Dačić u SB UN: Zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslovaIvica Dačić u UN-u
Ivica Dačić u UN-u - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je na sednici Saveta bezbednosti UN na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja, te istakao da je na KiM stanje daleko od bezbednog i stabilnog, zbog čega ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije Unmika.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM upozorio i da, prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM i pozvao UN da ozbiljno shvate njegovo upozorenje.

„Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće. I da vas podsetim da je zadatak Kfor da zaštiti mir i bezbednost svih, pa i Srba na KiM. I tražim od vas odgovor hoćete li to da učinite ili ne. Pošto sam siguran da možete“, rekao je Dačić.

Zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Oštre reči predstavnika UN na račun Prištine, Nemačka i Francuska pozvale na ukidanje takse

Prema njegovim rečima, nastavak mandata Unmika je od ključnog značaja za sudbinu mnogih ljudi na Kosovu i Metohiji, po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

„U suprotnom, poslala bi se poruka Srbima da neće moći da ostanu i da žive na tlu svojih predaka, a raseljenima da tamo nisu dobrodošli, što bi predstavljalo ispunjenje ciljeva Prištine“, upozorio je on.

Dačić je kazao da se nada da će svi u SB UN nedvosmisleno reći šta je za dijalog potrebno — a to su dve strane koje se ponašaju racionalno i odgovorno, koje su spremne na razgovor, ali i da sprovedu dogovoreno.

„U pregovorima vođenim u Briselu jedna strana se tako ponaša od početka, druga ne“, kazao je Dačić.

On je naveo da je Priština prethodne nedelje saopštila da ne planira da sprovede ništa što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ta izjava Hašima Tačija nas navodi da se zapitamo šta smo sve ovo vreme radili, jer ako se postigne dogovor, a onda ga Priština ne sprovodi šest godina i nakon toga otvoreno odbaci, postavlja se pitanje da li je to uopšte bio dijalog“, rekao je Dačić.

On je ocenio da time nije prevarena i oštećena samo Srbija, koju je čitava međunarodna zajednica ohrabrivala na dijalog i pozivala na uzdržanost i strpljenje, uprkos tome što Priština nije sprovodila dogovoreno, već je doveden u pitanje kredibilitet EU, koja je svoj potpis stavila na Briselski sporazum i time garantovala njegovo sprovođenje.

Istakao je da je Beograd potpisao Briselski sporazum isključivo zato što je njime garantovano osnivanje ZSO, ali da predstavnici Prištine ne samo da su otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, nego su otvoreno zapretili EU da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Dačić objasnio Amerikancima zašto je napisao „Kosovo je Srbija“ na sto dolara

„Da li se ovo može smatrati ozbiljnom i odgovornom stranom sa kojom treba da nastavimo razgovore? I ko sada može da nas uveri da se Priština neće na isti način prema ovom procesu ponašati i ubuduće?“, upitao je Dačić.

On je naglasio da tome treba dodati i preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa takozvanim Kosovom, na koje niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbiljne.

Dačić je podsetio i da je pre dve nedelje na severu KiM sprovedena akcija ROSU čiji je cilj bio zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva.

„Ukoliko ovakva nedopustiva akcija prođe bez široke osude, uključujući i osudu ovog visokog tela, ona će ispuniti svoj pravi cilj, a to je zastrašivanje i ugnjetavanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, istakao je Dačić.

On je naveo da je uhapšen i službenik Unmika Mihail Krasnoščekov, što znači da ni pripadnici misije više nisu sigurni.

Ministar je naveo da dešavanja na Kosovu i Metohiji proteklih nedelja, ali i proteklih meseci, pokazuju da su neophodni povećana pozornost međunarodne zajednice, ulaganje više napora i aktivnije delovanje međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da se pojedine članice SB zalažu za stratešku reviziju mandata Unmika, njeno smanjivanje, pa čak i gašenje, Dačić je rekao da je u ovom trenutku teško razmišljati, a kamoli delovati u pravcu bilo kakvih promena.

„Valjda je sada svima jasno koliko smo danas daleko od stabilne i bezbedne situacije na KiM koja ne bi zahtevala pažnju ovog tela. Rizik od pogoršanja situacije na terenu može višestruko da košta, a u kontekstu svih dešavanja u proteklom periodu siguran sam da niko ne želi da preuzme taj rizik“, istakao je Dačić.            

Sergej Lavrov i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić o KiM: Rekao sam Lavrovu šta ćemo raditi u narednim mesecima

On je naveo i da se situacija na Kosovu pogoršala dok je Savet bezbednosti raspravljao koliko puta godišnje treba raspravljati o tom pitanju, kao i da je Priština krenula u proces transformacije KBS u vojsku Kosova i usvojila rezoluciju o navodnom genocidu Srbije.

U isto vreme, međunarodna zajednica, UN i SB priznali bi da nemaju snagu i mehanizme da sprovedu svoje odluke koje su usmerene ka očuvanju mira i stvaranju ambijenta za mirno rešavanje konflikta.

„Mi smo uvereni da to nije slučaj i da će Unmik ostati angažovan na Kosovu i Metohiji u svom punom kapacitetu“, kazao je Dačić i dodao da Srbija čini sve da se situacija na Kosovu i Metohiji normalizuje.

„Kao što sam rekao, mi nemamo partnera za ozbiljan i odgovoran dijalog“, istakao je Dačić.

Priština se, takođe, kazao je Dačić, žali da je Srbija sprečila njeno članstvo u Interpolu i upitao gde su te zemlje koje, prema tvrdnjama Prištine, priznaju Kosovo.

On je još jednom pozvao Prištinu da ukine nerazumne takse i da se vrati dijalogu, jer je to je jedina alternativa za srpski i albanski narod.

Dačić je konstatovao da se danas navršava dvadeset godina od završetka nelegalnog bombardovanja SR Jugoslavije i agresije NATO-a, bez odluke SB UN, što je presedan koji je negativno uticao na međunarodne odnose.              

„Iako postoje razlike u stavovima, ne može se osporiti da su sve strane činile zločine i da na svim stranama postoje žrtve“, rekao je ministar i naglasio da je važno da se osude svi zločini.

Podsetivši da je na današnji dan pre dvadeset godina usvojena Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 (1999), Dačić je kazao da mnogim svojim odredbama Rezolucija poziva i na uspostavljanje „bezbednog okruženja kako bi se izbeglice i raseljena lica bezbedno vratili svojim domovima“, uz konstataciju da su učinjeni izvesni napori i da se neki jesu vratili.

„Ali samo je 1,9 odsto Srba ostvarilo održivi povratak“, rekao je Dačić i dodao da je surova istina da je KiM od multietničke sredine postala gotovo etnički čista teritorija, preneo je Tanjug.

Dačić je naveo da su Specijalni sud i tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu i Metohiji nedavno započeli svoj rad i da je pred njima obiman posao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala