Korona virus - Sputnik Srbija

Pandemija uživo: Svet posle pandemije neće biti isti

Pratite nas
Uživo: Pandemija korona virusa iz minuta u minut ― stanje u Srbiji, regionu i svetu 11. aprila.

Širom sveta od novog korona virusa obolelo je 1,7 miliona osoba, preminulo je više od 100 hiljada, a ozdravilo je više od 376 hiljadaljudi, prenosi sajt Vorldometers.

U Srbiji za poslednja 24 sata registrovano još 275 zaraženih virusom korona. Od ovog virusa u našoj zemlji ukupno je obolelo 3.380 osoba. U poslednja 24 sata preminulo je još tri osobe. Ukpan broj preminulih od kovida 19 u Srbiji iznosi 74.

Epidemilog Predrag Kon je rekao da je u petoj nedelji bila najava da idemo na gore, pošto je počela sa 305 zaraženih, ali da se to nije dogodilo i da sada šestu nedelju počinjemo sa većom brojkom od oko 270 zaraženih, ali da je ona opet manja nego na početku pete nedelje.

"Umereni optimizam treba negovati, ne smemo se sada opuštati, jer ako krene naopako, može vrlo brzo da se izokrene. Tu je izlaz samo u gvozdenoj disciplini", poručio je Kon.

Svet posle pandemije neće biti isti

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na solidarnost, uz poruku da je pandemija korona virusa ispit naše čovečnosti i dodao da svet posle ove krize više neće biti isti.

"Svet posle neće biti isti. Kakav će biti, to zavisi od nas. Učimo iz ovih saznanja. Verujem da smo na raksrnici: ili svako za sebe, laktovima ili će novo probuđeno angažovanje za druge ostati", rekao je Štajnmajer u svom govoru.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:01 11.04.2020
22:52 11.04.2020
22:52 11.04.2020
22:51 11.04.2020
22:50 11.04.2020

Kako se navodi, preminuli pacijenti bili su uzrasta od 52 do 82 godine i svi su imali prateće bolesti kao što su hipertenzija, šećerna bolest, kardiomipatija i posledice infarkta.

22:48 11.04.2020
22:45 11.04.2020

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je merama prevencije epidemija korona virusa u Srbiji razvučena i da je potrebno ukupno oko deset nedelja da se ona smiri.

Srbija je, inače, u šestoj nedelji.

22:43 11.04.2020
Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Dnevni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji 11. april 2020. godine: ⠀⠀⠀⠀ 4 - Novoobolele osobe u većinski srpskim sredinama na KiM, a 1 osoba je preminula. Ukupno obolelo 44 lica, ukupno 2 osobe preminule. Obolela lica su iz opština Kosovska Mitrovica (23), Zvečan (11), Leposavić (5), Zubin Potok (4), Lipljan (1). Oboleli su smešteni u: KBC Kosovska Mitrovica (8), Studentskom centru Kosovska Mitrovica (21), KC Niš (5), KC Kragujevac (5), KC Srbije Beograd (1), Beogradskom sajmu (1), kućnom karantinu (1). ⠀⠀⠀⠀ - Po jedno novoobolelo lice je iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka. Preminula osoba je iz Kosovske Mitrovice. U Zubinom Potoku 31 lice nalazi se u samoizolaciji, a sedmoro lica je uzorkovano. COVID ambulanti DZ u Leposaviću javilo se 5 lica sa respiratornim infekcijama. U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu u protekla 24 časa bilo je 4 pregleda u COVID ambulanti i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za koronavirus. ⠀⠀⠀⠀ - Svakodnevno se radi na utvrđivanju kontakata svih zaraženih lica. ⠀⠀⠀⠀ - Volonteri su nastavili da širom KiM građanima dostavljaju lekove, zaštitnu opremu, hranu i sredstva za higijenu. ⠀⠀⠀⠀ - Obezbeđeno 60 kompjutera za učenike iz socijalno ugroženih porodica koji pohađaju OŠ ''Desanka Maksimović'' u Kosovskoj Kamenici, kako bi neometano pratili nastavu i mogli da budu u kontaktu sa nastavnicima. ⠀⠀⠀⠀ - Opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije. ⠀⠀⠀⠀ - Potvrđen prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 kod pripadnika Kfora.

Objava koju deli Marko Đurić (@markodjuric.srb) dana

22:41 11.04.2020
Diznilend - Sputnik Srbija
22:24 11.04.2020
22:11 11.04.2020
22:00 11.04.2020

Kako je objavio Worldometers.info, u Americi je s današnjim danom umrlo 18.850 osoba, dok je u Italiji, prema poslednjim podacima, umrla osoba manje.

21:32 11.04.2020

Britanska kraljica Elizabeta obratila se javnosti drugi put za nedelju dana i poručila „neće nas pobediti korona virus“.

Devedesetrogodišnja krajica, koja se i simbolično nalazi na čelu Engleske crkve, naglasila je i da „Uskrs nije otkazan“. Ovo je njeno prvo preduskršnje televizijsko obraćanje naciji tokom vladavine duge 68 godina.

„Ove godine Uskrs će biti drugačiji za mnoge od nas, međutim, držeći distancu - mi čuvamo jedni druge. Ali, Uskrs nije otkazan, naprotiv, nama je Uskrs potrebniji nego ikad,“ rekla je kraljica Elizabeta.

Prošle nedelje, kraljica se obratila javnosti putem televizije tek peti put tokom svoje vladavine rekavši da će Britanci ostati odlučni i pridržavati se zabrane kretanja, ostati u samoizolaciji i pobediti pandemiju virusa KOVID-19.

Tom prilikom, ona je sadašnju situaciju uporedila sa svojim iskustvima iz Drugog svetskog rata, a danas je te reči podvukla religijskom porukom.

„Hristovo uskrsnuće njegovim sledbenicima je dalo nadu i novu svrhu, tom porukom svetlosti i nade treba da se uzdignemo nad onima koje nam šalju tama i smrt. Neka uskršnji plamen života bude naš vodič u vremenu kada se suočavamo s onim što je pred nama“ poručila je kraljica i dodala da će pandemija biti pobeđena, a da će za tu pobedu biti zaslužan svaki pojedinac.

„Uskoro će doći bolja vremena, ponovo ćemo se sresti sa svojim rođacima i prijateljima, a do tada treba da budemo smireni i strpljivi“, rekla je kraljica u video obraćanju na tviteru naglasivši da se ljudi širom sveta bore protiv istog neprijatelja.

Ove poruke kraljica je poslala u momentu kada je u Velikoj Britaniji od zaraze korona virusom umrlo skoro 10.000 ljudi.

Ove godine uskršnja služba u Vindzoru, kojoj je svake godine kraljica s članovima kraljevske porodice prisustvovala, neće biti održana zbog uvedenih mera koje zabranjuju okupljanje.

„Ljudima svih vera i nacija želim blagoslovljen Uskrs,“ poručila je kraljica.

Britanska kraljica Elizabeta druga. - Sputnik Srbija
20:58 11.04.2020

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na solidarnost, uz poruku da je pandemija korona virusa ispit naše čovečnosti i dodao da svet posle ove krize više neće biti isti.

"Svet posle neće biti isti. Kakav će biti, to zavisi od nas. Učimo iz ovih saznanja. Verujem da smo na raksrnici: ili svako za sebe, laktovima ili će novo probuđeno angažovanje za druge ostati", rekao je Štajnmajer u svom uskršnjem govoru.

On je građane pozvao na solidarnost i posle kraja pandemije.

"Ova pandemija nije rat, već ispit naše čovečnosti. Nemačka ne može da izađe jaka iz krize, ako naši susedi takođe nisu jaki i zdravi", rekao je Štajnmajer.

On je rekao da je kriza pokazala da smo ranjivi i da se možda predugo verovalo da to nismo.

Nemački predsednik zahvalio je svima, pre svega medicinskim radnicima na požrtvovanosti u borbi protiv korona virusa.

Kada i kako će restrikcije zbog suzbijanja korona virusa biti ublažene, ne odlučuju samo političari i stručnjaci već, kako je dodao, to zavisi od svih.

Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
20:36 11.04.2020
20:28 11.04.2020
20:23 11.04.2020
20:22 11.04.2020
19:38 11.04.2020

Broj umrlih od korona virusa u jednom danu u Italiji ponovo je porastao - u poslednja 24 sata zabeleženo je 619 novih smrtnih slučajeva, dok ih je u patek bilo 570.

Kako je saopšteno, porastao je i dnevni broj novih slučajeva, i to za 4.694, dok ih je prethodnog dana bilo 3.951, prenosi Rojters.

Zaposleni klinike u Bergamu u zaštitnim maskama gledaju rendgenski snimak pluća pacijenta koji ima virus korona - Sputnik Srbija
19:27 11.04.2020

Preminula je u subotu, oko 11 časova, u beogradskoj bolnici „dr Dragiša Mišović“ gde se u poslednjih desetak dana borila sa opasnim virusom, potvrđeno je novostima iz izvora bliskih njenoj porodici.

Informaciju o smrti doktorke potvrdio je u međuvremenu Sindikat lekara i farmaceuta i pozvao kolege da joj u ponedeljak odaju počast minutom ćutanja.

Doktorka Duda, kako su je zvali, bila je među onima koji su se, kao vrsni profesionalci, suprostavili opakom virusu. Iako je imala uslove za odlazak u penziju ostala je na svom radnom mestu kako bi sa mlađima od sebe delila višedecenijsko iskustvo, ali ih je sve zajedno zatekla korona. Uvek je pomogala kolegama sa kojima je provela radni vek i pacijentima kojima se nesebično davala.

17:30 11.04.2020

Nijedna mera se ne sprovodi proizvoljno i to je osnovni razlog zašto se svi slažemo da treba da držimo situaciju sa korona virusom pod kontrolom, što je veoma važna stvar u šestoj nedelji, izjavio je ministar Zlatibor Lončar.

Epidemilog Predrag Kon je rekao da je u petoj nedelji bila najava da idemo na gore, pošto je počela sa 305 zaraženih, ali da se to nije dogodilo i da sada šestu nedelju počinjemo sa većom brojkom od oko 270 zaraženih, ali da je ona opet manja nego na početku pete nedelje.

"Sam početak šest nedelje je već nešto niži i samo da ostane tako. Nadam se da će se već krajem šeste nedelje brojka spustiti. Neću, ipak, ništa da prognoziram, sačekaćemo".

Kon kaže da će nagli pad značiti da se dve nedelje za redom to jasno vidi, da oko toga nema dileme, odnosno da virus polako izgubi snagu prenošenja.

"Tek tada možemo ozbiljno početi raspravu o tome (o merama), a dotle moramo da držimo ozbiljno situaciju pod kontrolom, a posebno u domovima za stare gde može sve da nam padne ako korona virus uđe u njih", kazao je Kon.

Dodaje da je sve preudzeto da se to ne desi i da će, ako se to desi, morati striktno i brzo da se reaguje i da se zaposleni i sa najmanjim simptomima sklone sa posla.

"Umereni optimizam treba negovati, ne smemo se sada opuštati, jer ako krene naopako, može vrlo brzo da se izokrene. Tu je izlaz samo u gvozdenoj disciplini", poručio je Kon.

 

Epidemiolog dr Predrag Kon - Sputnik Srbija
17:01 11.04.2020

"Veliko hvala na ličnom zalaganju ambasadoru Entoniju Godfriju i na pomoći koju SAD pružaju Srbiji", napisao je predsednik Srbije na svom zvaničnom Tviter nalogu.

 

16:11 11.04.2020

U Srbiji je koronavirusom zaražen 441 zdravstveni radnik, rekao je na današnjoj konferenciji za medije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

15:59 11.04.2020
14:23 11.04.2020
14:22 11.04.2020
13:23 11.04.2020
13:06 11.04.2020
12:53 11.04.2020

Brazil je prva latinoamerička zemlja u kojoj je broj preminulih od korona virusa prešao 1.000.

Ministarstvo zdravlja te zemlje potvrdilo je 1.056 smrtnih slučajeva i 19.638 inficiranih.

12:16 11.04.2020

Treći dan za redom Španija beleži pad u broju žrtava korona virusa pošto je u protekla 24 časa preminulo 510 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja dodajući da je do sada ukupno preminulo 16.353 ljudi.

To je najmanji porast u broju žrtava korona virusa tokom noći od 23. marta, napominje Rojters.

Broj zaraženih u Španiji porastao je na 161.852, dok je u petak taj broj iznosio 157.022, dodaje Ministarstvo zdravlja.

12:15 11.04.2020
12:07 11.04.2020
11:46 11.04.2020

Epidemija korona virusa još nije na vrhuncu u Velikoj Britaniji i stoga vanredne mere ne mogu biti ublažene, saopštio je danas britanski ministar zdravlja Met Henkok, prenosi Rojters.

Sa jučerašnjih 980 smrtnih slučajeva Velika Britanija je premašila rekordnu dnevnu smrtnost u Italiji i stigla do skoro 9.000 preminulih od Kovida-19.

Premijer Boris Džonson se u bolnici polako oporavlja od bolesti posle tri dana provedena u jedinici intenzivne nege, a iz njegovog kabineta poručuju da premijer može da ustane iz kreveta, ali da je oporavak na samom početku.

11:28 11.04.2020

Operativni štab Rusije za borbu protiv korona virusa saopštio je da je na teritoriji Ruske Federacije za protekla 24 časa zabeleženo ukupno 1.667 slučajeva oboljenja ovim virusom.

Kako se navodi, najveći broj registrovanih slučajeva je u Moskvi, 1.030.
Pored toga, navodi se da je od virusa je preminulo u poslednja 24 časa 12 ljudi, a ukupno do sada 106. Istovremeno, izlečeno je 250 pacijenata.

11:08 11.04.2020
10:21 11.04.2020

U proteklih 24 časa u prestonici Rusije je od virusa korona obolelo još 149 ljudi, izjavila je zamenica gradonačelnika Moskve Anastasija Rakova. Istovremeno, kako je rekla, od virusa je izlečeno 499 ljudi.

10:20 11.04.2020
10:19 11.04.2020
09:44 11.04.2020

U Austriji je, od izbijanja epidemije novog korona virusa, pozitivno testirano 13.561 osoba, a broj umrlih popeo se na 319, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Dok broj inficiranih raste usporeno, zabrinjava podatak da je od juče broj hospitalizovanih porastao za oko 300.

09:41 11.04.2020
09:36 11.04.2020

Prema poslednjim saznanjima koja ima ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, među našim građanima u Kanadi, kojih je 150.000, nema zaraženih virusom korona, a dobro su i zaposleni u konzulatima Torontu, Kalgariju, Vankuveru i Otavi, kao i članovi njihovih porodica.

Papazoglu je za Tanjug rekao da podaci o zaraženima i preminulima u Kanadi nisu dobri i u tom smislu naveo da ima preko 21.000 obolelih, a da se smatra da ih ima i do četiri-pet puta više, kao i 530 preminulih.

09:32 11.04.2020

Argentina će produžiti karantin koji je uvela 20. marta kao meru za kontrolu širenja korona virusa, saopštio je predsednik Alberto Fernandez. U ovoj zemlji je registrovano 1. 975 slučajeva korona virusa, a 82 osobe su preminule usled infekcije.

09:31 11.04.2020
09:30 11.04.2020


Tinejdžer koji je živeo u izolovanom amazonskom plemenu u Brazilu preminuo je od korona virusa, a njegova smrt je izazvala i zabrinutost zbog uticaja pandemije na starosedeoce.

Kako se navodi, smrt petnaestogodišnjeg dečaka iz plemena Janomami potvrdilo je brazilsko ministarstvo zdravlja.

Dečak je od 3. aprila bio na odeljenju intenzivne nege u bolnici Roraima u Boa Visti, glavnom gradu države Roraima.

Pleme Janomami živi u prašumama i planinama severnog Brazila, kao i u južnom delu Venecuele i najveće je relativno izolovano pleme u Južnoj Americi, a ima oko 35. 000 ljudi.

Zvaničnici su saopštili da se virus proširio verovatno preko rudara koji su ilegalno ušli na teritoriju tog plemena.

09:28 11.04.2020
09:28 11.04.2020
08:52 11.04.2020

Broj zaraženih korona virusom u SAD nadmašio je pola miliona, iako ima naznaka da to što Amerikanci ostaju kod kuća pomaže u suzbijanju infekcije.

Broj potvrđenih slučajeva Kovida-19 u SAD povećava se dnevno za 30.000 do 35.000 od kada je testiranje postalo dostupnije.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, 28.000 Amerikanaca se oporavilo od korona virusa, a bez obzira na velike gubitke čak i u Njujorku gde de je pozitivno 174.100 ljudi, više nego bilo gde u svetu, nadležni kažu da usporava takozvani Kovid cunami koji je samo u toj saveznoj američkoj državi odneo 7.800 života.

08:44 11.04.2020
08:41 11.04.2020
08:22 11.04.2020
08:19 11.04.2020

Lečenje pacijenata obolelih od virusa korona traje oko dve nedelje, tako da bi više od hiljadu ljudi trebalo da ozdravi u Rusiji do kraja aprila, rekao je vodeći specijalista moskovske infektivne klinike Viktor Maljejev.

On je istakao da kod težih slučajeva lečenje može trajati i do dva meseca. Međutim, takvih pacijenata je oko 20 odsto, ostali su srednje teški i laki slučajevi.

07:45 11.04.2020
07:44 11.04.2020
07:38 11.04.2020
07:29 11.04.2020
07:26 11.04.2020
07:26 11.04.2020
07:24 11.04.2020

U Njujorku je u petak potvrđeno 6.684 novih slučajeva korona virusa, a preminula je 651 osoba.

U gradu sada ima više od 94.000 zaraženih. Dosad je od posledica korona virusa umrlo 5.429 ljudi.

07:23 11.04.2020

Pušenje marihuane, čak i kada nije učestalo, povećava rizik od komplikacija u slučaju oboljevanja od Kovida-19, upozoravaju stručnjaci Američke asocijacije za pluća.

"Ono što se dešava sa vašim disajnim putevima kada pušite kanabis jeste da dolazi do određene upale puteva, vrlo slične upali izazvanoj bronhitisom ili pušenjem cigareta", kaže pulmolog Albert Rizo, predstavnik Američke asocijacije

S obzirom da Kovid-19 izaziva dodatnu infekciju, kako kaže Rizo, logičan zaključak je da postoje sve šanse da dođe do komplikacija.

Drugi stručnjak iz Američke asocijacije Mičel Glas upozorava da povremeno pušenje marihuane takođe predstavlja rizik.

Prema njegovim rečima, reč je o pacijentima koji lekarima ne govore da konzumiraju marihuanu, misleći da to nije bitno, a njihova pluća su takođe podložnija komplikacijama u slučaju oboljevanja od Kovida-19.

"Marihuana gori na znatno manjoj temperaturi od cigareta u komeracijalnoj prodaji i zbog toga osoba koja je puši u sebe inhalira određenu količinu nesagorelog dela biljke", kaže Glas.

Prema njegovim rečima, to u plućima kod osetljivijih osoba može da izazove reakciju sličnu alergiji i time može dodatno da zakomplikuje situaciju.

Osim toga, kako kaže, u slučaju takve reakcije na marihuanu može doći do simptoma sličnih prehladi, čime se dodatno komplikuje dijagnostikovanje bolesti.

Glas podseća na druge negativne uticaje konzumiranja marihuane koji mogu otežati oporavak od Kovida-19, među kojima je i moć rasuđivanja koja se pod dejstvom kanabisa smanjuje, preneo je Tanjug.

Marihuana - Sputnik Srbija
07:12 11.04.2020

Humanitarni avion danas bi trebalo da ode za Beč, a u nedelju za Dubai, najavio je šef sprske diplomatije Ivica Dačić, a tim letovima trebalo bi da se vrati još naših građana koji su se zatekli u inostranstvu kad je počela epidemija korone.

Er Srbija - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala