Kikinda srpski Vuhan: Najveće žarište korone u Srbiji ima posebne mere

© Foto : Sputnjiku ustupila Jelena CrnogoracPrazne ulice Kikinde zbog koronavirusa
Prazne ulice Kikinde zbog koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je ustanovljeno da se troje građana Kikinde obolelih koronavirusom nalazi na respiratorima u KC Novi Sad, a oko stotinu u kućnoj izolaciji, slika ovog grada se promenila. To je najveće žarište koronavirusa u Srbiji i trenutno se na toj teritoriji sprovode posebne mere. Kikinda je u simboličnom smislu- srpski Vuhan.

Ulice Kikinde su prazne, a većina objekata zatvoreno. Zbog vanredne situacije u ovom gradu doneta je odluka o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata, pijaca, banaka i trgovinskih radnji, izuzev apoteka i onih koje prodaju prehrambene proizvode.

U ovom gradu prisustvo koronavirusa je kasno ustanovljeno, a virus je prema epidemiološkim podacima došao iz Milana.

Kikinda srpski Vuhan – uvedene vanredne mere 

Kakvo je stanje na ulicama ovog grada prenosi za Sputnjik novinarka iz Kikinde, Jelena Crnogorac:

„Nakon konferencija za novinare proteklih dana i nakon ovih najnovijih mera situacija u gradu je potpuno druačija. Danas je već na ulicama primetan značajno manji broj sugrađana. Za razliku od proteklih dana više nije neobično videti nekoga na ulici ili u prodavnici sa maskom ili zaštitnim rukavicama, što znači da se veći broj sugrađana pridržava mera. Kada je reč o najstarijim sugrađanima, o penzionerima, čini mi se da su ove mere očigledno negde i bile potrebne, jer je tek danas vidljivo da ih na ulicama skoro pa i nema“.

Ekipa redakcije za koju radi je, kaže ona, danas ipak primetila nekoliko Kikinđana na ulicama u vreme kada je to zabranjeno, ali se ipak nada da će posle svih apela i zabrana kroz zaprećene kazne to biti promenjeno u potpunosti.

© Foto : Sputnjiku ustupila Jelena CrnogoracOpšta bolnica u Kikindi dobila je pomoć u ljudstvu- epidemiolozi i drugi specijalisti došli su iz Novog Sada
Kikinda srpski Vuhan: Najveće žarište korone u Srbiji ima posebne mere  - Sputnik Srbija
Opšta bolnica u Kikindi dobila je pomoć u ljudstvu- epidemiolozi i drugi specijalisti došli su iz Novog Sada

Bolnica dobila pomoć u ljudstvu

„Prema zvaničnim podacima i kako nam je potvrđeno iz ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, troje Kikinđana nalazi se na Klinici za infektivne bolesti KC Vojvodine u Novom Sadu, oni su na respiratorima, a više od stotinu sugrađana nalazi se u kućnoj izolaciji. Ono što je još važno to je da je naša Opšta bolnica dobila pomoć lekara iz Novog Sada. Stigli su infektolozi i drugi specijalisti da pruže potrebnu pomoć, s obzirom da je među tim ljudima koji se nalaze u karantinu i veliki broj zdravstvenih radnika, onih koji su bili u kontaktu sa prvim zaraženim Kikinđaninom“, prenosi Crnogorčeva za Sputnjik.

Prema podacima redakcije naše sagovornice, prvi zaraženi Kikinđanin je zatražio pomoć zbog problema oko kamena u bubregu, međutim ispostavilo se da pored tih problema ima i koronavirus, pa je u noći između 10. i 11. marta odvezen u Klinički centar Novi Sad. Način na koji je ovaj Kikinđanin dobio virus naša sagovornica nije želela da komentariše budući da gradom „kruži više verzija“, dodajući i to da se po društvenim mrežama javila i dezinformacija da je on preminuo, što je je stvorilo velike neprijatnosti njegovoj porodici i prijateljima.

Punkt za obolele od respiratornih infekcija

„Mi smo još juče dobili informaciju da je Dom zdravlja u Kikindi otvorio kol centar, linije za sugrađane, dodatno pored Zavoda za javno zdravlje i da su otvorili zdravstvenu stanicu kao poseban punkt za obolele od respiratornih infekcija i one sa povišenom temperaturom, dakle za građane za koje postoji osnovana sumnja da su zaraženi koronavirusom“, kaže naša sagovornica.

Prema rečima novinarke iz Kikinde, kako stariji sugrađani ne bi izlazili iz kuća, i pre nego što je uveden policijski čas u zemlji gradska uprava Kikinde i gradski štab za vanredne situacije u saradnji sa Crvenim krstom organizovali su kol centar za dostavu pomoći najstarijim sugrađanima u namirnicama i lekovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala