Strogi uslovi za dozvolu za oružje, ali se ne zna broj ilegalaca

© Fotolia / IpopbaČovek sa pištoljem
Čovek sa pištoljem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnovije četvorostruko ubistvo u selu Vratna kod Negotina nametnulo je pitanje — ko uopšte ima pravo da dođe u posed vatrenog oružja i kakve uslove mora za to da ispuni.

„Legalno da nosi oružje može jako mali broj ljudi, ali se ne zna broj ilegalaca. Prvi preduslov za dobijanje dozvole za posedovanje, ali i one za nošenje oružja, je da je građanin punoletan, zdravstveno sposoban i neosuđivan“, ukazuje profesor Fakulteta bezbednosti Mladen Milošević.

Scena sa uviđaja - Sputnik Srbija
Četvorostruko ubistvo kod Negotina
Ti uslovi su regulisani Zakonom o oružju i municiji i, kako napominje ovaj profesor krivičnog prava, treba praviti razliku između dozvole za nabavljanje i posedovanje oružja od dozvole za nošenje oružja.

„Po našim propisima je prilično teško dobiti dozvolu za nošenje oružja. Morate da dokažete MUP-u, koji po diskrecionoj osnovi može da vam dodeli tu dozvolu, da vam je na neki način lična bezbednost ugrožena, tako da relativno mali broj ljudi ima dozvolu za nošenje oružja“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Zakon nalaže da za dobijanje te dozvole lice mora da „učini verovatnim da mu je lična bezbednost bitno ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj meri da je za njegovu bezbednost neophodno nošenje oružja“.

„Dozvolu za nošenje oružja rešenjem odobrava direktor policije ili policijski službenik koga on ovlasti“, napominje Milošević.

CC0 / pixabay / U Srbiji retko ko ima dozvolu za nošenje oružja
Strogi uslovi za dozvolu za oružje, ali se ne zna broj ilegalaca - Sputnik Srbija
U Srbiji retko ko ima dozvolu za nošenje oružja

On, međutim, nije mogao da precizira o kom se broju dozvola za nošenje oružja radi, o čemu evidenciju ima MUP, ali je naglasio da većina ljudi, koji u skladu sa zakonom imaju oružje za ličnu bezbednost, to oružje mogu da poseduju samo kod kuće. Čak i ako ga, na primer, nosi na strelište radi treninga, mora to da čini odvojeno od municije.

„Zaista, retko ko ima dozvolu za nošenje“, podvlači profesor Fakulteta bezbednosti. On zato sumnja da je lice koje je danas počinilo četvorostruko ubistvo na imanju u selu Vratna kod Negotina imalo dozvolu za nošenje oružja.

Sigurnosne kamere snimile su Patrika Krusiusa prilikom upada u tržni centar Volmart u El Pasu. - Sputnik Srbija
Masovna ubistva u SAD — čin ludaka ili beli suprematizam

Možda je, kaže, imalo dozvolu za posedovanje oružja u kući, jer da biste uopšte nabavili oružje morate da dobijete takvu dozvolu.

„Zato morate da obavite zdravstvene preglede. Strogi su uslovi propisani zakonom, tako da vam MUP izda dozvolu tek nakon što dokažete da ste ispunili sve uslove. Postoje i ovlašćene zdravstvene ustanove koje obavljaju preglede lica kao što su, recimo, pregledi za profesionalnu vozačku dozvolu, uključujući i oftamologa i psihologa i psihijatra. Imate čitav set lekarskih pregleda“, napominje sagovornik Sputnjika.

Bez te nabavne dozvole za posedovanje oružja niko ne može da kupi pištolj ili bilo koje oružje, podvlači Milošević, ocenivši da uslovi za nabavljanje i držanje oružja kod nas nisu ni suviše laki, ni suviše teški, i da su u evropskim okvirima.

„Srbija ne odstupa previše od evropskog proseka po tome koliko oružja ima u legalnom posedu građana. Samo se pretpostavlja da možda ima više oružja u nelegalnom posedu, s tim što niko tu cifru ne može pouzdano da zna. Bilo ga je mnogo više devedesetih godina, a taj broj se sigurno značajno smanjio, ali opet ne možemo imati jasnu predstavu koliko. Ima različitih procena koje odudaraju jedna od druge“, zaključuje na kraju razgovora za Sputnjik profesor Milošević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala