Dačić: Da li je ovo biološki rat, velike sile nam duguju odgovor o poreklu virusa korona

© MILICA NIKOLICMinistar spoljnih poslova Ivice Dačić na obeležavanju dve godine od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.
Ministar spoljnih poslova Ivice Dačić na obeležavanju dve godine od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velike sile duguju odgovor o poreklu novog virusa korona, odnosno objašnjenje da li je prirodan ili laboratorijski virus i da li je reč o biološkom ratu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prenosi Tanjug.

On je primetio da postoje različite teorije o tome i dodao da odgovor duguju pre svega Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti, objavio je B92.

Dačić je potvrdio i da su zemlje Zapadnog Balkana, koje su kandidati za članstvo u EU, uputile zajednički apel Evropskoj komisiji da budu izuzete iz zabrane izvoza medicinske opreme i lekova iz EU i dodao da se odgovor očekuje sledeće sedmice.

Naglasio je da je to veoma važno jer danas, kaže, nije pitanje da li imate novac da kupite opremu, nego da li imate od koga i da li taj ko ima hoće da vam proda i isporuči.

Zaštitna maska - Sputnik Srbija
„Rat maskama“ na Zapadu: Amerikanci preoteli pošiljku zaštitne opreme koju je naručila Nemačka

„Imamo problem čak i ako platimo opremu, jer su mnoge zemlje u međuvremenu uvele nove propise da su zabranile isporuku, a u uslovima kada imate nelojalnu konkurenciju, kad neke zemlje naruče milijardu maski, a mi dva miliona, postavlja se pitanje pouzdanosti ugovora“, kazao je Dačić.

Ocenio je da EU u ovoj krizi pokazala određenu nekonzistentnost i da nije odgovorila jedinstvenom politikom na što je, istakao je, primedba i samih članica Unije.

Kad se desila kriza, kaže Dačić, nestao je zajednički stav EU čije članice još uvek ne mogu da se dogovore o fondu za pomoć zemljama zbog ekonomskih posledica virusa korona.

„Kad je Italiji bila neophodna pomoć, Nemačka i neke druge okolne zemlje su se posvetile nacionalnim pitanjima i zabranile izvoz medicinske pomoći u Italiju“, naveo je Dačić.

To, kako je istakao, pokazuje da Srbija mora da vodi računa o svojim interesima.

Italijanska zastva u Rimu - Sputnik Srbija
Nemci pozivaju da se Italiji ne pomaže zbog mafije, Italijani ogorčeni

Govoreći o izostanku evropske solidarnosti u vreme pandemije, Dačić je primetio da Srbiju, ni ostale zemlje kandidate za članstvo u EU, niko ne spominje.

Dodao je da će Nemačka za pomoć svojoj privredi izdvojiti između 700 i 900 milijardi evra, ali da je veliko pitanje kako će se postići dogovor o pomoći Španiji ili Italiji, a posebno kada je reč o zemljama kandidatima.

„Mi smo se zato okrenuli svojim izvorima i mogućnostima, moraćemo da državnim intervencijama pomognemo da privreda funkcioniše i da se prevaziđu posledice pandemije”, kqazao je on.

Dačić je primetio da je kriza sa pandemijom virusa korona pokazala i da bez uloge države nema dobrog odgovora na krize uz ocenu da bi srpska privreda propala da nema mera države.

Naglasio je da bez jakog državnog zdravstva nema odgovora za krizu i da to treba da nam bude pouka i da se više pažnje posvetimo tome.

Let za povratak srpskih državljana jednom dnevno

Govoreći o državljanima Srbije kojima država pomaže da se vrate iz inostranstva, Dačić je kazao da je do sada vratilo više od 5.000 građana i naglasio da se jednom dnevno organizuje let Er Srbijom za povratak državljana iz raznih krajeva sveta.

Dodao je i da na jednom kruzeru koji se približio evropskim vodama ima dvoje srpskih državljana koji su zaraženi virusom korona, ali nije precizirao odakle oni putuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala