Ana Brnabić: Ko prekrši samoizolaciju, preti mu do 12 godina zatvora

© Tanjug / TANJA VALICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi naši stručnjaci se slažu da je počeo trend ubrzavanja koronavirusa u Srbiji i naredni dani su izuzetno važni, zbog čega mi je drago da smo uveli vanredne mere kako bismo zaštitili prvenstveno starije kao najugroženiju grupu, rekla je premijerka Ana Brnabić

Stupila je na snagu mera zabrane kretanja za starije od 65 godina i situacija je po tom pitanju bolja nego ranije. Hvala našim starijim sugrađanima na tome, rekla je Brnabić

Dodala je da trenutno imamo oko 6.000 volontera koji će obilaziti najstarije i nositi im pomoć i pozvala i druge da se jave, „jer ovo neće kratko trajati“, dodala je.

„Pored njih, imamo i 1.700 pripadnika Crvenog krsta, koji uz pripadnike Sektora za vanredne situacije uspostavljaju telefonske linije i celu logistiku. Pomoć je najviše bila tražena za dostavu i kupovinu namirnica i lekova, za uobičajene dnevne stvari kao što je bacanje smeća ili šetanje kućnih ljubimaca“, navela je premijerka.

Kazala je da se sa Poštom i Vojskom Srbije radi na rešenju kako da se penzionerima dostavljaju penzije na ruke.

Muče nas povratnici iz inostranstva, vraćaju se i oni koji znaju da su zaraženi

Jedna stvar koja nastavlja da nas muči su naši građani, povratnici iz inostranstva rekla je premijerka.

„I pored svih apela da ostaju u zemljama u kojima žive i da se ne vraćaju u Srbiju, jer je teško pratiti njihovo kretanje, a moraju da ostaju u karantinu, oni nisu uslišeni, tako da danas imamo gužvu na granicama. Danas su kolone na prelazima Horgoš i Batrovci bile po 15, 20 kilometara“, rekla je Brnabić.

Prazne ulice Kikinde zbog koronavirusa - Sputnik Srbija
Kikinda srpski Vuhan: Najveće žarište korone u Srbiji ima posebne mere

Dodala je da se do 8 časova danas u Srbiju vratilo više od 65.000 naših državljana, a to je bilo pre poslednjih gužvi, rekla je Brnabić i navela da će to biti poseban bezbednosni izazov.

Brnabić je dodala da iz inostranstva dolaze i ljudi kojima je potvrđeno da imaju koronavirus, da snižavaju temperaturu lekovima, ali da ih mi stavljamo u karantin ili ih hospitalizujemo.

Zbog toga smo odlučili da pooštrimo mere i sankcije kako bismo zaštitili opštu populaciju, rekla je.

Ko prekrši samoizolaciju, biće zatvoren u jedan od tri objekta

Brnabić je navela da su određena tri objekta, U Vršcu, Požarevcu i Pirotu, u koje će biti smeštani oni koji prekrše meru samoizolacije i obezbeđivaće ih pripadnici zatvorske straže.

Kako je dodala, onima koji prekrše samoizolaciju i zaraze druge osobe, prete im zatvorske kazne od jedne do osam godina. Ako zarazi drugog i uzrokuje mu smrt, može mu se izreći kazna od dve do 12 godina zatvora.

„Otvaramo i karantin u Moroviću, na granici sa Hrvatskom. Oni koji se vraćaju u Srbiju i nemaju dokaz da mogu da obezbede smeštaj u Srbiji, idu direktno u taj karantin”, rekla je Brnabić.

Tri nova slučaja u Beogradu, dva u Užicu, jedan u Vranju

Brnabić je rekla da je od šestoro novozaraženih, po poslednjem izveštaju, troje iz Beograda, dvoje iz Užica i jedan iz Vranja.

Dodala je da je od 89 obolelih, šestoro na respiratoru, s tim što je jedan od tih šestoro od ranije na respiratoru zbog sezonskog gripa.

Počeli smo da praznimo bolnicu „Dragiša Mišović“ i Kliniku za pulmologiju kako bismo ih spremili za prihvat potencijalno obolelih, dodala je premijerka.

Uspeli smo da usporimo epidemiju, imamo sve najmodernije lekove

Dr Mijomir Pelemiš rekao je da smo „uspeli da usporimo epidemiju”

„Voleo bih da nemamo nijednog pacijenta na respiratoru, ali gledajući druge zemlje, mislim da smo mi uspeli da usporimo epidemiju. Ko god je na respiratoru je životno ugrožen, ali ne znači da će da umre”, rekao je on.

Radnici u zaštitnim odelima dezinfikuju hodnik na aerodromu u Daeguu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Direktor nemačkog instituta objasnio svoju prognozu o dvogodišnjoj pandemiji

Dodao je da Srbija ima svu terapiju koju protiv koronavirusa koristi ceo svet, sem jednog leka koji je u fazi kliničkog ispitivanja i nije registrovan.

„Kako će se kretati epidemija, to su proročanstva. Za nas je opasnost da se pojavi veliki broj obolelih, ali spremni smo i za to. Imamo spremnih 6.000 kreveta, ali ne želimo da imamo toliko bolesnika”, rekao je dr Pelemiš i dodao da moramo da shvatimo da smo u svi u opasnosti

On je objasnio da su od kineskih stručnjaka saznali da je osoba u koju uđe virus zarazna dva dana pre početka bolesti i predstavlja opasnost po druge.

Premijerka je rekla kako je cilj da Srbija ima 10.000 spremnih ležajeva za moguće obolele.

Stižu sredstva za dezinfekciju

Predsednica Vlade Srbije  najavila je da će sutra imati dobre vesti u vezi dostupnosti sredstava za dezinfekciju i da će građanima biti na raspolaganju bezbedne količine.

Ona je rekla da je pronađeno rešenje za najveći problem i da će građani u narednih 48 sati imati na raspolaganju prilično bezbednu količinu dezinfekcionih sredstava.

„Neće postojati problem”, podvukla je ona.

Ukazala je da za vikend očekujemo prve značajne donacije zaštitne opreme i drugih aparata iz Kine, koje je obezebdio predsednik Aleksandar Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala