„Strujni udar“ Podgorice na srpske medije

© Sputnik / Nebojša PopovićSrpska kuća u Podgorici.
Srpska kuća u Podgorici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Isključenje struje Srpskoj kući u Podgorici je onemogućilo rad srpskih medija, radija i televizije, što je još jedan od načina opstrukcije njihovog rada, smatra predsednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović.

Srpskoj kući u Podgorici struja je isključena prije dva dana zbog, kako je navedeno, neizmirenih potraživanja od strane Elekroprivrede Crne Gore. Nakon toga su Srpska televizija i Srpski radio platili polovinu duga u iznosu od 4.500 evra, dok je dogovoreno da se ostatak duga otplaćuje u ratama.

Ovo je još jednom pokrenulo pitanje teškog finansijskog položaja i opstanka srpskih medija u Crnoj Gori koji imaju misiju očuvanja srpskog identiteta i kulture.

Srpski mediji jedva opstaju

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović u razgovoru za Sputnjik kaže da svakako treba platiti sva neizmirena potraživanja, međutim, kako dodaje, ovako alarmantna situacija je posledica direktne opstrukcije od strane državnih organa Crne Gore, odnosno činjenice da, kako kaže, nijedan projekat srpskih organizacija u protekle dvije godine nije podržan.

„Od više od četiri miliona evra u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava koje se bave očuvanjem i zaštitom identiteta, srpski projekti su dobili manje od jedan odsto. To je očigledni vid diskriminacije srpskih organizacija i pojedinaca koji se bave očuvanjem svog identiteta“, kaže Vuksanović.

Naš sagovornik strahuje da u Srpskom nacionalnom vijeću jednostavno više ne mogu da funkcionišu onako kako je to bilo u prethodnom vremenu kada su sa svojim projektima uspijevali da održavaju srpske medije u Crnoj Gori, te ističe da bi se ovi mediji dosad vjerovanto ugasili da nije bilo jednokratne pomoći Vlade Srbije.

Cilj da se zaustave srpski mediji

Kako sada stvari stoje, Vuksanović nema dilemu da cilj vlasti u Podgorici upravo i jeste da se ugase srpski mediji.

„Isključivanje struje je takođe i neki vid posrednog pritiska jer je njima potpuno jasno da time što nam nisu izašli u susret sa onim što je obaveza i naše stečeno pravo da podrže određene projekte koji štite identitet srpskog naroda u Crnoj Gori“, kaže naš sagovornik.
© Sputnik / Nebojša PopovićSrpski mediji u Crnoj Gori dosad bi se vjerovanto ugasili da nije bilo jednokratne pomoći Vlade Srbije.
„Strujni udar“ Podgorice na srpske medije  - Sputnik Srbija
Srpski mediji u Crnoj Gori dosad bi se vjerovanto ugasili da nije bilo jednokratne pomoći Vlade Srbije.

Po njegovom mišljenju, više je razloga za pokušaj da se zaustave srpski mediji:

Mi smo jedina radio-televizija u 29 NATO zemalja koja preuzima informativni program agencije Sputnjik, i to prenosimo svakodnevno u više termina. Osim toga, smeta im i to što mi izuzetno pratimo dešavanja u Crnoj Gori, posebno proteste u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti“, dodaje Vuksanović.

Sa srpskim medijima „po pravilima službe“

Zbog svega, Vuskanović sumnja da su vlasti u Podgorici insistirale da se sa srpskim medijima u Crnoj Gori postupa „po pravilima službe“, a ne da im se, kako kaže, pomogne da i oni funkcionišu u skladu sa standardima koji važe i za ostale medije.

„Da je ne daj Bože neka druga televizija ili mediji koji nije srpski zaustavljen, to bi bila velika priča, ovako, niko nije obratio pažnju. Kako će se organizovati srpski mediji u narednom vremenu zavisi od toga da li će im biti omogućeno da u skladu sa svojim stečenim pravom budu podržani ili će Vlada Srbije pomoći. U protivnom, bićemo prinuđeni da zaustavimo rad srpskih medija“, upozorava Vuksanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala