Oštre reči predstavnika UN na račun Prištine, Nemačka i Francuska pozvale na ukidanje takse

© AFP 2023 / JOHANNES EISELEZasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj se razmatra novi Izveštaj generalnog sekretara UN, a u fokusu zasedanja je poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Srbiju na sednici, koja se održava na 20. godišnjicu od usvajanja Rezolucije 1244, predstavlja prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je da vlasti u Prištini tokom akcije policije i specijalnih jedinica ROSU na severu KiM 28. maja nisu ispoštovale važeći imunitet dva člana osoblja Unmika, koji su uhapšeni i pretučeni tom prilikom.

On je rekao da su tada nepropisno izvršeni pretres i zaplena imovine UN, u suprotnosti sa svim relevantnim zakonima i imunitetima Organizacije.

Rezolucija 1244 - Sputnik Srbija
Godišnjica 1244: Jedini način da Srbija savije cevi ROSU

Prema njegovim rečima, uprkos zahtevima Unmika, organi u Prištini dele veoma malo relevantnih i činjeničnih dokaza sa Ujedinjenim nacijama o hapšenju i povređivanju osoblja.

„Istovremeno, kosovski organi su izdali saopštenja u štampi, kao i u dopisima upućenim državama-članicama UN. Ove informacije nisu utemeljene na adekvatnim dokazima, suprotne su našim dosadašnjim saznanjima i ne sadrže činjenice koje su ključne za objektivnu istragu. Uznemiren sam zbog očigledne činjenice da su oba naša radnika očigledno podvrgnuta prekomernoj upotrebi sile i maltretirana nakon što ih je policija uhapsila, pri čemu su zadobili povrede koje iziskuju bolničko lečenje. Ovo je pitanje koje će biti suštinska komponenta istrage koju smo pokrenuli“, rekao je Tanin.

Kako kaže, bio je primoran da uputi više poziva za neodložno oslobađanje osoblja UN, kao i poziva na poštovanje njihovih prava i imuniteta, što ne bi bilo neophodno da su organi vlasti poštovali imunitet pripadnika Unmika.

On je dodao i da je, nakon što je član osoblja prebačen s Kosova na dalje medicinsko lečenje, javno proglašen za „personu non grata“, doktrinu koja se ne primenjuje na članove osoblja UN ili u vezi sa njima.

Osoblje UN na KiM uživa imunitet od hapšenja

Osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, a vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, rekao je podsekretar UN za pravna pitanja Miguel de Serpa Santos.

Ukoliko do hapšenja ipak dođe, oni moraju odmah da budu pušteni i predati misiji UN, rekao je Santos na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena Misija UN na Kosovu. Kako je objasnio, poseban imunitet službenika Unmika nastavlja se i pošto oni završe svoj mandat.

Imunitet od pravnog procesa postoji radi interesa Unmika, a ne radi koristi samog pojedinca, rekao je Santos i dodao da jedino generalni sekretar UN ima pravo da ukine imunitet.

Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija
Graso: Kfor nije bio obavešten o akciji ROSU, loše sam interpretiran

Lokalne vlasti, pre nego što preduzmu bilo kakvu pravnu akciju protiv nekog pripadnika Unmika, moraju da obaveste generalnog sekretara, a u ovom slučaju njegovog specijalnog predstavnika Zahira Tanina i to na sasvim precizan način, objasnio je on.

Kako je dodao, dvojica uhapšenih pripadnika Unmika su ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, koji je bio šef kancelarije u Zubinom Potoku, i jedan kosovski Srbin, angažovan takođe u Zubinom Potoku.

Santos je naglasio da je Rezolucija 1244 na osnovu koje je formiran Unmik i dalje na snazi.

„Njihovo hapšenje nije u skladu sa privilegijama i imunitetom koje ima osoblje Unmika. Oni su bili na službenom angažmanu nadgledanja policijske akcije na severu Kosova“, rekao je on.

Obojica su pretučeni i maltretirani nakon hapšenja i obojici je bila potrebna lekarska pomoć, naglasio je Santos.

Naveo je da je Odeljenje UN za bezbednost pokrenulo internu istragu kako bi se prikupile sve relevantne činjenice i istražile optužbe kosovskih vlasti.

Prema njegovim rečima, obojica se i dalje nalaze pred mogućnošću krivičnog postupka na Kosovu. Za jednog pripadnika Unmika je dobijen zahtev za ukidanje imuniteta, mada njegovo ime nije navedeno, rekao je Santos, dodavši da se taj zahtev razmatra u njegovoj kancelariji.

Povodom zahteva Prištine da se Krasnoščekov proglasi personom non grata, Santos je rekao da je doktrina persona non grata neprimenjiva na osoblje UN, a da pitanja koja se tiču osoblja Unmika moraju biti upućena šefu Unmika Zahiru Taninu.

„Vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, bez saglasnosti šefa Unmika“, rekao je Santos.

Priština u totalnoj diplomatskoj ofanzivi, Srbiju na poslednjem bedemu brani — Rusija

Nemačka i Francuska pozvale Prištinu da ukine takse

Ambasadori SAD i Velike Britanije pri UN pozvali su Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, dok su predstavnici Nemačke i Francuske na sednici SB UN zatražili od Prištine da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Ambasador SAD pri UN Džonatan Palmer izjavio je da su SAD zabrinute zbog visokih tenzija, kao i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu. On je dodao da SAD podržavaju napore Prištine da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kao i da u tom smislu podržavaju akciju kosovske policije na severu KiM krajem maja.

Kako je rekao Palmer, SAD izražavaju žaljenje što je tokom akcije došlo do blokade i pucnjave. On je ponovio da ta dešavanja pokazuju neophodnost da se dve strane vrate za pregovarački sto.

Predstavnik Velike Britanije u UN pozdravio je napore Nemačke i Francuske u organizovanju sastanka o rešenju problema i pozvao predstavnike Beograda i Prištine da pronađu rešenje i postignu održivi sporazum.

On je takođe pozdravio napore Prištine da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, ali i napore Unmika na pronalaženju nestalih.

Istovremeno, britanski predstavnik je pozvao na povratak dijalogu i naglasio da je neophodna jača implementacija vladavine prava.

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc zatražio je da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, navodeći da su one u suprotnosti sa integrativnim procesima.

Rekao je i da bi Beograd i Priština trebalo da nastave dijalog pod okriljem EU, te podsetio da je zato održan samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu krajem aprila.

„To mora da bude pravi, iskreni dijalog. Monolog plus monolog ne znače dijalog“, istakao je Šulc.

Vljora Čitaku - Sputnik Srbija
Kosovska ambasadorka: Krasnoščekov je pomagao u podizanju barikada

On je pozvao Beograd da prestane da lobira za ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova, te istakao da je pozicija Nemačke nepromenjena i da oni smatraju da podela po etničkim linijama neće dovesti do dobrog rešenja.

Govoreći o akciji ROSU, rekao je da Kosovo ima pravo da se bori protiv korupcije i kriminala, te dodao da te akcije ne bi trebalo da budu limitirane, već da treba da uključe i sever.

Kad je reč o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima Unmika mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima. On je naveo da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata Misije UN na Kosovu.

Predstavnica Francuske takođe je pozvala Prištinu da ukine takse, a sve strane da se uzdrže od podizanja tenzija, ističući da trenutna situacija nije održiva.

Govoreći o policijskoj operaciji na KiM, rekla je da Francuska podržava borbu protiv kriminala i korupcije uz poštovanje vladavine prava, ali i lokalnog konteksta.

„Moraju se poštovati privilegije i imunitet svih članova Unmika“, rekla je ona i dodala da se mora obaviti istraga o tom slučaju.

Istakla je i da stabilnost regiona i evropska budućnost zavise od postizanja dogovora Beograda i Prištine i da samo puna normalizacija odnosa može da omogući evropsku budućnost.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau rekao je da je Kina zabrinuta zbog opstrukcije rada Misije UN na KiM i da smatra da je hapšenje člana te misije neprihvatljivo.

On je rekao da ta zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da je izuzetno važno da Savet bezbednosti ostane fokusiran na kosovski problem.

Ivica Dačić u UN-u - Sputnik Srbija
Dačić u SB UN: Zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće

Prema njegovim rečima, najbolji način za rešavanje problema je dogovor dve strane u okviru postojeće Rezolucije 1244, ističući da je važno da SB UN pomogne dvema stranama da postignu sporazum.

Izveštaj: Ukloniti sve prepreke nastavku dijaloga

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije i dalje na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede, javio je Tanjug.

Gutereš je naveo i da, od prethodnog izveštaja, nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu, na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala