti“.

„Ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja nameru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepoverenja između Republike Srbije i Crne Gore“, smatra SNS Crne Gore.

Oni ocenjuju i da je strategija politike aktuelne vlasti u Crnoj Gori da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik SNS Momčilo Vuksanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala