Kosovska ambasadorka: Krasnoščekov je pomagao u podizanju barikada

© AFP 2023 / GEORGES GOBETVljora Čitaku
Vljora Čitaku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadorka takozvanog Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku optužila je službenika Unmika, ruskog državljanina Mihaila Krasnoščekova da je koristeći zvanično vozilo Unmika pomagao u podizanju barikada i sprečio akciju kosovske policije u Zubinom potoku.

Ivica Dačić u UN-u - Sputnik Srbija
Dačić u SB UN: Zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće
Ona je na sednici SB UN o KiM rekla da je Krasnoščekov „doneo motornu testeru, kako bi oborio drveće na put i sprečio prolazak kosovske policije“. Takođe, Čitakuova tvrdi da je on odbio da sarađuje i da nije hteo da pokaže legitimaciju.

„Do sada se nijednom službeniku UN na Kosovu nije ništa desilo, niti je bio meta pretnji ili zastrašivanja“, rekla je Vljora Čitaku.

Ona je kazala da je Krasnoščekov potom uhapšen i odveden u policiju, te da mu je ponuđena lekarska pomoć. Čitakuova tvrdi da ima izveštaje iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici da Krasnoščekovu nije bilo „ništa ozbiljno“.

Čitakuova je u ime prištinskih vlasti zatražila međunarodnu istragu o tom incidentu, za koji je rekla da nema nikakve veze sa Misijom UN, ni mandatom Rusa.

Ona je rekla da je osoblje UN bilo upozoreno pred policijsku akciju i da je dobilo instrukcije da radi od kuće tog dana. Istovremeno je odbacila optužbe da kosovske vlasti namerno targetiraju osoblje Unmika, preneo je Tanjug.

Čitakuova je zahvalila Ujedinjenim nacijama, povodom 20. godišnjice Rezolucije 1244, na „pomoći u izgradnji najmlađe evropske demokratije“ i zatražila ukidanje misije UN na Kosovu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala