Direktor nemačkog instituta objasnio svoju prognozu o dvogodišnjoj pandemiji

© AP Photo / Kim Joo-sungRadnici u zaštitnim odelima dezinfikuju hodnik na aerodromu u Daeguu u Južnoj Koreji
Radnici u zaštitnim odelima dezinfikuju hodnik na aerodromu u Daeguu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor nemačkog Instituta „Robert Koh“ Lotar Viler, koji je prognozirao dvogodišnju pandemiju koronavirusa KOVID-19, objasnio je da se radi o širenju virusa, a ne o tome da će se karantinske mere nastaviti sve to vreme.
„Juče su me neki mediji citirali tako da će trenutne opsežne mere kontrole (širenja virusa) trajati do dve godine. To je, naravno, pogrešna interpretacija. Ono što sam hteo da kažem je da se pandemije uvek razvijaju u talasima, a ova pandemija takođe može trajati dve godine, dok osnovni deo populacije ne prođe kroz KOVID-19, ne dobije imunitet i infekcija bude zaustavljena“, precizirao je Viler.

Na pitanje kada bi se mogla pojaviti vakcina protiv KOVID-19, Viler je odgovorio da računa na početak 2021. godine, ali da se nada ranijem datumu.

Direktor Instituta takođe je naglasio da se mere koje se sada preduzimaju u Nemačkoj „ne mogu dugoročno održati i predstavljaju ekstremni slučaj“. Ubuduće će se mere za suzbijanje širenja virusa korigovati u zavisnosti od razvoja situacije.

Institut „Robert Koh“ ulazi u sastav Ministarstva zdravlja Nemačke i bavi se praćenjem epidemiološke situacije u zemlji. Viler je u utorak izjavio da bi pandemija koronavirusa KOVID-19 mogla da traje do dve godine i da će se razvijati u talasima. Na konferenciji za novinare u sredu, Viler je rekao objasnio svoju jučerašnju izjavu, jer ju je nekoliko medija pogrešno protumačilo.

Pandemija koronavirusa KOVID-19

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 203 hiljade ljudi, većina se oporavila, a više od osam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala