Srpski nacionalni savet: Država diskriminiše srpske medije u Crnoj Gori

© Sputnik / Nebojša PopovićSrpska kuća u Podgorici.
Srpska kuća u Podgorici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, u kom je zatražio da pomogne srpskim medijima osnovanim u okviru Saveta, jer su izloženi diskriminatorskom odnosu i do sada su ostali bez ikakve podrške države.

„Srpski nacionalni savet je u prethodnim godinama formirao sistem srpskih medija: portal ’Srpske novine CG‘, časopis ’Srpske novine‘, ’Srpski radio‘, ’Srpsku televiziju‘ i ’Srpsku književnu zadrugu‘, što su bili i ostali najznačajniji projekti srpskog naroda na očuvanju srpske posebnosti i identiteta u Crnoj Gori“, navode iz Srpskog nacionalnog saveta.

Srpska kuća u Podgorici. - Sputnik Srbija
„Strujni udar“ Podgorice na srpske medije

U pismu koje potpisuje predsednik Saveta dr Momčilo Vuksanović navode da su se njihova „nadanja da svoje potrebe i prava mogu ostvariti kroz institucije države Crne Gore pokazala očigledno kao neostvariva“.

„U skoro tri godine srpske organizacije koje su sa svojim projektima konkurisale kod Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ostale su bez bilo kakve podrške. Od ukupno podeljenih više od četiri miliona evra, prepoznatljivim srpskim organizacijama pripalo je manje od jedan odsto raspoloživih sredstava, iako srpski narod čini više od 60 odsto korisnika tih fondacija. Zbog takvog diskriminatorskog odnosa, srpski mediji koji su organizovani u okviru Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, već duže vremena ostale su bez potrebnih sredstava, čak i za plaćanje osnovnih komunalnih usluga“, objašnjavaju iz Saveta.

Zastava Srbije u Herceg Novom - Sputnik Srbija
Srpski nacionalni savet Crne Gore: Posledice će biti teške za sve ako vlast ovako nastavi sa Srbima

Dodaju i da ih je odbio i Investiciono-razvojni fond, koji je formirao kreditnu liniju kako bi se pomoglo medijima da ublaže ili smanje posledice izazvane pandemijom novog virusa korona.

Savet u pismu navodi i da srpski mediji u Crnoj Gori „u svom desetogodišnjem postojanju nikada nisu imali primedbi od regulatornih agencija na emitovane sadržaje, jer su se uvek isključivo i dosledno bavili očuvanjem stečenih prava i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda u Crnoj Gori“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala